Lyft rummet med rätt taklampa

Taklampor

Det finns näst intill oändligt med taklampor att välja mellan. En sak som är viktig att komma ihåg är att en taklampa ofta har flera syften. Många gånger ska den skapa ett mysigt och behagligt sken över rummet. Men ofta ska den även lysa upp tillräckligt för att underlätta städning - samtidigt som huvudsyftet med rummet ska uppnås. Handlar det om en taklampa i ett matrum är ofta huvudsyftet att belysa matbordet på ett lämpligt sätt.

Fastnar du för en lampa med reflektionsljus, så är en bra metod att komplettera med ljuskällor i form av tex vägglampor eller golvlampor. Faktum är att tre-fem ljuskällor per rum ofta skapar harmoni i rummet. En lampa belyser ”mysigt” vid soffan, samtidigt som taklampan istället fyller syftet med att lysa upp ett matrumsbord. Vid läsfåtöljen behövs någon form av extrabelysning i form av en golvlampa eller bordslampa. På så sätt skapas lämplig belysning för bok- eller tidningsläsning.

Ett bra tips är att ta lite tid och fundera på vad huvudsyftet för din taklampa egentligen är? Handlar det om att du ska kunna genomföra vardagssysslor i ett vardagsrum, kök, i en matsal, i badrum och sovrum eller i hallen? Eller handlar det om belysning vid städning, avkoppling, läsning eller målning?

Lagom ljusstyrka i rummet genom taklampans utförande och position

En taklampa sitter på något sätt monterad under taket. Antingen i en hängande armatur, eller direktmonterad i taket. En direktmonterad lösning uppnår man genom tex takinbyggnadsspotlights eller downlights. Detta innebär ofta ett ingrepp i taket. En vanlig utformning av en direktmonterad taklampa är modellen i halvrund formgivning med en skärm av opalglas. Skärmen av opalglas släpper nämligen igenom ljuset på ett optimalt sätt. Med en sådan taklampa når ofta ljuset långt och lyser upp i stort sett hela rummet.

Välj rätt lampskärm för rätt miljö

Det finns nästan lika många tak-lampskärmar som det finns taklampor. En viktig sak att komma ihåg är att man med en helt genomskinlig skärm riskerar att blända personer. En halvrund skärm av satinerat glas löser dock detta problem.

I olika inredningsmiljöer, och kanske framför allt i moderna sådana, hittar man ofta taklampor eller hänglampor med stora skärmar i olika färger. Oavsett vilken stil som är representerad i ditt hus kan du vinna på sådana färgdetaljer.

Taklampor med en ring av metall i krom, nickel, mässing eller andra typer av eleganta färger passar dig som är ute efter en mer lantlig stil. Taklampor för en lantlig stil kan också innefatta gravur eller prydnadsdetaljer.

På Lamp24.se hittar du taklampor från kända designers och tillverkare som FLOS och Ingo Maurer. Vill du skapa en extravagant stil hittar du aramtruer från varumärken som Ilfari eller de Majo.

Undvik jobbiga lampbyten i taket med moderna LED-taklampor med varmvitt ljus

Visst kan det vara omständigt att byta en E27- eller E14-ljuskälla i en halvrund taklampa? Oftast räcker det inte med en stege att stå på. Ofta krävs dessutom gott om tålamod för att avlägsna skärmen och byta den trasiga ljuskällan på ett säkert sätt.

På Lamp24.se hittar du taklampor med fastinbyggt LED-ljus. En ledljuskälla har enormt mycket längre livslängd än glödlampan. Med LED-belysning pratar vi om ca 50 000 timmar. LED-taklampor blir därmed nästan underhållsfria. Mottet lyder: häng upp och njut. Ljuskällan går att få i varmvit – precis som skenet från en traditionell glödlampa. Dessutom drar LED upp till 90 % mindre ström än vanliga glödlampor. Detta gör ljuskällan till lösning som både är effektiv och sparsam. Den lämpar sig för hemmet, såväl som för offentliga miljöer. Speciellt viktigt blir det eftersom att taklampan ofta är den armatur som är tänd längst och mest.

+46 (0) 8-44 685 068

mån-tors. 9 till 17 - fre. 10 till 16

Hitta rätt belysning till ditt hem

Exklusivt införande i vårt nyhetsbrev

kr 75 Rabattkod

*Giltig till den 31.12.2018 vid ett beställningsvärde om 500 kr. Går inte att kombinera med andra kuponger.