- Föregående
- 1
- 2
- 3
- Nästa
20.000+ produkter upp till -70 % + upp till 13 % ekstra rabatt på nästan allt
Ärligt talat: hur ofta glömmer du inte att tända ljuset när du bara ska gå igenom hallen eller gå på övervåningen? Du känner ju ditt hem bättre än någon annan. Hur ofta glömmer du så att släcka ljuset igen? Ljuset är tänt i flera timmar, drar en massa ström och ingen får något ut av det.
I båda situationer är en taklampa med rörelsesensor ett smart alternativ. Den har två fördelar:
Den tänder automatiskt, vilket innebär mer säkerhet och komfort för dig.
Sedan släcker den automatiskt, så att du sparar el och ljuskällan håller längre.
En anmärkning angående monteringen av taklampan med rörelsesensor: lampor ska alltid anslutas av en elektriker, även när du ska komplettera en befintlig taklampa med en extern rörelsesensor. Lampan levereras med en monteringsanvisning som du kan ge till elektrikern.
I princip kan en extern rörelsesensor anslutas till en taklampa utan rörelsesensor (klicka på länken för att hitta en sådan på vår hemsida).
Du borde dock först fundera på om du verkligen vill ha en extern rörelsesensor (t.ex. för att individuellt kunna ställa in denna) eller om det är enklare att bara köpa en ny taklampa med integrerad rörelsesensor.
Det kan nämligen hända att en extern rörelsesensor förutsätter att du sedan ska fixa eller måla något. Här kan en extern rörelsesensor som ersätter en befintlig strömbrytare vara relevant.
Det beror på vilken teknik som står bakom rörelsesensorn i din taklampa. Det finns två grundläggande teknologier: infraröda rörelsesensorer (IR) och högfrekvensrörelsesensorer (HF).
IR-sensorer används både inom- och utomhus. De registrerar ändringar i värmestrålningen och tänder sedan ljuset. IF-sensorer brukar var lite ”trögare”.
HF-sensorer används oftast bara inomhus, eftersom de fungerar bäst där. Dessa läser av förändringar i ekot från den högfrekventa signalen de sänder ut och reagerar på nästan alla rörelser. HF-sensorer är ovanliga för utomhusbruk, eftersom de tänder ljuset även vid den minsta rörelsen. Ett undantag är smarta HF-sensorer som har en teknik som är så pass utvecklad att den kan skilja mellan mänskliga rörelser och sådana från insekter, löv som faller och regn. Dessa sensorer blir allt vanliga för utomhusbruk.
Om rörelsesensorn överhuvudtaget kan ställas in beror på produkten. Några lampor har en rörelsesensor som inte kan justeras. Andra taklampor samt externa rörelsesensorer kan justeras och riktas på området där den ska reagera på rörelse.
Det är bäst att ni är två som justerar sensorn så att ni kan kontrollera att rörelsesensorn verkligen reagerar rätt på rörelse. Reagerar den inte, är det bara att börja om. Prova att vrida eller vippa rörelsesensorn lite mer för varje gång.
Andra inställningar som du kan ändra är bl.a.:
taklampans lystid
rörelsesensorns räckvidd
skymningsnivån, dvs. hur mörkt det ska vara, innan rörelsesensorn aktiveras
Det sist nämnda innebär att du kan ställa in taklampan beroende på hur väl du ser i mörkret och personliga preferenser.
Eftersom taklampor i vanliga fall ansluts till elinstallationen i hemmet är dessa oftast inte batteridrivna – oavsett om de har en rörelsesensor eller ej. Ändå finns det batteridrivna lampor med rörelsesensorer för montering på väggen och i taket. Dessa behöver givetvis inte anslutas till elinstallationen. Dessutom behöver du inte nödvändigtvis skruva fast dessa, utan kan klistra fast dem med hjälp av speciell tejp.
Ljuseffekten av sådana ”kompletterande” lampor kan dock inte jämföras med riktiga taklampor. De fungerar däremot utmärkt för orientering på natten.
OBS: Ett batteri i en taklampa har alltid ”nackdelen” att du behöver en stege för att byta ut batterierna. Köp märkesbatterier, för att undgå att du behöver klättra upp på stegen för ofta.
Förresten: För tomten finns det en tredje lösning. Här är soldrivna lampor med rörelsesensorer ett bra alternativ.
De överstrukna priserna motsvarar tillverkarens rekommenderade försäljningspris.
Alla priser är inkl. 25 % moms fraktkostnader tillkommer.