Bordslampor

Våra rekommendationer från denna kategori

  Rätt bordslampa? Finns för alla!

  Ska din bordslampa vara funktionell eller dekorativ?

  Urvalet av lampor för byråar, sidobord, skrivbord, matsals- och köksbelysning är enormt. Den viktigaste frågan av alla: Ska din bordslampa vara funktionell eller dekorativ? Eller helst bådadera?

  Om du sätter den dekorativa aspekten i första rummet bör du först och främst bestämma dig för vilken stilriktning du vill ha. I kategorin vardagsrumslampor kan du få en överblick över bordslampor.

  Om det är viktigt med extrafunktioner ska du ha med dem i din checklista för den perfekta bordslampan. Fundera noga över allt du vill använda din lampa till. Om du vill kunna ladda mobilen vet du vad du ska göra: hålla utkik efter en lampa med Qi-teknik eller USB-anslutning. Om du värdesätter färgglada ljusaccenter letar du bland produktdetaljerna efter “multifärgat” under “ljusfärg”.

  Wagenfeld-bordslampa med glaslampfot

  Checklista för den perfekta bordslampan

  Svara bara på dessa frågor med ja eller nej. Och snart får du lättare att bestämma dig.

  • Är funktionerna A och O?
  • Är både design och funktion viktiga?
  • Ska det vara smart-home-färdigt?
  • Är det nödvändigt med fjärrkontroll?
  • Vill du leka med ljusfärgerna?

  Med hjälp av den här praktiska listan kan du steg för steg hitta fram till din drömmodell. Och vår rådgivning står alltid redo om du har fler frågor. Kontaktuppgifter hittar du nedan.

  Vilka glödlampor passar till min bordslampa?

  För bordslampor - liksom för alla andra lampor - gäller: det finns modeller med fast inbyggd LED-teknik. Då behöver du inte tänka på ljuskällorna. Och det finns modeller där du kan byta ljuskälla vid behov. Oftast kan du välja mellan LED- och energisparlampor. Absolut mest populärt och värt att rekommendera är idag LED-lampor.

  bordslampa

  Hur många watt behöver min bordslampa ha?

  Wattalet ska du inte tänka på längre - tvärtemot hur det var med den gamla glödlampan. För wattuppgiften gäller energiförbrukningen och inte ljusstyrkan. Eftersom en LED-lampa vid samma ljusstyrka förbrukar mycket mindre energi (upp till 90 %) än en vanlig glödlampa kan man inte längre använda wattalet för jämförelse. Det värde som anger ljusstyrkan heter lumen. Det är det du ska orientera dig efter.

  Hur många lumen ska min bordslampa ha?

  300 - 400 lumen räcker för en bordslampa. Det ger tillräckligt med ljus för en områdesbelysning. Men inte för att få hela rummet att stråla av klart ljus. Tvärtom: den bör skapa hemtrevnad och ljusaccenter. För att läsa en bok räcker det också med 300 - 400 lumen. För i detta fall står den hemtrevliga fåtöljen oftast bredvid ljuskällan.

  Var ska jag bäst ställa min bordslampa?

  En bordslampa kan placeras på ett sidobord, en byrå eller på fönsterbänken. På så sätt ger den rummet vackra ljusaccenter. Om det hemtrevliga ljuset inte står i fokus, utan skrivning eller sömnad, bör du tänka på att: skrivbordslampor ska för högerhänta stå på vänster sida, så att handen inte skapar störande skuggor.

  Om du måste arbeta under längre tid bör du även tända en taklampa, utöver skrivbordslampan. På så sätt blir kontrasten mellan det belysta skrivbordet och resten av rummet inte så stor, vilket håller ögonen fräscha och pigga.

  Dekorativ LED-bordslampa Constanza i blått
  Bordslampa SOFIA med dimmer, vit

  Finns det även dimbara bordslampor?

  Riktigt hemtrevligt blir det ofta först när man dimmar ljuset på kvällen. Särskilt praktisk är en touch-dimmer. Bara rör vid den så minskar ljusintensiteten stegvis. Beroende på modell ska du mjukt vidröra lampfoten, lamphuvudet eller andra delar. Hos den berömda lampan Constanza från Luceplan, exempelvis, sitter touch-dimmern dold i den enkla aluminium-armen.

  Passar klämlampor för bordet?

  Med en klämlampa sparar du i varje fall plats. Särskilt på skrivbordet, där det ligger högar av papper, är det mycket praktiskt. Även på andra platser kan en platssparande lampa vara mycket användbar - exempelvis på bokhyllan, nattduksbordet eller på hyllan i köket. Att en belysningslösning även kan se bra ut bevisar modeller som Tolomeo från Artemide - en verklig klassiker.

  Är min lampskärm avtorkbar?

  Rengöringen av lampskärmen beror på vilket material den är tillverkad av. Medan skärmar av polykarbonat exempelvis utan vidare kan torkas av med en fuktig trasa bör pappersskärmar hellre försiktigt dammas med en dammtrasa. Tygskärmar kan du i regel lätt ta av och tvätta.

  Modern designer-vägglampa Tolomeo Pinza

  Har du fler frågor om bordslampor? Kontakta vår rådgivning - på telefon eller enkelt via kontaktformuläret.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • Gratis retur inom 50 dagar
  • Betala med Klarna faktura

  Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

  Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

  15% Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.