Ljuskällor

Lagen har förändrats mycket gällande hur en lampa får tillverkas. Nu finns det till exempel förbud för att överhuvudtaget tillverka traditionella glödlampor. Därmed har det skett stora omvälvningar på marknaden för ljuskällor och tilverkarna står inför stora utmaningar, i och med att traditionella glödlampor har varit den enda dominerande ljuskällan på marknaden.  Konsumenterna måste också anpassa sig efter de nya ljuskällorna och dess egenskaper.

Halogen - ett utmärkt alternativ till traditionella lampor

När det gäller ljusfärg och färgåtergivning är det halogenlampor som kommer traditionella lampor närmast. Trots att halogenlampor har dubbelt så lång livslängd som glödlampor så har den i övrigt nästan samma egenskaper, och av den anledningen har det också införts ett förbud för många olika sorters halogen.

Lågenergilampor – hög inköpskostnad men lång livslängd

Precis som namnet avslöjar, är enerigisparlampor ett miljövänligt alternativ till traditionella glödlampor.

Det är först när lampan är tänd under en långtidsperiod som man märker den stora fördelen. Man sparar faktiskt så mycket pengar att det snabbt gör att det höga inköpspriset inte verkar så dyrt.Precis som allt annat så finns det också nackdelar. Med enerigelampor är det så att lamporna de tar skada av att ofta stängas av och sättas på. En annan nackdel är att de ger full effekt först efter att de varit tända en liten stund. När en energilampa är förbrukad måste den källsorteras och läggas i en speciell behållare då den innehåller en liten mängd kvicksilver.

LED-lampor - den banbrytande ljuskällan på marknaden.

Den ljuskällan som just nu är allra hetast på marknaden är LED-lampor, som är gjorda av halvledarkristaller vilka börjar lysa när de störmförs. Trots att tekniken har funnit i nästan 100 år så är det först de två senaste  årtioendena som utvecklingen har gått framåt markant. Idag tar LED-belysningen på sig rollen som det riktigt bra alternativet till tradionella ljus. De största fördelarna med LED-lampor är att de har en lång livslängd. Det beräknas att LED-lampa har en livslängd mellan 20-50 000 arbetstimmar. Det är också en underhållsfri lampa samtidigt som den är mycket energieffektiv och i jämförelse med tradtionella lampor så sparar den upp tilll 90% energi. En annan fördel med LED-lampor är att de är fria från UV och IR-ljus. LED-lampans kompakta konstruktion gör också att lamporna kan användas i kompakta konstruktioner.

Lampor hos Lampenwelt.de – En mångfald av lampor i olika format

Förr i tiden när man pratade om ljuskällor så talade man huvudsakligen om glödlampor, men idag är det så att det finns ett brett sortiment av ljuskällor till förfogande. Energisparande ljuskällor visar sin största fördel när de är i drift under lång tid. Halogenlampor levererar framförallt ett särskilt intensivt ljus och effektivt ljusbyte. LED-lampor har en extrem lång livslängd och förbrukar väsentligt mindre mängd energi. Lysrör belyser med sin mångfald alla möjliga rum. Det finns också ljuskällor som antingen kan användas för platser med höga temperaturer som till exempel ugnar.

Efterfrågan från kunder för ständigt utvecklingen framåt inom lampmarknaden. Det finns till exempel på lampor som till utseende och ur monteringssynpunkt fungerar precis som en halogonlampa men som har byggts upp av LED-lampor och LED-teknologi. Man har helt enkelt överfört LED-teknologin till halogenlampor utan att förlora det karakteristiska draget.

 

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura
08-44 685 068

Måndag till fredag
09:00 - 17:00

Hitta rätt belysning till ditt hem

Exklusivt införande i vårt nyhetsbrev

100 kr Rabattkod

*Giltig till den 31.12.2019 vid ett beställningsvärde om 750 kr. Går inte att kombinera med andra kuponger.