LED-lampor

LED-lampor betecknas redan nu som framtidens ljuskälla. LED-lampornas historia börjar redan 1907 då Henry Jospeh Round upptäckte den fysiska effekten som kallas för elektroluminensens. Först 1962 kom de första industriellt tillverkade LED-lampor på marknaden. I början av 70-talet kunde man beställa LED-lampor med olika färger.De färger som man kunde beställa var röd, gul, grön och orange och först 1997 kunde man också köpa LED-lampor med vit färg.

Idag, tack vare att lampor med ledteknik har en livslängd på upp till 50 000 timmar och en låg energiförbrukning har det blivit en eftertraktad ljuskälla på marknaden.

Trots att LED-lampor sedan en tid tillbaka bland annat använts inom bilindustrin eller inom varning och signalteknik, har de på sista tiden blivit tack vare sitt höga ljusutbyte ett attraktiv alternativ för privatbruk. LED-lampan är på väg att ersätta den traditionella glödlampan.

Utöver dess ekonomiska fördelar finns det andra fördelar som är värt att nämnas:

  • Ingen värmeutveckling
  • Avger inte ultra violett eller ultra violett strålning och på grund av detta är LED-lampor eftertraktade av gallerior och museum som vill belysa bilder och konstverk.
  • Väl lämpade för utomhusbruk särskilt i trädgårdar då dess varmvita ljus inte drar till sig nattaktiva insekter som stör vistelsen i trädgården.

Varför skall man byta sin belysning till LED-lampor?

Det största anledningen till att privatpersoner och företag ställer om till LED-lampor är att de är mycket kostnadseffektiva och mer energieffektiva och därmed sparas mycket pengar. Den höga energieffektiviteten uppstår genom högre ljusutbyte. Lamporna är också mer hållbara än konventionella glödlampor.

LED-lampor avger mer lumen per watt. Mängden lumen är det som avgör lampans förmåga att skapa bra ljusförhållanden. Förr i tiden kunde man endast få samma ljusförhållanden genom att köpa en lampa med exakt samma watt-antal. Idag orienterar man sig uteslutande efter det antal lumen som en lampa avger. Lumen motsvarar det ljusström som en lampa avger.

Detta exempel kommer att belysa att denna omställning är inte så svårt som man skulle kunna tro. En tradionell glödlampa med E27 fattning och med en effekt på 40 Watt avger i runda slängar 400 Lumen.Vill man hitta en LED-lampa som alstrar samma ljusförhållande som den tradtionella glödlampan som måste man leta efter en LED-lampa med E27 fattning och som avger 400 lumen.

För att få samma ljusförhållanden och samma ljusström med en LED-lampa som en 40 Watt glödlampa så måste man alltså förhålla sig till antalet lumen.

Här kommer det stora skillnaden mellan traditionella glödlampor och LED-lampor. För att uppnå de 400 lumen som en vanlig glödlampa med 40 watt alstar, räcker det alltså med en LED-lampa på endast 4 watt.

I och med att ledlampor behöver en mindre mängd watt för att uppnå samma ljusförhållanden som man uppnår med likvärdig tradtionell glödlampa, förbrukar LED-lampor därmed en betydligt mindre mängd energi. På detta sätt kan man spara upp till 90% elenergi vid drift av LED-lampor i förhållande till tradionella glödlampor. En tradionell glödlampa håller i ungefär 1 000 timmar medan energilampor håller i ungefär 12 000 timmar, medans ledlampor räcker upp till 50 000 timmar. En LED-lampa förlorar under sin livslängd en del av sin ljusström och därmed märker man när dess livslängd börjar ta slut, vilket ger använder gott om tid att göra lampbytet.

Utöver de nämnda fördelarna med LED finns det fler fördelar som är värda att nämnas. Med LED-lampor ökar drastiskt de ljustekniska möjligheterna då det är enkelt att utnjytta hela ljusspektrumet. Framförallt får man möjligheten att anpassa färgen efter tycke och smak vilket inte är möjligt med tradionella glödlampor. LED-lampor finns att få med tre olika ljusfärger vilket gör att man kan flitigt kan växla mellan färgerna. Den varmvita ljuset som LED-lampor alstrar motsvarar det behagliga ljuset som traditionella glödlampor avger. Det universalvita ljusett lämpar sig för kontorsmiljöer men ger samtidigt inte en känsla av sterlitet. Ledlampans varmvita ljus är ljusare än det ljus som en tradtionell lampa avger. Det dagsljus som LED-lampor avger är lite kallare än det universalvita ljuset och bör framförallt användas industriella sammanhang där det utförs arbete som kräver hög nogrannhet. Den avger ett kallt och sterilt ljus som är väl lämpad för till exempel sjukhus och närmare bestämt operationsrum. En studie har visat att det blåa ljuset har en inverkan på människans sömnrytm. Barn som utsätts för det blåa ljuset efter att ha putsat tänderna upplevs ha piggnat upp i jämförelse med hur de kände sig innan de utsattes för ljuset. Även soljuset är egentligen en mer blått ljus än det röda som vi upplever.

Ersätta glödlampor med passande LED-lampor

Genom att byta ut ljuskällan i dina gamla lampor mot LED-lampor kan du dra nytta av fördelarna med LED-teknologi. Alla gamla lampor har standardiserad fattning som E27, E14, G9 och GU10. Även om LED-lampor är byggda i många moderna lampor med fast platina så är LED byggda så att de kan användas till socklar äve i i äldre lampor. LED-lampor är alltså kompatibla med äldre lampor. Idag produceras det också LED-lampor med ”retroutseende”. Det vill säga att lampan ser ut som en tradionell lampa men innehåller LED-teknologi. Detta möjligör ett utbyte av en gammal halogen eller glödlampa till en LED-lampa. Man kan alltså byta ut en gammal glödlampa mot en modern LED-lampa med E27 fattning och en halogenlampa med G9 fattning kan bytas ut mot en LED-lampa med G9. Samma regel gäller också för andra fattningar.

Led-lampor erbjuder inte bara ekonomiska fördelar. Tillverkarna har också kännedom om köparnas önskan att ersättningslamporna ser ut som traditionella lampor. Av denna anledning finns det flesta LED-lampor med retro stuk. Det finns LED-lampor som är päronformad för att likna de traditionella glödlamporna. Det är bara för att LED-lamporna skall vara optiskt attraktiva för kunderna. Medan glödlampan, på grund av sin tekniska uppbyggnad måste vara päronformad, så är LED-lampan endast av optiska skäl päronformad. Det är för att tillfredställa kundernas önskan att ha lampor med modern teknik med ett traditionellt utseende.

När man vill ersätta en äldre lampa mot en modern LED-lampa så är det inte bara fattningen som man måste ta hänsyn till. För att få likvärdiga ljusförhållanden i jämförelse vad man fick med den gamla lampan, så är det lampornas ljusström som man skall jämföra. En tradionell 40 watts lampa avger 400 lumen och samma ljusström alstrar av en 5 watt LED-lampa. Detta innebär att man behöver mindre mängd watt för att framställa samma ljusförhållanden. Fördelen med detta är att man med en LED-lampa kan man spara upp till 90 % när det gäller energiförbrukning. LED-Lampans långa livslängd gör att man inte behöver byta ut lampan så ofta. Därmed kommer dess högre inköpspris att jämnas ut och även detta kommer att leda till besparningar.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura
08-44 685 068

mån-fre. 9 till 17

Hitta rätt belysning till ditt hem

Exklusivt införande i vårt nyhetsbrev

kr 75 Rabattkod

*Giltig till den 31.12.2018 vid ett beställningsvärde om 500 kr. Går inte att kombinera med andra kuponger.