Inomhuslampor Vardagsrum / matsal

Våra rekommendationer från denna kategori

  Vardagsrumslampor: kreativ belysning för hemmets mittpunkt

  Vardagsrummet har verkligen förtjänat titeln ”hemmets mittpunkt”. Av flera anledningar: hit välkomnas gäster så att rummet är representativt för värdens stil. I vardagsrummet tittar vi på tv, vi spelar spel, läser, pysslar, pratar, skrattar och vilar. Mysigt är ett måste i vardagsrummet. Belysningen spelar en stor roll i detta. Vardagsrumslampor framhäver vilken stilriktning du föredrar och sörjer för en behaglig ljusstämning. Vardagsrumslampor är dessutom funktionella, när de kan skapa rätt belysning för olika situationer, t.ex. när ljusfärgen och ljusstyrkan kan justeras eller hela lampan kan styras via mobilen.

  Hur belyser jag mitt vardagsrum rätt?

  Det finns inget enkelt svar på denna fråga, men det finns så klart några saker man borde ha i åtanke när man vill skapa ett harmoniskt ljuskoncept. Först och främst borde man vara medveten om att en lampa i vardagsrummet räcker inte. Det är lätt att förklara varför: första steget är alltid bra grundbelysning som ljussätter hela rummet. En taklampa är till exempel ett bra alternativ för detta.

  Sedan borde man skapa enstaka områden med hjälp av belysningen. En golvlampa för läsning sörjer exempelvis för en sådan effekt. Sist, men inte minst, finns det stämningsbelysning. Det kan vara dekorativa lampor eller LED-stripes. Denna form av belysning är ett måste för mysiga accenter i vardagsrummet.

  Vilka vardagsrumslampor borde vara en del av ljuskonceptet?
  Nu har du lärt dig, att olika lampor har olika uppgifter i ett genomtänkt ljuskoncept. Vi har gjort en sammanfattning med de olika vardagsrumslamporna som du kan välja mellan:

   

  • Taklampor för vardagsrummet:
   Bästa sättet att börja på: välj en fantastisk taklampa för ditt vardagsrum. Nu undrar du kanske, hur du ska veta vilken vardagsrumslampa är den rätta för dig. Använd vårt filter för att hitta lampan som du alltid har drömt om. Du kan till exempel filtrera efter stilen, din favoritfärg och ditt favoritmaterial. Sedan kan du även välja vilka extra funktioner som är viktiga för dig. Till exempel att en fjärrkontroll medföljer eller att lampan kan dimras. I resultaten hittar du sedan lampor som möter dina krav.
  Kromglänsande taklampa Reza
  Maple - taklampa med snygg bladdekor
  Jorunn - Textil-LED-taklampa, svart och guld
  • Vägglampor för vardagsrummet:
   En taklampa är så klart inte den enda möjligheten för grundbelysningen. I vardagsrummet passar även en vägglampa bra. Det finns många olika modeller i olika stilar som blir till blickfång på väggen. Till skillnad från taklampor sitter vägglampor i ögonhöjd så att man lägger märke till dem snabbare. Extravaganta modeller kommer verkligen till sin rätt på vardagsrumsväggen.

  Extravaganta LED-vägglampan Sandor
  1020228
  Effektfull LED-pendellampa Greka i metall
  • Golvlampor för vardagsrummet:
   Är det inte fantastiskt när vardagsrummet består av olika områden som ljussätts på olika sätt? Till exempel en läshörna, vid tv:n eller ett område där det finns plats för pyssel. En golvlampa kan ljussätta sådana områden på ett vackert sätt. Därutöver är en vardagsrumslampa ett blickfång – inte minst på grund av dess storlek. Med fantastiska färger, material och mönster skapar den vackra accenter i rummet – även när den är släckt. 

  Textilgolvlampa Alia
  1053279
  Artemide Tolomeo Maxi LED-golvlampa
  • Hänglampor för vardagsrummet:
   Den som har en taklampa har inte behov för en hänglampa? Helt fel! En pendellampa i vardagsrummet belyser nämligen inte hela rummet. Den ljussätter snarare enstaka områden. Exempelvis soffbordet för spelkvällar eller det vackra sidobordet bredvid soffan. Man kan aldrig ha för många vackra områden med belysning. Dessutom är hänglampor i vardagsrummet verkligen fantastiska blickfång.

  Sagolik LED-pendellampa Thunder Ø 30 cm
  1054120
  3031745
  • Bordslampor för vardagsrummet: 
   Oftast hittar man dem på sideboard och avlastningsbord. Ingenting passar bättre här än bordslampor. Den lilla, dekorativa lampan finns i alla möjliga stilar. Den sörjer dessutom inte bara för dekorativa accenter, utan är även ytterst funktionell. För alla teknikfantaster finns det modeller med speciella extra funktioner. Till exempel en funktion för att dimra lampan eller en fjärrkontroll för att välja ljusfärgen efter humöret. 

  6500588
  1020548
  1053271
  • Spotlighter & inbyggnadsspotlighter för vardagsrummet
   Infällda spotlights
   som är diskret infällda i väggen är också ett bra alternativ för vardagsrummet. Man borde dock bestämma sig för sådana lampor, innan hela hemmet har renoverats. En inbyggnadsspot kan dock inte ”bara” monteras som till exempel en spotlight. Den sist nämnda kan exempelvis användas för att framhäva en bild eller tavla på vardagsrumsväggen. Som takspotlight sörjer den för den nödvändiga allmänbelysningen. Oftast kan spotlighter justeras individuellt – om modellen har flera lampor även åt olika håll.

  LED-spotlight Morik, dimbar, fyra ljuskällor
  6042254
  Tre-set LED-inbyggnadslampa Andrej, matt nickel

  Borde man satsa på lysdioder i vardagsrummet?

  Egentligen är det ingen tvivel om saken, när du hör fördelarna med lysdioder. Vem vill inte spara pengar, värna om miljön och har länge glädje av underhållsfri teknik? Denna sammanfattning visar, varför LED-lampor även är ett måste i vardagsrummet:

  • de sparar 90 % energi jämfört med glödlampor
  • de sparar 60 % energi jämfört med halogenlampor
  • lysdioder har en 50 gånger längre livslängd än glödlampor
  • lysdioder är miljövänliga, eftersom de är fria från kvicksilver
  • lysdioder är hållbara, eftersom de inte har något glödtråd som kan brinna av
  • lysdioder har en livslängd på upp till 50 000 timmar
  • lysdioder tänds direkt till 100 % ljusstyrka

  Visste du att ...? LED-belysning i vardagsrummet är mer eller mindre standard idag? Oftast kan du inte heller välja vilken ljuskälla du vill använda. Numera integreras den moderna LED-tekniken ofta i lampan. Detta möjliggör snygga, kompakta formgivningar som inte var möjliga när det bara fanns glödlampor. 

  Vilken ljusstyrka är rätt för vardagsrummet?

  Det är svårt att ge ett generellt svar på frågan vilken ljusstyrka du borde välja till ditt vardagsrum eller hur många spotlighter eller andra ljuskällor som krävs. Detta beror på vad du tycker och på rummets förutsättningar. Dessa är avhängiga av väggarnas färg och struktur samt inredningsobjekten i rummet, hur många du har, hur tätt de står, vilken färg de har m.m. Belysningen måste anpassas efter varje rum, därför kan man inte ge ett generellt svart. Det är viktigt att planera belysningen så att du trivs i ditt hem.

  Har du flera frågor kring detta? Kontakta vår kundtjänst för att genomgå allt steg för steg. Kontaktuppgifterna hittar du nedan.

  6086152

  Är moderna vardagsrumslampor också dimbara?

  Vad gör man oftast i vardagsrummet? Precis: mysa. Det vore synd om ljuset inte är på er sida. Därför är det viktigt att ljuset kan dimras. Tycker du att denna funktion är viktigt, borde du välja filtret ”dimbar”, när du söker efter en lampa. Då visas det bara vardagsrumslampor som är dimbara. Hur de dimras ser du sedan i produktbeskrivningen. Det finns exempelvis en Easydim-funktion, en dimmer med touch-funktion, en fjärrkontroll eller en speciell väggbrytare. Har du frågor om detta, kan du kontakta vår kundtjänst. Kontaktuppgifterna hittar du nedan. 

  I vilka material finns vardagsrumslampor?

  Är materialet lika viktigt för dig som ljuseffekten? Så kan du använda filtret ”material” när du letar efter en vardagsrumslampa. Där får du direkt en översikt över vilka material som finns. Ditt favoritmaterial som exempelvis trä, mässing, brons, koppar eller kristall finns garanterat. Eller så är det dags för att prova något nytt. Kanske är betong för en rustik loftkänsla eller papper för lätta ljuseffekter något för dig. Låt dig inspireras.  

  Hänglampa TRABANT 16 cm med matt lins
  Pendellampa Marike, vit opalglaskula
  Formskön taklampa PILA från Domus

  I vilka stilar finns vardagsrumslampor?

  Vardagsrummet visar verkligen din stil. Dit välkomnar du gäster och du vill så klart också visa vem du är och vad som är din stil. Designlampor för vardagsrummet är speciellt ädla – allt från golvlampor till taklampor och hänglampor. Moderna vardagsrumslampor finns i många olika stilar – en skandinavisk stil av våra nordiska formgivare är lika populär som en lantlig stil. Du hittar alla olika stilar genom att använda filtret med samma namn.

  Vintage-taklampa Tarbes med kopparfinish
  Imponerande taklampa Cossano

  Har du frågor om valet av rätt belysning för ditt vardagsrum som vi inte har svarat på här? Hör av dig till vår kundtjänst så hjälper vi dig. Ring till 08-44 685 068 eller använd kontaktformuläret.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura

  Missa inte erbjudanden från Black Week!

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev.

  100 kr Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 750 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Gäller inte på vissa varumärken.