LED

Miljövänligt och sparsamt - Använd LED-belysning

Att spara energi är idag något som är på alla människors läppar. Det handlar inte längre bara om hur politikerna och industrin kan spara energi på samhällsnivå utan också hur varje människa bör tänka över hur de i sin vardag kan spara energi och pengar. Därför är detta givetvis någonting man också har i åtanke när man köper in nya elektriska varor till hemmet, att man köper in produkter som hör till de mest energieffektiva inom respektive område. När man köper ljuskällor till så väl gamla lampor som nya lampor skall man alltid försöka att välja belysning från lågenergilampor eller LED-lampor. När man köper nya lampor bör man se till att man får det mest efffektiva ljusutbytet till minsta möjliga energiförbrukning. LED-lampor är ett mycket bra exempel på detta.

LED-lampor sparar upp till 90% procent elektricitet.

LED-lampor kan till sitt yttre se ut som gamla lampor, men invändigt bär de på den mest moderna lamptekniken. LED-teknologin skapar sitt ljus från emitterande dioder som består av halvledarkristaller vilka lyser när de strömförs. Detta fenomen brukar benämnas som elektroluminiscens och upptäcktes redan för 100 år sedan. Men det är inte förrän 1997 som man på allvar har kunnat använda det i varje familjs hem. Dessförinnan användes LED-lampor framförallt inom signalsystem och som varningsljus. Det var ingen som visste på den tiden att LED-lampor inom några år skulle kunna användas för inomhusbruk i en större utsträckning. Det är ingen hemlighet att de energisparande egenskaperna hos LED har lett till att teknologin har utvecklats i en rasande takt. I förhållande till en vanlig lampa kan man spara upp till 90% energi. LED är heller inte bara sparsamma när det gäller energi. De är dessutom väldigt omkopplingsstabila och stötsäkra, samtidigt som de utvecklar en väsentligt mindre mängd värme. Livslängden ligger på mellan 20 - 50 000 timmar. Lampor med LED avger dessutom inga ultravioletta eller infraröda ljus. Av den anledningen uppskattas LED-lampor av till exempel museeum. 

Ett stort sortiment för så väl utomhus- som inomhusbruk

Lampdesigners har insett potentialen med de lampor som man för en tid sedan endast använde för signal- och varningssystem. En viktig fördel med LED-lampor är dess kompakta format som ger designern mer spel utrymme än tidigare till att bygga lampor som tidigare inte var tekniskt möjligt. Ledlampor kan också användas i dekorativa föremål där de kan på ett spännande sätt kan återspegla figurens ögon. Eftersom ledlampor kan avge ljus från hela färgspektrumet är de eftertraktade som dekorationslampor. Förutom att de används som vägglampor, hänglampor och bordslampor så har de fått en ökad efterfrågan för utomhusbruk. Ett exempel värt att nämnas är pollarlampor som lyser upp uppfarten. Ett annat exempel är LED-strålar som kan framhäva en favoritplats i trädgården. Tack vare deras omkopplingstabilit är det populärt med LED-lampor i samband med rörelsesensorer, vilka då kan användas under många år utan att den ständiga av och påsättningen av lamporna förkortar lampans livslängd.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura
08-44 685 068

Måndag till fredag
09:00 - 17:00

Hitta rätt belysning till ditt hem

Exklusivt införande i vårt nyhetsbrev

100 kr Rabattkod

*Giltig till den 31.12.2019 vid ett beställningsvärde om 750 kr. Går inte att kombinera med andra kuponger.