lampor Tiffany

Tiffany-lampor Ren färgprakt i jugendstil

Tiffany-stilen är en riktig långkörare när det gäller inredning. I cirka 150 år har de färgglada glasmålningarna, som vanligtvis har metallfot, funnits i våra vardagsrum - med ständigt nya mönster: allt från blommotiv och kreativa prydnadsföremål till djurmotiv. Tiffany-lampor blir även ett snyggt blickfång i modern inredning och kan tack vare den standardiserade sockeln också utrustas med moderna LED-lampor.


Intressanta fakta om Tiffany-stilen

Ursprunget till glaskonsten skapad av Louis Comfort Tiffany

Louis Comfort Tiffany är den ursprungliga skaparen av Tiffany-glaskonsten. 1878 grundade denna jugendstilkonstnär sitt eget inredningsföretag i New York och sysselsatte sig med ämnet glaskonst till perfektion. Så småningom öppnade han också The Tiffany Glass Company i New York. Ursprungliga Tiffany-lampor från den här perioden säljs numera som dyra antikviteter. Högkvalitativa, välgjorda kopior är också mer efterfrågade än någonsin.

tiffany-lampor-tillverkning

Hur tillverkas en Tiffany-lampa?

Den traditionella produktionen av en Tiffany-lampa går tillbaka till Louis Comfort Tiffanys hantverk: Han utvecklade en speciell teknik där enskilda glasdelar täcktes med kopparfolie och löddes ihop. De lödda sömmarna fick en karaktäristisk mörk patina. 1894 patenterade han processen för att tillverka Tiffany-Favrille-glas (iriserande konstglas).

Vad är utmärkande för Tiffany? Mönster & blommotiv

Typiskt för lampor i Tiffany-stil är de lödda, färgglada glasbladen, som har satts ihop i lekfulla blommönster enligt äkta jugendstil-tradition. Beroende på personlig smak är också design med renare, geometriska former influerade av art déco möjliga. Den här designen har mindre av det mångfacetterade färgschemat och mer av rika kontraster.

Tips: Utrusta alltid Tiffany-lampor med varmvita LED-lampor för ett särskilt mysigt ljus.

Bordslampor i elegant Tiffany-stil Kreativ mångfald gjord av glas

En bordslampa i elegant Tiffany-stil passar i både en modern såväl som en klassisk atmosfär. Och utbudet är stort: Designen sträcker sig från antik till elegant och romantisk till prålig eller klassisk stil. Gemensamt för all Tiffany-design är den varma, mysiga ljuseffekten. Tips: Tiffany-lampor passar också utmärkt i en kreativ boho-interiör eller i stugmiljö - där blir de ett ovanligt stilbrott med blickfångsgaranti.

Tiffany pendellampor Från hemmiljö till gastronomi

Tiffany-stilen har sedan årtionden varit oumbärlig i privata hem. Och den traditionella glaskonsten med sina fascinerande ljuseffekter har också en plats i den kommersiella sektorn. Inom gastronomin, till exempel, pryder Tiffany taklampor inte bara restauranger utan även biljardbord - som eleganta blickfång. Tips: Glaslamporna är lätta att rengöra med en dammvippa, eller med en fuktig trasa om de är mycket smutsiga - men se till att koppla bort strömmen innan.

Golvlampor med Tiffany-flair Jugendstil-atmosfär för läshörnan

Golvlampor i Tiffany-stil ger varje vardagsrum en speciell touch. Placerade i läshörnan, bredvid soffan eller byrån, skapar jugendlamporna en inbjudande ljuseffekt som får alla att trivas.

Taklampor i Tiffany-stil Indirekt feel-good-ljus

Varje hem får en upplyst, färgstark uppgradering med dessa vackra lampor: Taklampor i Tiffany-stil ger variation inom hemmets fyra väggar och är definitivt mycket speciella blickfång. De understryker effekten av indirekt ljus i en kreativ och färgglad design - för hem med stil.

Vackra väggar med Tiffany-lampor Glaskonst som blickfång

De är särskilt iögonfallande eftersom de är installerade i ögonhöjd: Vi talar om vägglampor. Med dem kommer designen av traditionell Tiffany-glaskonst till sin rätt. Förutom kreativt designade skärmar ser individuella, upplysta figurer i elegant Tiffany-stil snygga ut på väggarna, till exempel i form av en svärm fjärilar belysta med ett varmt ljus.