TIPS
badrumsbelysning

BADRUMSBELYSNING

6 tips för mer funktionalitet och en mysig stämning

Belysningskonceptet i badrummet ska baseras på badrumets proportioner: Har du ett litet, vinklat badrum med sluttande tak eller har du mycket utrymme tillgängligt? Du bör också fråga dig själv om du först och främst värdesätter det rent funktionella i badrummet, eller om välbefinnande och atmosfär också är viktigt. Det är därför viktigt att komplettera den funktionella badrumsbelysningen med mer dämpat och dekorativt ljus. Indirekt ljus i varma ljusa färger är utmärkt för detta ändamål. För bra badrumsbelysning är det också viktigt att planera rätt IP-nivå för varje våtrumsområde - ju närmare badkaret eller duschen desto högre IP.

Utforska tipsen


Shoppa nu

1# Rätt taklampor i badrummet

Taklampor och spotlights är de lämpligaste lamporna för grundbelysning i badrummet. När det gäller material måste man se till att de är motståndskraftiga mot fukt. Så tygskärmen eller rispapperslampan passar inte in här. Den senaste trenden är energibesparande LED-armaturer, som passar perfekt in i badrummet.

Precis som för alla badrumsarmaturer måste man se till att takbelysningen också har rätt IP-skyddsklass. Beroende på takhöjden eller närheten till badkaret eller duschen måste den uppfylla olika säkerhetskrav.


2# Badrumsspegel med belysning

Att gå upp på morgonen, ta en dusch och sedan gör ade sista förberedelserna framför spegeln - smink och rakning är en naturlig del av de flesta morgnar! Om du bara har takbelysning kommer du att stå i ljuset. Det är inte tillräckligt! Därför är det viktigt att belysa runt spegeln i badrummet - antingen direkt som en upplyst spegel eller som vägglampor eller clip-on-lampor runt spegeln.

Behöver du extra bra ljus för delikata sysslor som att plocka ögonbryn? Då är små och upplysta speglar för väggen eller stående på tvättstället den perfekta lösningen. Dessuto har dessa har en flexibel arm för extra bekväm användning. Med sppegelbelysning får bästa möjliga resultat av morgonrutinerna!


3# Dusch- och badkarsbelysning

Duschar och badkar räknas som skyddszon 0 och kan endast utrustas med armaturer vars andra siffra i IP-skyddsindexet är minst lika med 7. Dessa armaturer är skyddade mot tillfällig nedsänkning.

Armaturer som ska installeras direkt ovanför badkar och duschar (i skyddszon 1) måste vara minst stänkskyddade, dvs. de måste ha minst 5 som andra siffra i IP-skyddsindexet. Om det inte finns någon duschkabin täcker den vertikala skyddszonen 1 upp till 120 cm runt duschhuvudet. Den erforderliga höjden är 2,25 meter.


4# Belysning av små utrymmen och sluttande tak

Infällda spots är bäst lämpade för badrum med snett tak. De kan enkelt installeras i undertak. Allt som krävs är ett utlopp i taket och ett borrat hål där den infällda lampan kan sättas in. Installationen ska utföras av en auktoriserad elektriker.

Smala spegellampor bredvid eller ovanför spegeln sparar också utrymme. På samma sätt kan underskåpsljus i form av små strålkastare vara utrymmesbesparande, säker attraktiv och funktionell belysning även i ett mindre rum.


#5 Indirekt belysning för en mysig stämning

Badrummet är mer än bara ett funktionellt utrymme för duschar och tandborstning. Med rätt känsla av välbefinnande som kan skapas av ljus blir det för många ett utrymme att koppla av och varva ner - till exempel med bubbelbad eller personlig vård av hud, naglar eller hår.

Indirekt ljus i varma toner skapar rätt miljö för avkoppling. Från diskret spegelbelysning, LED-remsor i hyllor eller skåp, till vägglampor med indirekt ljusemission uppåt, urvalet är stort - för varje smak och stil.


#6 Dimbar belysning och ljus med färgkontroll

Rätt ljusfärg får inte underskattas när det gäller perfekt badrumsbelysning. Ljus, dagsljusvit belysning gör ofta underverk, eftersom den kalla ljusfärgen är perfekt för att väcka dig - eventuellt i kombination med en uppfriskande dusch.

Det rekommenderas dock att använda en varmare ljus färg på eftermiddagen och kvällen. Dimbara lampor eller lampor som kan växla mellan dagsljusvitt och varmvitt är idealiska. Smarta lampor har också fördelen att vissa av dessa har inbyggda extrafunktioner som högtalare - så den vackra låten kan nå helt nya höjder.


FAQ: Vanliga frågor om badrumsbelysning

Hur många lumen eller hur många spotlights behöver jag per kvadratmeter i badrummet?

Vilken ljusfärg (Kelvin) rekommenderas för en belyst spegel i badrummet?

Är det möjligt att utrusta ett spegelskåp/badrumsspegel med belysning?

Vad ska jag tänka på när jag väljer badrumsarmaturer när det gäller skyddsklass och bestämmelser?

Fler idéer från belysningsvärlden