GU5.3 LED-lampor

GU5.3 LED-lampor

Att byta från halogen- till LED-lampor har aldrig varit enklare.

Philips GU53 svart

GU5.3 LED-lampor är inte bara gynnsamma för din plånbok, de är även lysande för miljön. Och eftersom GU5.3 LED-lampan har samma sockel som halogenvarianten är det lättare att övergå till LED än att säga GU5.3.

Vad är en GU5.3 lampa?

GU5.3 LED-lampor är vanligtvis utrustade med en MR16-reflektor för riktat ljus och är det moderna alternativet till GU5.3-halogenlampor med låg spänning.

Det finns inga begränsningar när det gäller kompatibilitet: stiftavståndet på 5,33 mm är identiskt med halogenens, vilket innebär att LED-lampan passar alla GU5.3-socklar.

Vad är skillnaden mellan GU5.3, GU10 och GU4?

Skillnaden mellan GU5.3, GU10 och GU4 är storleken på lampan och stiftavståndet. Stiftavståndet på var och en är:

  • GU5.3: 5,33 mm
  • GU10: 10 mm
  • GU4: 4 mm

Tänk på att dessa ljuskällor inte är kompatibla med varandra och att de kan ha olika användningsområden.

Infaelld spotlight Philips

GU5.3-lampor används ofta som downlights.

GU4 MR11 sockel
GU4-lampor används ofta i designlampor.
Trae betong taklampa Lindby, 4 ljuskaellor

GU4-lampor används ofta i designlampor.

Varför är GU5.3 LED-lampor bättre än halogen?

Jämfört med halogenlampor har GU5.3 LED-lampor en längre livslängd, högre tändcykler och betydligt lägre energiförbrukning.

Till exempel producerar en GU5.3-halogenlampa 200 lumen ljusstyrka med en strömförbrukning på 20 watt. I jämförelse skapar en GU5.3 LED-lampa 220 lumen med endast 4 watt.

Det är en skillnad på 16 watt!

LED är också den enda tekniken som möjliggör smart belysning. Och det finns smarta GU5.3 LED-lampor som man enkelt kan justera och programmera ljusstyrkan och ljusfärgen på med en smartphone.

AwoX SmartLIGHT Color LED Smartphone
Philips GU53 reflektor vit

Vad ska jag tänka på när jag byter från en GU5.3 halogenlampa till en GU5.3 LED-lampa?

När du byter från halogen till LED får du möjlighet att välja ljusfärg och ljusstyrka.

Med halogenlampor är vi vana vid ett hemtrevligt, varmt vitt ljus under 3300 kelvin. Med LED finns det ett större urval av ljusfärger, exempelvis universellt vitt ljus mellan 3300 och 5300 kelvin. Det passar utmärkt som arbetsbelysning eftersom ljuset är neutralt.

När du byter glödlampa måste du också ta hänsyn till ljusflödet, ofta kallad ljusstyrkan, som mäts i lumen. Eftersom de flesta är vana vid watt-märkningen anges ofta en jämförelsetabell från watt till lumen på förpackningen.

Behöver du praktiska råd om GU5.3 LED-lampor? Har du andra frågor gällande olika ljuskällor och belysning i allmänhet? Vårt expertteam hjälper dig gärna i så fall. Fyll bara i vårt kontaktformulär.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • Gratis retur inom 50 dagar
  • Betala med Klarna faktura

Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

15% Rabattkod

*Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.