Spotlights

Våra rekommendationer från denna kategori

  Takspotlight och spotlights - skapa accenter med ljus

  En mycket speciell souvenir från din senaste resa, ett omhuldat foto i en stilig ram? Då vill du väl leda blickarna dit? Med ljus går det särskilt bra. Och för atmosfärskapande belysning passar takspotlights och spotlights perfekt. Men de kan naturligtvis även vara funktionella: Ett rum eller ett trapphus blir helt upplyst av lamporna. Beroende på användningsområde köper du bara olika många spotlights och riktar dem individuellt.

  Hur bygger jag in takspotlights och spotlights?

  Det är inte alls komplicerat - något dyrare blir det dock med inbyggnadsspotlights. Men en sak i taget: Takspotlights och spotlights monteras i regel med en monteringsbygel i taket. Viktigt: du måste absolut använda rätt sorts skruvar. Men oroa dig inte: de flesta lampor levereras tillsammans med dymling och passande skruvar för betongtak.

  Till skillnad från dem behöver du några fler handgrepp när det gäller inbyggnadsspotlights: I taket måste du borra ett passande hål, ansluta lampan till ström och sedan bara trycka in den i hålet - färdigt. Alltså egentligen inte alls komplicerat. För att vara på den säkra sidan är det bäst att anlita en elektriker.

  Taklampa Julin med två ljuskällor, svart-guld

  Hur monterar jag takspotlighten korrekt?

  Till en början måste du fråga dig: ska den belysa hela rummet? Eller vackra saker som målningar och foton av speciella människor och tillfällen? I första fallet behöver du säkert flera spotlights: på så sätt kan du naturligtvis inte bara belysa rummet ordentligt. Även farliga ställen som utskjutande delar och steg kan du ge riktad belysning. Tips: Ingen vill bli bländad. Det är inte bara obehagligt, utan kan under vissa omständigheter till och med vara farligt. Till exempel i en trappa. Rikta alltså allt så bländfritt som möjligt.

  Nickelfärgad LED kökslampa Tameo

  Vilket avstånd ska det vara mellan takspotlightsen?

  Grundläggande gäller även här: det beror på rummet och den önskade belysningen. På lampans typskylt hittar du dessutom minsta tillåtna avstånd till belysta ytor. Det kan du orientera dig efter. Och din elektriker har säkert också bra tips på lager. Om du är osäker hjälper dig naturligtvis gärna vår rådgivning. Kontaktuppgifter hittar du nedan.

  Hur många takspotlights behöver man för ett rum?

  Fråga hellre: vilken sorts rum rör det sig om? Vilka aktiviteter ska du belysa med spotlighten? Det är förnuftigt att se på ljusflödet. Där gäller: 806 lumen motsvarar en gammal 60 watts glödlampa. Det kan många kunder föreställa sig bättre. Dessutom bör du tänka på: synen försämras ofta med åldern. Då får man gärna föra in litet mer lyskraft i rummet.

  Behöver jag en transformator för mina spotlights?

  Strålkastare och spotlights för takmontering levereras i regel med ett drivdon. Lampan kan alltså anslutas direkt till 230 volt. Drivdonet sitter i kopplingsdosan och är inte synlig efter monteringen. Alltså ingen nagel i ögat för den kvalitetsmedvetna hobby-heminredaren.

  Vilket är bäst: halogen eller LED?

  Är du fortfarande osäker på vilka lampor som är bäst? Vi säger helt klart: LED. Fördelarna överväger längs hela linjen:

  • Du sparar in på kostnaderna: hela 60 % i jämförelse med halogenlampor
  • LED-lampor har en lång livslängd: upp till 50 000 timmar. Det betyder över 34 år vid en daglig användning på 4 timmar.
  • Du kan välja ljusfärg. Kallt eller blåaktigt är LED-ljuset inte. Det är en hårdhudad fördom.

   

  Finns det även dimbara takspotlights och spotlights?

  Är det viktigt för dig att skapa atmosfär? Då bör dina takspotlights och spotlights absolut ha en dimmerfunktion. Då kan du ju förändra ljusintensiteten efter lust och stämning. Om den modell du är intresserad av kan det, får du veta i butiken. Denna praktiska tabell visar dig alla effekter och extra tillbehör med en blick.

  Är takspotlights och spotlights alltid svängbara?

  Vill du kunna belysa de vackra målningarna, eller kanske den fina vasen som du vill? Det kan du, om din spotlight kan svängas som du vill. Så är det ofta. Men faktiskt inte alltid. Därför måste man noga studera artikelbeskrivningen. Eller helt enkelt se på bilderna i butiken - då är det ofta lätt att se om takspotlighten kan justeras.

  Biala - rund LED-spotlight, 10 cm Ø
  LED-spot Vince i vitt, 2 ljuskällor

  Vilka spotlights är avsedda för badrummet och köket?

  Där det kan vara fuktigt gäller alltid: tänk först och främst på en lämplig skyddsklass mot främmande föremål och fukt. I köket, direkt över diskhon kan det exempelvis stänka en del. Då bör du välja IP44. Eller för säkerhets skull en ännu högre skyddsklass. Vad det betyder kan du se närmare i vår praktiska tabell:

  Siffriga IPX4
  0 Inget skydd
  1 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 50 mm
  2 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 12,5 mm
  3 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 2,5 mm
  4 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 1 mm
  5 Dammskyddad
  6 Dammtät
  Siffriga IP4X
  0 Inget skydd
  1 Säker mot vertikalt droppande vatten
  2 Säker mot lutande droppande vatten
  3 Säker mot sprutvatten
  4 Säker mot stänkvatten
  5 Säker mot vattenstrålar
  6 Säker mot starka vattenstrålar
  7 Säker mot tillfällig nedsänkning
  8 Säker mot kontinuerlig nedsänkning

  Viktigt att tänka på: I offentliga lokaler gäller andra regler än i privata hem. Så om du ska belysa ditt restaurangkök bör du skaffa dig bra information först. Till exempel från vårt B2B-team - du når dem på telefonnummer eller via kontaktformuläret.

  Behöver du råd om vilken takspotlight eller spotlight som är rätt för dig? Kontakta gärna vår rådgivning för mer detaljerade frågor. Du når dem på telefonnummer eller enkelt via kontakformuläret.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • Gratis retur inom 50 dagar
  • Betala med Klarna faktura

  Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

  Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

  15% Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.