Ljuskronor

Våra rekommendationer från denna kategori

  En ljuskrona till hemmet – bo som en kung

  Har du alltid drömt om att bo som en kung? Helst hemma i din egen bostad? Då är det dags att skaffa sig en ljuskrona! Ingen annan lampa glänser lika vackert som en ljuskrona och gör rummet majestätiskt elegant – och oss stolta.

  Vilken storlek borde en ljuskrona ha?

  Inte för stor och inte för liten. Samtidigt ska den förstås uppfylla dina önskemål. Vad innebär det så? Enkelt:

  Hänger takkronan mitt i rummet, kan storleken (diametern) väljas efter behag. Här är antalet ljuskällor respektive det totala ljusflödet (mätt i lumen) viktigt för belysningen i rummet. Vilket ljusflöde din lampa ska ha beror på:

  • rummets storlek
  • färgerna i rummet (mörka väggar reflekterar ljuset sämre)
  • önskat ljusstyrka

  Är du fortfarande inte säker på hur stor din ljuskrona ska vara? Ring eller skriv till oss – våra experter hjälper dig gärna: 08-44 685 068 eller via kontaktformuläret.

  Placeras den ovanför ett bord, spelar bordsytans storlek en viktig roll. Ljuskronan borde nämligen ha en mindre diameter än självaste bordet. Har du ett kantigt bord? Då är det bordets kortaste sida som räknas.

  Vårt tips:  Eftersom ljuskronans lampor riktas uppåt, är belysningen på bordsytan alltid något sämre. Tänk på detta när du väljer storlek och antalet “kronljus”!

  ljuskronor

  Hur högt borde en takkrona hänga?

  En underbar ljuskrona borde framhävas med stolthet och vara rummets mittpunkt. Det tycker i alla fall vi. Egentligen är det faktiskt ett måste!

  Därför gäller följande:
  Placeras ljuskronan ovanför ett bord, borde det vara ca 60–70 cm mellanrum mellan lampans nedre kant och bordsytan. Placeras den mitt i rummet, ska ljuskronan hänga tillräckligt högt. Det vill säga tillräckligt högt för att man ska kunna stå och gå under den. Hänger den lägre än så, drar den kanske blickarna till sig, men praktiskt är något annat.

  Vårt tips: För en optimal effekt krävs en viss pendellängd. Höga rum är därför idealiska för imposanta ljuskronor. Har du lågt i tak och upphänget måste kortas så mycket som möjligt, är en kristalltaklampa ett bättre val.

   

  Glödlampor eller lysdioder – vilken ljuskälla är bäst för ljuskronor?

  Som tur är användas inte längre levande ljus i ljuskronor som prydde stora herrgårdar för många år sedan.
  Inte heller är glödlampor det enda alternativet som finns på marknaden – och det är vi tacksamma för. Idag kan ljuskronor nämligen förses med LED-lampor – tack vare standardiserade fattningar och socklar. Vad gäller utseendet är LED-lampor inte på något sätt underlägsna, tvärtom: den moderna tekniken för med sig många fördelar.

   

  Vårt tips: ljuskronor med synliga ljuskällor ser snyggast ut med kronljuslampor med LED-teknik. De finns även med böjd topp eller i vriden form. Det gör designen ännu mer autentisk, realistisk och häftig.

   

  ljuskronor

  Hur ska ljuskronor rengöras?

  Torrt eller vått. Det är det korta svaret. Ärligt talat så är det faktiskt inte så lätt som man skulle kunna tro. Det är dock värt det. Praktfull glans för ett praktfullt hem – precis som hemma hos kungar och furstar.

  Torr rengöring:

  Rekommenderas emellanåt, helst regelbundet, så att smuts och damm inte har en chans för att fastna på din juvel i taket. Det fungerar bäst med den goda gamla dammvippan.

  OBS: Ljuskronor i akryl ska alltid rengöras med en våt trasa, annars kan du råka ut för statisk elektricitet.

  Våt premiumrengöring:

  Den tar lite längre tid, därför behöver du bara göra det en gång om året. Det är också det effektivaste sättet. Rengöringssprejer till takkronor fungerar faktiskt bäst. Dessa sprejas bara på ljuskronan, så att smuts och damm droppar ned.

  OBS:

  • Täck området under ljuskronan med tidningar eller handdukar, annars riskerar du att också behöva göra ren hela golvet.
  • innan en våt rengöring ska du damma av ljuskronan
  • släck lampan och bryt strömmen först
  • tänd ljuskronan inte förrän den har torkat helt

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura

  Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

  Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

  100 kr Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 750 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Gäller inte på vissa varumärken.