Endast

Extra rabatt: 11 % från 1199 kr | 14 % från 1899 kr - på nästan allt

Tak- och pendellampor upp till -65 %

Ljuskällor

Ljuskällor

Filtrera och sortera
Filtrera och sortera 0
Sortering Bästsäljare
Watt
Använd
Ljustemperatur (Urval)
Dimbar
Ljusflöde totalt (i lm)
Energiklass
Färg
Pris
Använd
Lampfattning
Varumärke
Typ av ljuskälla
Ljuskällans form
LED
Smarta hem system
Material
Längd (i cm)
Använd
Diameter (i cm)
Använd
Jämförelsevärde (W)
Använd
3 113 produkter
Filter
179,00 kr
159,00 kr
59,00 kr
559,00 kr
169,00 kr
439,00 kr
Rek. pris - 6%
Rek. pris 469,00 kr
Det rekommenderade försäljningspriset är tillverkarens rekommenderade försäljningspris för produkten.
739,00 kr
Rek. pris - 17%
Rek. pris 889,64 kr
Det rekommenderade försäljningspriset är tillverkarens rekommenderade försäljningspris för produkten.
189,00 kr
Rek. pris - 21%
Rek. pris 239,00 kr
Det rekommenderade försäljningspriset är tillverkarens rekommenderade försäljningspris för produkten.
77,83 kr
169,00 kr
Rek. pris - 15%
Rek. pris 199,00 kr
Det rekommenderade försäljningspriset är tillverkarens rekommenderade försäljningspris för produkten.
59,00 kr
329,00 kr
Rek. pris - 17%
Rek. pris 399,00 kr
Det rekommenderade försäljningspriset är tillverkarens rekommenderade försäljningspris för produkten.
689,00 kr
49,99 kr
399,72 kr
211,44 kr
189,00 kr
Rek. pris - 5%
Rek. pris 199,00 kr
Det rekommenderade försäljningspriset är tillverkarens rekommenderade försäljningspris för produkten.
Sida

Inget ljus utan ljuskällor – vilka finns det och vad kan de?

När du tänker på ljuskällor hoppas vi verkligen att du genast tänker på LED-ljuskällor. Eller är du en av dem som saknar den goda gamla glödlampan? Det finns det verkligen ingen grund till. I fall du inte visste det än: Modern LED-teknik kan både vad gäller utseendet och ljuseffekten allt som föregångaren också kunde. Men en sak i taget. Vi börjar med en liten översikt över vilka ljuskällor det egentligen finns.

Ljuskallor
Ljuskallor
Ljuskallor

Vilka ljuskällor finns det egentligen?

För att göra det lite lättare för dig har vi gjort en sammanfattning: Det finns glödlampor, urladdningslampor, lysdioder (LED) och organisk ljus-emitterande dioder (OLED). Vad det rent faktiskt innebär förklarar vi här:

  • Glödlampor: Glödlampor är allt från den klassiska glödlampan till halogenglödlampor och lågvolts halogenlampor. Varför kallas de så glödlampor? Eftersom de avger ljus och värme. En klassisk glödlampa skapar exempelvis bara ca 5 % ljus och 95 % värme.

  • Urladdningslampor: Urladdningslampor är lågtrycks- och högtryckslampor. Ljus alstras genom metallånga eller joniserad gas. Därför har lampan också fått sitt namn: Trycket i urladdningsröret är antingen för högt eller för lågt. Både (kompakta) lysrör och lågtrycksnatriumlampor är lågtryckslampor. Alla kvicksilverlampor, metallhalogenlampor och högtrycks natriumlampor är högtryckslampor. Förresten: Det som man brukar kalla en energisparlampa är en lågtrycksurladdningslampa med integrerat förkopplingsdon. Det är inte så lätt att hålla koll på allt det här. Så det är bäst att bara glömma allt det där och istället satsa på LED-ljuskällor.

  • LED kommer från engelskans Light Emitting Diode. Nu skulle vi kunna berätta för dig att de är baserade på halvledarmaterial som utstrålar inkoherent ljus, men allt det där är inte lika spännande som vilka fördelar lysdioderna faktiskt för med sig för dig. Fördelarna är följande: De är nästan underhållsfria, har en lång livslängd på upp till 50 000 timmar och är energisnåla. Vad gäller ljuskvaliteten är de minst lika bra som alla gamla modeller. 

  • OLED är kort för organisk ljus-emitterande dioder. Dessa dioder är extremt tunna, nästan tvådimensionella, och ger ljus som är absolut bländfritt. Dessutom är de energieffektiva och har ett högt ljusutbyte. I belysningsbranschen är OLED-ljuskällor dock inte lika vanliga som inom andra branscher. De tunna panelerna som kan anpassas efter alla möjliga ytor används oftast för mobiler, surfplattor, bildskärmar och tv:ar. Vi får se när de kommer att användas i lampor i vardagsrummet. Har du blivit sugen, kan du köpa dem på vår hemsida.

Vad innebär ”inte utbytbar/fast integrerad”?

Tiden, där du hela tiden skulle byta ut trasiga ljuskällor, är över. Med den moderna LED-tekniken slipper du för allt det där. Men det blir ännu bättre: Det finns lampor, där ljuskällan är fast integrerad. Nu tänker du kanske att du i så fall måste slänga hela lampan, när ljuskällan går sönder. Sant, men den håller ca 50 000 timmar. Det tar alltså över 35 år, när lampan varje dag är tänd i 4 timmar. Till dess har du nog hunnit att bli trött på lampan ändå.

Bra att veta: Med hjälp av den moderna LED-tekniken som är fast integrerad i lamporna har formgivarna dessutom flera möjligheter för att omsätta kreativa idéer. En gång i tiden var det ljuskällans sockel som bestämde vilken formgivning lampan skulle ha, numera spelar det absolut ingen roll längre.  

Ljuskallor

Hur byter man ljuskällor?

Egentligen är det mycket enkelt. Du ska bara bryta strömmen, ta ut den gamla ljuskällan, sätta i den nya och slå på strömmen igen. Vad om du hellre vill byta till LED-ljuskällor? Inga problem. Använd så kallade retrofits. Det är LED-ljuskällor som har samma standardsocklar som halogen- och glödlamporna. Om du hittills alltid har använt en glödlampa med din E27-fattning, kan du bara köpa en LED-ljuskälla med samma sockel. Mer än så behövs inte. 

Vad gäller för ljusstyrkan? Bra fråga. Du vill ju ha samma mysiga ljus i vardagsrummet som du hade innan. På hemsidan står det alltid ett jämförelsevärde i produktdetaljerna. Tidigare var det effekten i watt som var viktig, nu är det lumen. Kom ihåg denna tumregel: En glödlampas wattal gånger tio är ungefär dess lumental.

Extravagante LED-Wandlampe Sandor

Vilka ljuskällor är dimbara?

Viktigast av allt är nog att man har det mysigt därhemma. Ljuset spelar en stor roll i det. Helst ska det också kunna dimras. Glödlampor och högvolts halogenlampor kan alltid dimras. Alla andra ljuskällor måste vara märkta som dimbara. Information om detta hittar du i produktdetaljerna och på förpackningen.

Tips: En lampa som kan dimras kan inte alltid dimras med alla dimrar. Den måste faktiskt vara kompatibel, annars riskerar du att ljuskällan flimrar, inte riktigt dimras eller i värsta fall går sönder. Behöver du hjälp med att hitta en dimmer som passar till ljuskällan? Vår kundtjänst hjälper dig gärna. Kontaktuppgifterna hittar du nedan.

Vilka ljuskällor blir inte varma?

Alla ljuskällor blir i alla fall lite varma, till och med lysdioder. Därför är halvledardelarna utrustade med en kylkropp. Lysdioder blir dock aldrig lika varma som glödlampor.

Med vilka ljuskällor sparar man mest?

Det finns en klar vinnare här. Du kan kanske gissa vem det är? LED-ljuskällan. Det finns många anledningar som gör den så pass sparsam:

  • Jämfört med glödlampan kräver den 90 % mindre energi

  • Jämfört med halogenlampan kräver den 60 % mindre energi

  • Jämfört med energisparlampan kräver den 10 % mindre energi

  • Den har en lång livslängd på upp till 50 000 timmar

Intressant för företagskunder: En energisnål ljuskälla som endast är avsedd för industriella ändamål är lågvolts natriumgaslampan. Utöver stora industriella områden utomhus belyser den även övergångsställen. Typisk för lampan är det gula ljuset med en mycket dålig färgåtergivning.

Ljuskallor

Vad är dagsljuslampor?

Det är ljuskällor med en speciell färgtemperatur. Bakgrund: Man indelar ljuset i tre huvudsakliga ljustemperaturer. Dessa är:

  • Varmvitt (mindre än 3 300 kelvin)

  • Universalvitt (mellan 3 300 och 5 300 kelvin)

  • Dagsljusvitt (mer än 5 300 kelvin)

När du köper en dagsljuslampa – exempelvis 6 500 kelvin – ger det ett kallt och blått intryck. Tänk på följande: Många kunder föreställer sig naturligt dagsljus och blir besvikna när de så ser det artificiella dagsljuset. Detta är nämligen inte varmt som framför allt folk från Sydeuropa föreställer sig. I varma delar av världen som Kina och Afrika är dessa ljuskällor faktiskt mycket populära. Nu kan man kanske undrar sig lite över varför man egentligen ska ha dagsljusvit belysning. Den är optimal för praktiska utrymmen som exempelvis källaren.

Vad använder man lampor med färgväxel till?

Som tur är behöver man inte längre bestämma sig: Trevlig belysning eller  kraftfullt ljus för arbete – med smarta ljuskällor är allt möjligt. Efter tycke och smak kan du hoppa fram och tillbaka mellan varmvit, dagsljusvit och flerfärgad belysning. Med en lampa från exempelvis Philips Hue kan du välja bland 16 miljoner färger. Allt via en app på mobilen, där du även kan skapa och hämta ljusstämningar.

Ljuskallor
Ljuskallor

Hur ska ljuskällor återvinnas?

Förr i tiden slängde man glödlampor bara i soporna. Som tur är gör vi inte det längre. Sedan glödlamporna har förbjudits och det finns effektivare ljuskällor på marknaden finns det några ting som du ska hänsyn till. LED-ljuskällor, lysrör och energisparlampor innehåller ofta delar som ska sorteras som farligt avfall.

Regeln är enkel: Alla ljuskällor ska lämnas till en återvinningscentral. Ljuskällor ska inte slängas i glasåtervinningen.

Det är din kommun som är ansvarig för återvinningen, ibland tar även butiker som säljer elektronikvaror emot gamla lampor. Detsamma gäller för armaturer, oavsett om de har fast integrerade lysdioder eller ej.

Vilka ljuskällor innehåller kvicksilver?

I alla fall inte LED-ljuskällor. Det är en av deras många fördelar. Följande ljuskällor innehåller kvicksilver:

  • lysrör

  • kompakta lågenergilampor

  • högtrycks kvicksilverlampor

Ljuskallor

Vilka ljuskällor är förbjudna?

Glödlampornas tid är sedan länge förbi. Sedan den 1 september 2018 ser det också dåligt ut för halogenlamporna. Detta är dagen då det sjätte och siste steget i EU:s nya direktiv för ljuskällor trädde i kraft. Vad innebär det? Att alla ljuskällor minst ska ha energiklass B, vilket i sin tur innebär att högvolts halogenlampor inte får säljas längre.

Undantagen är:

  • Speciella ljuskällor för vitvaror som ugnar, kylskåp och mikrovågsugnar

  • Speciella ljuskällor för plantor, akvarier eller terrarier

  • Lampor som skapar värme (infrarödlampor)

  • Signallampor (t.ex. för trafikljus)

  • Lampor med ett ljusflöde på mindre än 60 lumen. Detta gäller några dekorationslampor som t.ex. LED-ljus och glödlampor med synliga glödtrådar.

Har du flera frågor om de olika sorters ljuskällor? Ta tag i luren och ring vår rådgivning på 08-44 685 068 eller skriv till oss via kontaktformuläret – vi lovar att vi kommer att svara! 

Visa mer Visa mindre

De överstrukna priserna motsvarar tillverkarens rekommenderade försäljningspris.
Alla priser är inkl. 25 % moms fraktkostnader tillkommer.

© 2024 Lampenwelt GmbH