TIPS
vardagsrumsbelysning

VARDAGSRUMSBELYSNING 8 tips för en förtrollande atmosfär

För många av oss är vardagsrummet det viktigaste rummet i en lägenhet eller ett hus. Det är där vi tillbringar den mesta tiden med familj och vänner. Det är inte konstigt att rummet ska vara bekvämt och mysigt. Med rätt belysning kan du skapa en komfort i vardagsrummet. Du kan välja mellan allt från klassisk allmänbelysning, ljuskronor, läslampor eller kanske en bärbar lampa som ger smart styrning av ljuset och kan förflyttas dit du vill? Du kan blanda och matcha efter eget tycke och smak.


Shoppa nu

#1 Pendellampor som en elegant accessoar ovanför soffan

I de flesta vardagsrum är soffan den viktigaste möbeln och en plats för att koppla av ensam eller tillsammans. Den klassiska hängande lampan kan inte bara placeras klassiskt ovanför soffbordet i mitten av rummet, utan kan också hängas ovanför soffan för att ge belysningen en helt ny dimension.

När du väljer hängande lampor är det också viktigt att inte välja endast efter storlek utan också efter ljusfärg. Kom alltid ihåg att vardagsrummet är avsett för avkoppling, så indirekt belysning skapar harmoni och en avslappnad atmosfär.

Pendellampor finns i alla tänkbara stilar, från enkla, nordiska till extravaganta och glamorösa! Belysningsdesign erbjuder också en spännande variation när det gäller materialval och färger. Det är inte ovanligt att upp till flera modeller smyger sig in på önskelistan när nya lampor behövs.


#2 Golvlampor som kompletterar läshörnet

Slå dig ner i din favoritfåtölj och läs vidare i lugn och ro i en spännande kriminalroman. Så ser en lyckad ledig dag ut. En varm och mysig belysning som ger tillräckligt med ljus för att läsa, men som inte lyser upp så mycket att det är omöjligt att slappna av, är lösningen här.

Golvlampor finns i alla möjliga stilar och utföranden, från ultramodernt till klassiskt. Vissa golvlampor har till och med en läsarm, så att du inte behöver slå på den huvudsakliga ljuskällan.

Även om golvlampan är stjärnan i den mysiga läshörnan har den ändå allvarlig konkurrens: en pendellampa som placeras ovanför fåtöljen eller en bordslampa på sidobordet bredvid favoritfåtöljen tjänar också sitt syfte och ger inredningen en stilmässig uppdatering där mysighet är garanterad!


#3 Bordslampor - som kan flyttas flexibelt

Alla bordslampor är inte likadana. Förutom design, färg och material utmärker de sig också genom sin flexibilitet. Vissa har en fast plats i vardagsrummet på grund av sladden, medan andra kan flyttas runt efter behov.

Light to Go eller bara bärbara lampor som kan bäras flexibelt är ett utmärkt komplement till sommarträdgården eller balkongen. De har ingen lång sladd och passar bra i vardagsrummet, precis där de behövs. Det faktum att de finns i attraktiva designs skadar inte heller.

Men även med bordslampor med stickkontakt är du inte helt vilse. De här lamporna kommer alltid att vara en klassiker, där det räcker med ett eluttag i närheten för att din favoritdesignpjäs ska lysa upp vilket vardagsrumshörn som helst när den står på en skänk eller ett sidobord.


#4 Iscensätt sideboarden med vägglampor

Vägglampor passar också in i vardagsrummet. Till exempel ovanför en byrå eller hyllor. De kan också placeras bakom en soffa eller bredvid en dörr. De kompletterar perfekt andra ljuskällor i rummet.

De kan också vara ett användbart tillbehör i stället för en bords- eller golvlampa eller till och med användas i stället för en huvudljuskälla som en pendellampa. De ger ett behagligt varmvitt ljus för att bläddra i din favoritbok och ger rummet en inredningsuppdatering.

Vägglampor som hänger i ögonhöjd är ett direkt blickfång. Med sin ovanliga utformning kan de vara ett särskilt samtalsämne, eftersom de kompletterar vardagsrumsbelysningen på ett vackert sätt. En relativt komplicerad installation är inte heller alltid nödvändig, eftersom vissa modeller till och med finns med en kontakt för uttaget!


#5 Spotlights och spots - fokuserad, funktionell belysning

Tack vare spots och svängbara spotlights är det möjligt att rikta ljuset till dina favoritplatser i vardagsrummet. Justera dem vid behov för att rikta ljuset dit du helst vill ha det.

Spotlights kan dekorera väggen bredvid taket i vardagsrummet. Det som tidigare betraktades som helt funktionell belysning är nu också elegant - en kombination av funktioner som syns.

Spotlights och spots är effektiva på egen hand, men de är också effektfulla, när de kombineras med andra lampor. På så sätt kan ljuset riktas åt olika håll i vardagsrummet och lyfta fram fler områden och dekorativa föremål i rummet.


#6 När gränserna suddas ut kommer riktiga blickfång fram!

En hängande golvlampa eller en stående pendellampa? Inte alla lampor kan inte kategoriseras i samma kategori - och sådana modeller är ett samtalsämne i vardagsrummet bland inredningsfantaster som alltid är på jakt efter nya designkreationer.

En bordslampa som ser ut att sväva är också en extraordinär detalj i vardagsrummet. Eller är det faktiskt en golvlampa vars ram är själva sladden? Också en mycket speciell konstellation: En bordslampa som hänger från taket!

I slutändan, om du vill ge ditt vardagsrum en extravagant känsla, kan det rekommenderas med lampor som bryter konventionerna och de normala, beprövade produktkategorierna!


#7 Effektiv belysning av stora, öppna ytor och vardagsrum

Öppna vardagsrum, där vardagsrummet, matsalen och köket är ett stort, öppet område, kan tändas flexibelt och effektivt med moderna sken- och trådsystem. Med modern belysningsteknik kan du tänka utanför boxen, och även vinklade områden förses optimalt med ljus.

Det som är bra med denna lösning: Med bara ett uttag kan olika områden i hela det öppna vardagsrummet tändas. Räls- och trådsystem kan förlängas efter önskemål och utrustas med lampor från strålkastare till hängen, samt extra skenor, kontakter och vinklade anslutningar. Så flexibel som den kan bli!

Räls- och trådsystem som kan styras med en fjärrkontroll, app eller röstkommando är särskilt praktiska och moderna. Ljuset kan därmed enkelt slås på och av, dimmas eller ljusfärgen ändras från soffan. Hela belysningsscenarier kan också skapas med dessa smarta lösningar.


#8 Roligare och bekvämare med smarta vardagsrumslampor

När du väl har lagt dig i soffan är det super bekvämt när du inte behöver gå upp igen för att dämpa ljuset i vardagsrumslampan eller välja en annan ljusfärg.

Tack vare en smartphone -app är det också möjligt att planera dagliga belysningsrutiner för de olika vardagsrummen. På morgonen tänds till exempel ett universellt vitt ljus vid en viss tid, följt av en period med varmt och mysigt ljus på sen eftermiddag.

Många smarta vardagsrumslampor kan inte längre bara styras via appen eller fjärrkontrollen, utan kan också slås på och av med röstkommandon. Efter "Älskling, du tar med dig en koks från köket", kan du också be Alexa direkt att dämpa ljuset.


FAQ: Vanliga frågor om vardagsrumsbelysning

Hur många lumen behövs för belysning i vardagsrummet?

Vad ska du vara uppmärksam på när du planerar belysning för vardagsrummet?

Vilka lampor passar bäst i vardagsrummet?

Vilka taklampor är bäst för ett vardagsrum?

Vilka lampor passar i ett litet vardagsrum?

Vilken ljusfärg ska du ha i vardagsrummet?