TIPS
Trappbelysning

TRAPPBELYSNING 7 hacks för mer säkerhet, stil och funktionalitetität

En trappa kan med rätt belysning förvandlas till en fantastisk inredningsdetalj - i ditt hem såväl som i trädgården. Det främsta målet med belysning för trappsteg är alltid säkerhet. Och det är belysningens uppgift att se till att trappans mått och särskilt trappstegen är tydligt igenkännliga. Därigenom minskar risken att någon snubblar - vilket kan förhindra olyckor.

Utforska tipsen

Shoppa nu
#1 Allroundlampor – Taklampor

En taklampa vid översta trappavsatsen är vanligt för att belysa trappan på ett snyggt och säkert sätt. För en jämn, ljus allmänbelysning krävs breda strålvinklar och även LED-paneler erbjuder optimala förhållanden för en bra trappbelysning. Riktat ljus som t.ex. strålkastare är å andra sidan olämpligt för trappor.


#2 Grundbelysning med vägglampor

Det är särskilt viktigt att vägglampor som placeras i trappområdet inte bländar. Ljus som är starkt bländande kan vara irriterande när man går i trappor och öka risken för olyckor. Det är därför de flesta vägglampor lyser indirekt eller har en diffusor, t.ex. en lampskärm av satinerat glas.


#3 Trappbelysning med infällda vägglampor

Infälld väggbelysning som är parallellt placerad med trappan gör trappstegens struktur tydliga och belyser dem samtidigt på ett vackert sätt. Infällda vägglampor är perfekta bredvid varje trappsteg eller i form av regelbundna intervaller med några få steg.

De placeras i ankelhöjd - så det är ingen risk för kollision eftersom den infällda trappbelysningen blir ett med arkitekturen. Placeringen av de respektive eluttagen bör dock övervägas i ett tidigt byggskede.


#4 Mer stil med pendellampor

Den enklaste trappan blir ett elegant, tilltalande arkitektoniskt element med en vacker pendellampa. Pendellampor i snygg design kan placeras i blickhöjd och ger därmed ytterligare belysning av trappområdet.

Det kan dock visa sig att vissa områden inte är helt upplysta. I detta fall bör belysningskonceptet utökas med ytterligare ljuskällor.


#5 Trappbelysning med sensor

Trappbelysning med sensor ökar säkerheten och komforten avsevärt - eftersom ljuset tänds automatiskt när du närmar dig trappan. Det är viktigt att endast använda ljuskällor som omedelbart uppnår 100 % ljusstyrka. Detta är fallet med LED-trappbelysning, men inte med energibesparande lampor.

Följande är viktigt för minsta driftscykel: Även personer som inte rör sig snabbt, kanske en äldre familjemedlem, ska bekvämt och utan stress kunna ta sig uppför trappan.


#6 Trappbelysning med LED-lister

Självhäftande ljuslister med permanent anslutna lysdioder, så kallade LED-lister, iscensätter arkitekturen som knappast någon annan ljuskälla! Tack vare sin flexibilitet kan de smala ljuslisterna monteras nästan var som helst. De finns i olika längder och kan i vissa fall till och med klippas i rätt storlek.

Men LED-lister är inte bara utmärkta för iscensättning. De säkerställer också en perfekt stegmarkering om de monteras under varje stegkant. Samma sak fungerar förresten också för trappräcket.


#7 Optimal belysning för utomhustrappor

I synnerhet i mörka trädgårdar kan trappsteg vara svåra att bedöma. Vägglampor eller inbyggnadslampor med lämplig IP-skyddsklass används ofta för trappor till husets ingång. Men: Se alltid till att belysningen är bländfri. De flesta utomhuslampor har en diffusor installerad för detta, t.ex. en satinerad akrylskärm.

Förresten: Det finns också risk att snubbla på trädgårdsstigar med individuella steg. Ljus från mark- eller väglyktor kan belysa stegen.


Installation av trappbelysning med sensor

Video preview image

FAQ: Vanliga frågor om trappbelysning?

Vad är särskilt viktigt när det gäller trappbelysning?

Vilken är den viktigaste egenskapen hos trappbelysning?

Vad mer kan jag göra för att förbättra säkerheten i trappan?