Taklampor barnrum

Våra rekommendationer från denna kategori

  Taklampor för barnrum:

  Belysning för mer bus


  Vid valet av rätt taklampa för barnrummet spelar flera aspekter än färgen och formgivningen en stor roll. Oavsett om det är barnets första rum och du letar efter en lampa till din dotter eller son eller om den gamla lampan ska ersättas med ett motiv från den nyaste animerade filmen: det är viktigt att välja en lampa med bästa ljuskvalitet till barnrummet. I denna guide förklarar vi vad vi egentligen menar med det.

  Varför är lysdioder det bästa valet för barnrummet?

  Du borde inte ens överväga något annat än lysdioder till barnrummet. Varken till taklampan för barnrummet eller alla andra lampor som barnet kan nå. Man kan lätt bränna sig på halogenlampor i bordslampor och energisparlampor borde på grund av andelen kvicksilver aldrig förekomma i barnrummet.

  Lysdioder …

  • sörjer för optimal ljuskvalitet (mer om valet av rätt LED-lampa för barnrummet hittar du längre ned)
  • är fria från kvicksilver
  • klarar många tändcykler (barnet kan alltså trycka så mycket på strömbrytaren som det vill)
  • sparar energi, när taklampan i barnrummet ska vara tänd dygnet runt
  • behöver inte bytas ut, tack vare den långa livslängden
  barnrum taklampa
  barnrum taklampa

  Hur ljusstark ska en taklampa för barnrummet vara?

  Tiden där man räknar med ett visst wattal i varje rum är över. Hos energieffektiva ljuskällor som LED-lampor är det ljusflödet som mäts i lumen som räknas. Detta säger bara något om hur ljust lampan faktiskt lyser och har ingenting med energiförbrukningen (watt) att göra.

  För att ta reda på hur många lumen din lampa ska ha, ska du multiplicera rummets storlek i kvadratmeter med ca 140 lumen (beroende på om du vill ha det lite ljusare eller mörkare kan du avrunda denna siffra något upp- eller nedåt). Sedan vet du ungefär hur mycket belysning du i allt ska ha i barnrummet.

  Ett exempel: Ett genomsnittligt barnrum med tillräckligt mycket plats för att busa och koppla av är ca 15 m² stor. Multiplicerar du detta med 140 betyder det att du ska ha belysning med ett sammanlagt ljusflöde på 2 100 lumen. Detta innebär att rummet borde ha en taklampa med 3 ljuskällor på respektive 700 lumen eller en med 5 ljuskällor på respektive 400 lumen.

  Vilket ljus uppfattar barn som speciellt behagligt?

  Barnrummet är för barnet en kombination av alla rum i hemmet och inte bara ett rum. Tänk på ditt vardagsrum och sovrum: Vilket ljus tycker du är skönast i dessa rum? Förmodligen behagligt, varmt ljus i vardagsrummet. I sovrummet vill du nog ha ljus som framhäver alla vackra färger på de nya plaggen du köpte häromdagen.

  Eftersom taklampan för barnrummet fungerar som grundbelysning i detta rum är det speciellt viktigt att välja en ljuskälla med god ljuskvalitet.

  För en trevlig stämning och vackra färger är två egenskaper viktiga: ljustemperaturen och färgåtergivningen. En varmvit ljustemperatur på 2 700 kelvin sörjer för mysigt ljus med en lätt röd färg som är perfekt för att koppla av. En färgåtergivning på minst Ra 80 sörjer för att plaggen, men även ritningar och pyssel, färgglada bilderböcker och små superhjältar ser spralliga och färgglada ut.

  Barn älskar färger och avkoppling – välj belysningen med detta i åtanke.

  Information om ljustemperaturen och färgåtergivningen hittar du i produktdetaljerna för respektive ljuskälla eller lampa med fast integrerad LED-ljusteknik.

  barnrum taklampa
  • Fraktfritt från 500 kr*
  • Gratis retur inom 50 dagar
  • Betala med Klarna faktura

  Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

  Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

  15% Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.