Pendellampor i trä

Våra rekommendationer från denna kategori

  Träpendellampor:

  för lite mer natur i rummet


  pendellampa i tra

  Bor du i ett klassiskt skandinaviskt hem, men tycker att rummets naturliga karaktär borde framhävas lite mer? Älskar du den rustikt lantliga stilen och vill ha mer ljus i rummet som kompletterar denna stil perfekt? Eller kan ditt hem beskrivas som modernt minimalistiskt, men saknar lite värme?

  Träpendellampor är kanske det rätta för dig. Oavsett stilen. Det finns många bra argument för en sådan lampa:

  • du får lite natur i hemmet
  • träets struktur är helt enkelt vacker
  • trä utstrålar värme och är inte kallt som t.ex. metall
  • materialet är mångsidigt och kan väljas så att det passar till rummet
  • en hänglampa passar i alla rum – belysning ska du väl ha oavsett vad.

  Det krävs verkligen inte mycket trä för att uppnå denna effekt. Ett enkelt objekt i rummet kan framhäva den behagliga känslan och göra rummet trevligare. Ingen kan det bättre än hänglampan i trä. Den hänger mitt i rummet, så att verkligen alla lägger märke till den.

  Träpendellampan finns i olika stilar

  Skandinavisk, vintage, minimalistisk, rustikt lantlig, new country, design: ingen trälampa är en annan lik. Det finns lampor i ek eller nöt, björk eller lönn. Det finns ganska raka modeller och sådana som liknar en gammal stam. Vissa liknar kvistar, andra har formen av en bur. Sedan finns det lampor som ser ut som ett gammalt dörrhandtag eller till och med ratten på en båt.

  Träpendellampor är lika mångsidiga som självaste materialet och formgivarna kommer hela tiden med nya idéer.

  Vilken stil passar bäst i ditt hem?

  Rustik

  Bor du i ett klassiskt timmerhus eller trivs du bara i den lantliga stilen som hela generationer innan dig har präglat? Älskar du havet och allt som man har med det att göra? Eller kan du inte motstå vintage- och shabby chic-stilen? Då kommer du att älska trähänglampor och den rustika charmen.

  Det kan till exempel vara en hänglampa med en stam som stomme som hålls av svarta metallringar och nästan lika mörka länkar i en kedja, så att du transporteras till medeltiden. Ett mycket rustikt element är också träbalken. Så länge den är allt annat än spikrak så utstrålar den något rått. Samma gäller för träet som används till lampor i form av en bur.

  Du ser: Bara träpendellampor i samma stil skiljer sig på flera punkter.

  Men allt det här spelar kanske inte någon roll längre, för att du för länge sedan har bestämt dig för din favorit.

  pendellampa i tra
  pendellampa i tra
  pendellampa i tra
  pendellampa i tra
  pendellampa i tra

  Design

  Kvistar, drivved eller stammar ser rustika ut och kompletterar jordnära interiörer. Men de kan även passar till en modern, designorienterad inredningsstil. Alla formgivare använder trä på ett nytt och kreativt sätt. Lampor av märket KARE använder trä t.ex. i dess ursprungliga form för att skapa unika formgivningar. Lampor från Northern består i stället av bearbetat trä i ett hantverk som bara få behärskar.

  pendellampa i tra
  pendellampa i tra
  pendellampa i tra

  Modern

  Moderna formgivningar säger oftast farväl till den jordnära, knorriga formen och använder trä i en starkt förändrad form. Rak minimalism möter här en vacker trästruktur. På så sätt kombinerar moderna hänglampor i trä det bästa av två världar.

  Mörkt trä i moderna former fungerar som en färgrik accent i vita eller åtminstone ljusa hem. Ljust trä gör ett redan ljust rum ännu ljusare, lättare och gör ett städat intryck. Rummet blir på så sätt luftigare i uttrycket.

  pendellampa i tra
  pendellampa i tra
  pendellampa i tra

  Vilka ljuskällor ska sättas i hänglampor i trä?

  Oavsett hur rustik formgivningen är: använd alltid modern LED-ljusteknik. Utöver att bara vara modern är den miljövänlig och du sparar pengar.

  Vad med alla pendellampor i trä där ljuskällan är synlig? Det har du rätt i, här är det bäst att använda filamentlampor. En filamentlampa är en ljuskälla som fungerar som vilken LED-lampa som helst, men ser ut som en gammal glödlampa. Ett drivdon  och matta kolvar eller till och med en energisparlampa i spiralform passar nämligen verkligen inte till din nya vackra hänglampa i trä.

  Dimbar belysning är ett måste för dig? Välj dimbara LED-lampor. När du väljer en lampa med fast integrerade lysdioder ska du titta i produktdetaljerna att det står att lampan är dimbar. Ingår dimmern, finns det en extra rad som säger så. Ingår dimmern inte i leveransen, ring till vår kundtjänst och fråga efter en kompatibel dimmer. Kontaktuppgifterna hittar du nedan.

  Hur används pendellampor i trä bäst ovanför matbordet?

  Oavsett om du väljer en i rustik eller modern stil: Pendellampor i trä ska vara iögonfallande för att de ska ha en effekt. Tack vare upphängningen hänger lampan ju faktiskt i ögonhöjd så att det är svårt att missa den. Det kan vara svårt att hitta rätt plats till en hänglampa i vardagsrummet (här använder man oftast en taklampa istället), den är dock som gjort för användning ovanför matbordet.

  I ljuset av en modern hänglampa i trä blir middagen dubbelt så stilfull. För en trevlig och mysig stämning är en rustik modell ett bra val. I slutändan blir hemmet trevligare med alla pendellampor i trä, så länge den passar till ens smak och inredning.

  Några tips för din nya träpendellampa ovanför matbordet ska du ändå få:

  • Välj varmvitt ljus. Har du valt en lampa med fast integrerade LED-ljuskällor hittar du information om detta i produktdetaljerna under ”ljustemperatur”.
  • Tänk på att välja en lampa med en mycket god färgåtergivning. Precis som ljustemperaturen hittar du denna information i produktdetaljerna. Har din lampa en färgåtergivning på lägre än Ra 80 kommer din mat att se ganska tråkig ut.
  • Lampan borde helst hänga 60–80 cm ovanför bordsytan. Då kan du se personen mitt emot dig i ögonen och du slår inte huvudet.
  • Matbordet kommer speciellt bra till sin rätt, när hänglampan har en lampskärm som avger ljuset i form av en ljuskon nedåt. På så sätt belyses omgivningen mjukt och matbordet står bokstavligen i rampljuset.
  • Komplettera belysningen vid matbordet med bra orienteringsbelysning, t.ex. i form av vägglampor. Dessa sörjer för mjuk belysning utan skuggor och kan tändas tillsammans med pendellampan för att undvika för stora kontraster mellan de ljusa och mörka områden i rummet som kan vara jobbiga för ögonen.

  Har du fler frågor om pendellampor i trä? Vår kundtjänst hjälper dig gärna! Ring oss på telefonnummer 08-44 685 068 eller använd kontaktformuläret.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura

  Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

  Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

  15% Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 750 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Gäller inte på vissa varumärken.