RÅDGIVNING

Ersätt halogen med LED

Efter förbudet mot glödlampor i 2009 var halogenlampan ett bra alternativ fram till några år sedan. Genom att lägga till en halogenlampa fyrdubblades lampans livslängd i vissa fall och energieffektiviteten förbättrades samtidigt. Men även denna belysningsteknik har redan ersatts av ett mer avancerat alternativ: LED-lampan.

Förutom E27 eller E14 är G9 en vanligt halogen-fattning. Det finns också ett LED-alternativ för denna typ av glödlampa.

G9 LED-ljuskällan är ett effektivare alternativ och optiskt nästan identisk.


Är det möjligt att ersätta halogen med LED?

Det är mycket enkelt att byta från halogen till LED. Det finns lämpliga LED-alternativ för alla halogenlampor, från G9-stiftlampor till den klassiska E27-lampan med skruvgängor.

E27 LED-lampor

E14 LED

E14 LED-lampor

G9 LED-lampor

G4 LED-lampor

GU10 LED-lampor

Fler LED-lampor


Vilken förbrukar mest ström: halogen eller LED?

LED-lampan har en bättre ljuseffektivitet, dvs. ett bättre förhållande mellan watt och lumen. Lysdioder är därför mer energieffektiva och billigare i drift. Beroende på ljuskällans kvalitet sparas cirka 90 % energi. På grund av den lägre energiförbrukningen samt den stabila växlingen och livslängden är lysdioder också det mest miljövänliga belysningsmedlet på marknaden. På grund av spridningen av lysdioder har priset på dessa moderna ljuskällor också sjunkit, så att besparingar görs redan från första minuten.

Vilket lyser bättre: halogen eller LED?

Den som har haft goda erfarenheter av halogenlampor i vardagsrummet kommer också att bli entusiastisk över LED. När du köper en LED-lampa är det viktigt att du är uppmärksam på färgtemperaturen (i Kelvin). Halogenljuset har en ljusstyrka på mindre än 3 300 Kelvin. Detta kallas varmvitt.

Till skillnad från konventionella lampor finns LED-lampor i alla ljusfärger från varmvitt (<3 300 K) till universalvitt (3 300-5 300 K) och dagsljusvitt (> 5 300 K). Det innebär att du kan välja en annan ljusfärg beroende på var du använder den - eller så kan du välja en smart belysning och justera ljuset när som helst enligt dina önskemål.

Att byta ut en halogenlampa mot en LED-lampa fungerar utan problem.


Vilken LED ersätter 50W halogen?

Även när glödlampan ersattes av halogenlampan var wattmängden inte längre ett tillförlitligt värde för att bestämma ljusstyrkan. Idag jämför man lumenvärdet - lampans ljusflöde. Strömförbrukningen i watt varierar avsevärt beroende på LED-lampans kvalitet, och därmed har watt inte längre någon betydelse för ljusstyrkan.

Ett exempel: En halogenlampa på 28 watt genererar ca 470 lumen. När du byter till LED-lampor behöver du bara vara uppmärksam på motsvarande lumen-specifikation i produktinformationen eller produktförpackningen för LED-lampan.

Watt från gamla glödlampor Watt halogenlampor Lumen Watt från en jämförbar LED-lampa
100 75 1521 z. B. 15 W LED-lampa
75 60 1055 z. B. 11 W LED-lampa
60 45 806 z. B. 8,5 W LED-lampa
40 30 470 z. B. 4 W LED-lampa
25 20 249 z. B. 4 W LED-lampa

Endast konventionella glödlampor hade ett enhetligt watt/lumen-förhållande.


Kan lysdioder dämpas som halogenlampor?

Halogenlampor var dimbara utan undantag. När det gäller LED-lampor måste man däremot se till att använda speciella dimbara LED-lampor.

Vissa LED-lampor kan dock göra mer än "bara" att dämpas. Med smarta ljuskällor som Philips Hue-systemet kan du dimma eller ändra färgtemperaturen via en smartphone. På så sätt kan en enda ljuskälla ge det perfekta ljuset för avkoppling, arbete eller fest, när som helst.

Utbytbar ljuskälla och extern dimmer

Om en extern dimmer har installerats i rummet måste man inte bara tänka på en dimbar ljuskälla när man byter till LED, utan den befintliga transformatorn kan också behöva bytas ut mot en lämplig LED-transformator.

För lampor med dimmer och utbytbar ljuskälla

Många golvlampor, t.ex. med G9-fattning, har också en integrerad dimmer, t.ex. på sladden eller direkt på själva lampfoten. Här måste du vara säker på att du använder en dimbar G9 LED-lampa för att kunna använda den integrerade dimmern, eftersom alla LED-lampor inte är dimbara, till skillnad från halogenlampor.

LED-armaturer med integrerad belysningsteknik och dimmer

Om du ändå är ute efter en ny lampa - t.ex. en uplight - är det värt att välja en LED-lampa med fast inbyggt ljus och dimteknik. Externa dimrar blir därför onödiga. Du kan alltid hitta information om lampans egenskaper, t.ex. dimning och inkluderad dimmer, i produktinformationen.


Hur ska gamla halogenlampor kasseras på rätt sätt?

Halogenlampor, liksom glödlampor - hör inte hemma i glasbehållaren, utan i en separat behållare för ljuskällor som finns på återvinningscentraler eller ibland i stormarknader eller belysningsbutiker. Vi har tagit fram en detaljerad vägledning om bortskaffande av konventionella och moderna glödlampor.


Övergången från halogen till LED sammanfattat

Det är mycket enkelt att byta från halogen till LED. Här är några saker att tänka på:

  • Kompatibilitet: LED-lampor finns för alla vanliga lampfattningar.

  • Ljusfärg: Mysigt, halogenliknande ljus med <3 300 K.

  • Ljusstyrka: jämför lumenvärdet för att få samma ljusstyrka efter omställningen.

  • Smarta hem: erbjuder smarta lampor och glödlampor som kan anpassas efter behov och när som helst.

  • Energiförbrukning: Lysdioder förbrukar upp till 90 % mindre energi med samma ljuskvalitet.

  • Dimmerbarhet: Håll utkik efter LED-lampor som är märkta med "dimbar".

De överstrukna priserna motsvarar tillverkarens rekommenderade försäljningspris.
Alla priser är inkl. 25 % moms fraktkostnader tillkommer.

© 2024 Lampenwelt GmbH