TIPS

Hur du hittar
den rätta...
GOLVLAMPAN

Golvlampor är den mest praktiska kompletterande, indirekta belysningen som finns. Allt du behöver är ett eluttag och en plats i ditt hem för att tillföra en ny favoritlampa. Fördelen är att du kan förflytta de till ett annat rum. Vi förklarar hur du hittar den golvlampa som passar dig perfekt och matchar din inredningsstil.

Steg 1

Golvlampans form

Golvlampor kan grovt delas in i tre former, som beror på plats och önskad funktion: Den typiska, den bågade och uplights.

Den typiska

Den typiska golvlampan består av en robust armatur och en tygskärm. Ljuset lyser genom tyget på ett mjukt och bländfritt sätt. En dekorativ såväl som funktionell modell som ständigt återuppfinner sig själv, med snygga varianter som t.ex. golvlampan med tre ben.

Den bågade

Båglampan består av en mer eller mindre krökt stomme och ibland en lampskärm som hänger från lampan. Denna version används som belysning vid soffan eller fåtöljen och är perfekt som indirekt belysning i vardagsrummet när du behöver koppla av.

Uplights

Det finns en ljuskälla ovanpå den upplysta golvlampan som kastar ljuset mot taket. Härifrån reflekteras det så att ljuset stöder rumsbelysningen indirekt och utan bländning. Uplights med läslampa på en justerbar arm är också en säker vinnare bredvid fåtöljen.

Steg 2

Funktionen

Golvlampor utför alltid en specifik uppgift. Beroende på modell kan lampan kallas en mer funktionell eller dekorativ golvlampa.

MER LJUS

... till vardagsrummet, korridoren eller sovrummet. Och allt detta utan komplicerade installationer. Golvlampor med tygskärmar har ofta en ljuskälla på cirka 400 lumen och är väl lämpade för detta ändamål, liknande LED-varianter med en fast, inbyggd ljuskälla.

DEKORATIV

De två klassiska modellerna med lampskärmar och tillhörande designvarianter med och utan LED, berikar rummet visuellt och gör det personligt. Golvlampor i alla stilar är lämpliga för dekoration. Uplights och ljusbågslampor är däremot mer funktionella.

TILL LÄSNING

Det bästa ljuset för läsning och alla slags kreativa aktiviteter: Båglampor, uplights med läsarm och läslampa och alla golvlampformar där ljusriktningen kan justeras. Dessa kan användas för att skapa optimal visuell komfort genom att anpassa mängden ljus till respektive aktivitet.

TILL ARBETE

På kontoret och inom utbildningssektorn i allmänhet används golvlampor som ofta följer specifika standarder som avviker från golvlamporna för dekorativ eller hushållsbruk. Då blir belysning en avgörande faktor för välbefinnandet på hemmakontoret eller på arbetsplatsen. Produkter utrustade med HCL och liknande teknik är rätt lösning för långa arbetsdagar.

Steg 3

Golvlampor med extrafunktioner

Golvlampor utrustade med extrafunktioner kan vara extra praktiska, inte minst om de ingår i ett smart hem. Det är då belysningen tas till en helt ny, kreativ och personlig nivå.

Kan dimmas

Med dimbara golvlampor kan du göra ljuset lite mer behagligt eller ljusare beroende på situationen.

Höjdjusterbar

Höjdjusterbara golvlampor är perfekta för fåtöljer, soffor eller det älskade läshörnet i vardagsrummet.

Smart

Planera belysningen individuellt, styr belysningen digitalt och integrera den i ditt smarta hem.

Steg 4

Stilen

Valet av golvlampa är först och främst ett personligt val som är kopplat till ens inredningsstil och smak. På detta sätt betonar och berikar det rummets utseende och blir automatiskt en höjdpunkt i interiören och ett blickfång för nyfikna ögon.

Steg 5

Designklassiker

Vissa golvlampor har gett resonans internationellt i årtionden och finns nu tillgängliga i original och autentiska reproduktioner. Andra golvlampor är å andra sidan moderna klassiker som aldrig slutar att fascinera tack vare sin utsökta design.

Tolomeo Maxi

En lampklassiker från Michele De Lucchi och Giancarlo Fassina i en gigantisk version.

Lady Costanza

Denna serie av dimbara lampor designades av Paolo Rizzato 1986.

Panthella

En skandinavisk klassiker gjord 1971 av Verner Panton.

Arco

År 1962 uppfann Achilles och Pier Giacomo Castiglionibågen, den första båglampan.

Buquet

Ett mästerverk i filigran från 1927 av Eduard-Wilfrid Buquet.

Type 75 Giant

En svart designlampa, i en attraktiv design, designad av Sir Kenneth Grange 2016.

Steg 6

Ljuskällor

Rätt lampa lyckas skapa rätt atmosfär med rätt ljusstyrka. Ljuskällans egenskaper måste också beaktas för lampor med inbyggda lysdioder.

Färgtemperatur Kelvin golvlampor
BEHAGLIGT VARM

En ljuskälla för vardagsrummet bör ha en färgtemperatur på <3300 Kelvin.

Golvlampor med ljusstyrka
LJUST NOG

För sekundära ljuskällor som golvlampor rekommenderas en ljusstyrka på minst 400 lumen.

Färgbelysning Golvlampor
FÄRGBELYSNING

För bästa färgåtergivning bör man ha ett RA -värde på minst Ra 80 (på engelska CRI).

Energieffektiva golvlampor
SPARA KOSTNADER

LED -lampor tillhör den högsta energieffektivitetsklassen och hjälper till att minska energikostnaderna.


Kai

Creative Editor hos Lamp24

EXPERTTIPS

Färgtemperaturen, det vill säga det vita ljusets kvalitet, uppfattas väldigt annorlunda. De flesta människor i Centraleuropa finner ett mer gulaktigt ljus vid 2700 Kelvin, precis som den konventionella glödlampan, särskilt avslappnande. I varmare områden som Grekland eller Kanarieöarna föredras dock ett svalare ljus på minst 3300 Kelvin.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura

Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

100 kr Rabattkod

*Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 750 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Gäller inte på vissa varumärken.