Inomhuslampor Kök

Kökslampor – den hemliga ingrediensen för ett lyckat ljuskoncept

Ibland blir det svårt eller komplicerat när möjligheterna är för många. Det gäller att hitta ens smak och välja ingredienserna med omsorg. Men resultatet är garanterat häpnadsväckande. Tror du vi pratar om en femrättersmeny? Inte den här gången.

Vi pratar om ljuset i köket. Köksbelysningen är faktiskt full av möjligheter även om det ibland kan verka svårt att hitta rätt. Tveka inte, det är värt det! Inte bara för ambitiösa fritidskockar, utan alla som vill trivas i köket, ett rum där det händer mer än att breda en macka.

Vilka lampor passar bäst i köket?

Kökstaklampor

Även i köket är ”allmänbelysningen” den viktigaste ingrediensen för lyckad belysning. Ett kök utan allmänbelysning är som att koka pasta utan vatten: hopplöst. Vad är så bästa sättet för att få allmänbelysning i hemmet? Precis: taklampor. Även i köket.

Vilken lampa du hänger i ditt kök väljer du så klart själv. Föredrar du en skandinavisk, modern eller industriell stil? Hellre rund, kvadratisk eller med flera hörn än du kan räkna? I vitt, svart, antikmässing eller andra färger? Du ska bara bestämma dig!

LED-panel för köket

Den nya stjärnan i köket. Och inte bara där: LED-paneler passar även bra i vardags- och matrummet. Men som sagt också i köket. LED-paneler är nämligen ...

 • taklampor. De fungerar alltså perfekt som allmänbelysning och är samtidigt häftiga och praktiska.
 • extremt tunna och behöver inte mycket plats. Detta är speciellt smart när du har lågt i tak.
 • moderna på flera sätt och vis. De har en cool, modern och minimalistisk design och använder sig även av modern teknik. Inte bara vilken som helst, utan modern LED-teknik. 

 

Vårt tips: Välj en LED-panel med fjärrkontroll. Så blir det lättare att tända och släcka lampan samt välja ljusfärg och -styrka.

Kökshänglampor

En pendellampa i köket? God idé! Till exempel ovanför matbordet eller köksbänken. Ett tips för båda möjligheterna: Din hänglampa i köket borde inte hänga så långt ned att man inte kan se varandra vid bordet eller du nästan inte får plats med salladshuvudet under den på köksbänken.

Stilen väljer du efter tycke och smak (vi rekommenderar dock att undgå textilskärmar – tänk på ångan och lukten i köket). Oavsett om det är ovanför matbordet eller köksbänken: välj nedåt riktat ljus. På så sätt ser du måltiden när du lagar den och när du ska äta den.

LED-designer-taklampa Curling i glas
taklampa LED-Panel Philia,
6727109
9954063
3031762
Målningsbar gipsvägglampa Pocillo

Är kökslampor dimbara?

Väljer du rätt lampa så är också en kökslampa dimbar. Till exempel när du sitter vid matbordet och vill slappna lite av och dricka ditt kaffe i lugn och ro. Eller bara när det är nödvändigt eller också bara praktiskt att inte ha samma ljusstyrka hela tiden.

Men – det finns faktiskt ett ”men” – du borde tänka på några saker när du vill ha en dimbar lampa. Inget dramatisk, men även om vissa kökslampor är dimbara, så är inte alla det. Detta varierar från modell till modell.

Om du vill ha ...

 • en kökslampa med utbytbara ljuskällor
  behöver du oftast en passande, extern dimmer. Du behöver en ljuskälla som också är dimbar. Använder du en LED-lampa – det bästa valet – behöver du bara titta i produktdetaljerna om den är dimbar.
 • en kökslampa med fast integrerade lysdioder
  behöver du bara titta i produktdetaljerna om det står ”dimbar – ja” och ”dimmer – ingår”, så är du redo. Står det ”dimbar – ja” och ”dimmer – ingår inte” behöver du en extern dimmer. Tyvärr.
 • en kökslampa med ”EasyDim”-teknologi
  är det bara att beställa, montera och dimra lös. Dessa lampor dimras enkelt med hjälp av en väggbrytare.
 • en kökslampa med smart hem-teknologi
  kan du välja mellan många olika varianter. Även vad gäller belysningsmöjligheterna. Väljer du t.ex. en Philips Hue-lampa kan du inte bara dimra den, utan även ändra ljusfärg, välja ljusstämningar och mycket mer. Oftast krävs det en mobil, Wi-Fi och en brygga mellan komponenterna. 

Vill du läsa mer om dimbara lampor och hur det skulle fungera i ditt kök och vilken dimmer du behöver,  så hör av dig med dina frågor! Vi svarar på alla dina frågor om lampor. Du kan ringa eller skriva till oss. Vi ser fram emot att höra från dig. Kontaktuppgifterna hittar du lite längre ned.

Vilken stil borde min nya kökslampa ha?

6086052
1053240
9634055

Precis som du vill ha den. Är du en fan av retro- och vintage-stilen och ingenting på vår sida med moderna taklampor fångar ditt intresse? Eller är hela ditt hus ett designobjekt? Inget annat än en äkta Louis Poulsen- eller Artemide-hänglampa är gott nog för ditt hem? Välj bara din favoritstil! Detta gäller även köksbelysningen. Från lantlig till vintage, retro, skandinavisk och design: vi har allt och mycket mer.

Utöver smaken beror det också på vilken sort kökslampa du är ute efter. LED-paneler brukar framför allt vara moderna – dåliga nyheter för alla som letar efter något för en mysig, lantlig stil. En bänklampa samt lysrörsarmatur och inbyggnadsspotlighter har framför allt en funktion: att vara praktiska. Designen? Snarare diskret. Antingen försvinner de under köksskåpen eller i taket. Självaste lampan står i bakgrunden, medan ljuset blir till kökets höjdpunkt.

Kan man använda lysdioder i sin nya kökslampa?

Självklart kan du det. Och det är en av de bästa idéerna när du vill ha modern belysning i hemmet. Lysdioder är inte bara ljusteknikens framtid utan här för att stanna. Och det bästa är: beroende på vilken kökslampa du i slutändan väljer, behöver du kanske inte ens sätta i några ljuskällor. Visst är det fantastiskt? Precis som lamporna i andra rum i ditt hem kan du också välja lampan i köket efter tycke och smak. Valet mellan vad? Lampor med utbytbara ljuskällor och fast integrerade sådana.

Höj- och sänkbar LED-pendellampa Eleasa, easydim
9639051

Utbytbara ljuskällor kan du enkelt ersätta med LED-lampor, så kallade retrofit-lampor, eftersom fattningarna och socklarna är desamma. Fast integrerade ljuskällor är lysdioder som är just detta: fast integrerade i lampan. De kan alltså inte bytas. Det gör inget för det behöver de heller inte. LED-belysning är nämligen inte bara super praktisk, utan även nödvändig – i alla falla när det gäller vissa sorters armaturer. De fast integrerade LED-mönsterkort är kompakta, vilket möjliggör en extremt smal design. Vad tror du hur den ultra tunna LED-panelen skulle se ut med stora glödlampor? I alla fall inte som nu – det kan du tro.

Har du fått ihop alla ”ingredienser” för din nya köksbelysning eller saknar du ett eller annat och vill gärna prata med våra belysningsexperter? Inget problem. Ring till 08-44 685 068 eller skriv till oss. Tillsammans kan vi koka ihop den perfekta köksbelysningen för ditt hem.

 • Fraktfritt från 500 kr*
 • Gratis retur inom 50 dagar
 • Betala med Klarna faktura

Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

15% Rabattkod

*Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.