Golvlampor

Golvlampor i alla utföranden för alla tänkbara lokaler och användningsområden

Golvlampa

Andra produkter kännetecknas kanske av en stor stilistisk mångfald. Golvlampan besitter en stor variation av olika former. Golvlampans design är i regel modern och enkel med högkvalitativ metall i färger som krom, grå, svart, vitt eller mässing. Denna produkts okonstlade intryck säkerställer också att golvlampan utan svårighet kan passa in i varje rum. Golvlampor är praktiska och eleganta på ett okonstlat sätt – nästan varje rum blir angenämare tack vare de många förmer som de kan erbjuda. För att däremot väcka uppmärksamhe använder lägenhetsinnehavare snarare sådana produkter som inte endast utmärker sig genom ljuskvaliteten utan framför allt genom en stomme och en skärm som har anpassats till en viss inredningsstil. Exempel på armaturer i en viss stil utgörs av pendellampor i lantlig stil, taklampor med guldram, bordslampor med en lampskärm av bomull, siden eller läder eller vägglampor av kristall eller glas. Naturligtvis finns också bland golvlamporna sådana produkter som tagits fram av en känd designer eller en framstående tillverkare och som på så sätt väcker uppmärksamhet genom en särskild design. Exempel på sådana produkter på marknaden utgörs av golvlampor från FLOS eller Ingo Maurer. Vanliga golvlampor för vardagsrummet eller andra lokaler är enkla och med fokus på ljuskvalitet.

Ljuset från en golvlampa är anpassat till placeringsorten

Golvlampor sörjer i regel för ljus som är lämpat för att skapa mer ljus i utrymmen dit tak- och vägglampor inte når. Eftersom olika utrymmen är olika krävs också att golvlamporna är konstruerade på olika sätt för att kunna täcka ljusbehovet. En av de former som i motsats till andra är lämpad för allmänbelysning och inte bara för understöd av belysningen i ett visst område är stålampan. Stålampan har istället för en skärm av typ taklampa eller pendellampa en (i normalfallet) opak uppåtriktad skärm. Denna golvlampa släpper ut ljuset uppåt mot taket. Som ljuskälla används olika typer av ljustekniker. Av skäl som nämns nedan är LED stålampor ett utmärkt val. Ibland träffar man även på de ljusstarka R7s-lamporna. Dessa ljuskällor har en hög effekt, ibland på flera hundra Watt och är därmed energiintensivare än LED och medför därmed en storartad bedlysning. En så hög effekt förklarar också varför stålampor ofta används för allmänbelysning. Belysningen av taket med inte bara att taket blir ljust. Genom reflexion sprids ljuset i hela rummet. Detta sörjer en bländfri, mjuk och skuggfri belysning.

Ytterligare ett golvlampeutförande: Bågarmaturer

Bågarmaturerna räknas också som golvlampor. Deras stomme utgörs av en båge från vilken skärmen hänger. Denna speciella form av golvlampa används oftast vid hemmets schäslong eller soffa. Ofta irriteras man av att en golvlampa med en svår ståfot inte verkar vara något annat än opraktisk, störande eller i vägen. När man reser sig stöter man emot den och när man tittar på TV är den i vägen för bildskärmen. Båglampor ställs upp bakom soffan eller en stolskarm och sträcker sig över denna med sin skärm. Ljuset sprids just där det behövs och stativet befinner sig så långt bort som möjligt. Detta sörjer för komfort i vardagsrummet. Standardutförandet för golvlampor är vare sig stålampan eller båglampan – trots det stora urvalet och de många erbjudanden som du kan hitta på Lamp24.se.

Den normala golvlampan för det bättre belysta vardagsrummet

Den vanliga golvlampan sträcker sig rakt uppåt och pryds av en skärm. Det är mycket vanligt att vanliga golvlampor är tillverkade med en lampskärm av tyg. Beigefärgat bomullstyg har visat sig vara mycket lyckat – det gör att ljuset blir behagligt vilket lämpar sig mycket väl för vardagsrummet. Ofta kombineras detta skärmar med stommar av smide eller i mörkbrun färg. Armaturen passar då perfekt för en lantlig stil och förblir ändå okonstlad och enkel. Har man däremot riktat in sig i en klassisk riktning tar man hellre till sig en kombination av en vit eller marmorerad skärm med en prydnadsbård och en stomme i mässing. Golvlampor med vit skärm och stomme i krom är eleganta och moderna armaturer som smyckar vardagsrummet men även det modernt inredda, ljusa sovrummet med sitt utsökta extraljus. Trots alla olika färgkombinationer förblir dock golvlampan ett slankt och enkelt inslag. Undantag utgörs även här av olika tekniskt betingade former: Armaturer med flera lampskärmar eller med lätt nedåt svängbart huvud (utan att därmed vara en båglampa) erbjuder omväxling liksom naturligtvis golvlampor av trä.

Fördelar med golvlampor jämfört med fasta armaturer

Fasta armaturer, d.v.s. sådana som är fast anslutna, t.ex. taklampor och vägglampor, har nackdelen att de inte med lätthet kan omplaceras efter personliga önskemål. För golvlampor gäller andra regler. De måste endast anslutas till ett vägguttag; och den ofta flera meter långa kabeln gör att placeringen i stort sett är lätt att genomföra. Även efter det att stickkontakten satts i kan lampan med lätthet flyttas. En bit åt vänster med ljuset eller kanske åt höger: med en golvlampa är det lätt som en plätt! Ytterligare fördelar vinns även med denna produkt: Golvlampor är ofta utrustade med en dimmer somm befinner sig vid/på stommen. Detta styrdon som på ett flexibelt sätt kan ställa in ljusstyrkan befinner sig desssutom inom en armlängds räckhåll för den som vilar sig i soffan. Stålampan är f.ö. ofta utrustad med ytterligare en funktion: en läslampa. En sådan läslampa sitter på en egen arm som steglöst kan ställa sin och riktas. Innebär denna lösning att man ger rummet en klar belysning och samtidigt lätt kan se varje bokstav i en text? Denna utomordentliga komfort erbjuder en stålampa med läslampa.

Spara med en modern golvlampa

Som redan nämnts utgör LED-ljuset även för en stålampa det optimala valet och speciellt när golvlampan är utrustad med en fast installerad LED-belysning. Försiktighet rekommenderas vid golvlampor med exempelvis E27-fattningar. Om armaturen är förseddmed en dimmer är kompatibiliteten med odimmbara LED-lampor med en sådan sockel inte säkerställd. När det gäller armaturer med fast installerad LED-belysning hör problem med ljuskällorna i princip till det förgångna. LED-ljuskällor håller i upp till 50 000 timmar och slocknar inte plötsligt utan ljusstyrkan minskar gradvis. Därtill sparar man upp till 90 % energi med LED – och bibehåller samtidigt optimala ljusförhållanden och enastående ljuskvalitet. Ljuskvalitet innbär: behagligt, warmvitt ljus i bostaden och en mycket god färgåtergivning om minst Ra 80. Helt annorlunda beskaffade är golvlampor för kontoret, vilka ofta är utrustade med en rörelse- och ljusstyrkesensor. Upptäck vår kontorsbelysning eller informera dig om rörelse- och närvarosensorer, infraröda sensorer m.m.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura
08-44 685 068

mån-fre. 9 till 17

Hitta rätt belysning till ditt hem

Exklusivt införande i vårt nyhetsbrev

kr 75 Rabattkod

*Giltig till den 31.12.2018 vid ett beställningsvärde om 500 kr. Går inte att kombinera med andra kuponger.