TIPS

Tips för rätt barnrumsbelysning

Att växa upp frisk och trygg

Barnrummet är våra barns rike. Här ska de känna sig helt trygga. Det uppnår vi med en mysig ljusstämning och speciella ljuszoner, t.ex. för att läsa, göra läxor eller spela spel. Detta skapar en levande miljö som ger utrymme för våra barn att utveckla nya intressen och gör det möjligt för dem att växa upp friska.

Lampor till barnrummet

Litet ljuslexikon för barnrummet

Lumen

Beskriver ljusstyrkan hos en ljuskälla. En jämförelse baserad på watt fungerar inte längre idag. Ljusstarka ljuskällor för taklampor har ca 800 lumen. Ljuskällor för bordslampor har ca 400 lumen. För grundbelysningen i barnrummet beräknar vi ca 100-150 lumen per m². För att uppnå denna nivå av ljusstyrka används ofta taklampor med flera ljuskällor.

Kelvin

Beskriver färgtemperaturen på en ljuskälla, dvs hur ljuset påverkar rummet. LED-lampor finns i alla ljusfärger, därför måste vi vara uppmärksamma på detta vid köp. Skillnader: Mysigt varmvit (<3 300 Kelvin), universalvit för arbete (3 300 - 5 300 Kelvin) och svalare dagsljusvit (>5 300 Kelvin), vilket inte rekommenderas för barnrum.

Färgåtergivning

Färgåtergivning

Beskriver kvaliteten i vilken färger på föremål återges i ljuskällans artificiella ljus. Mycket bra färgåtergivning, även känd som CRI (Color Rendering Index), är Ra 80, Ra 90 eller Ra 100. Detta värde är särskilt viktigt i barnrummet, så att t.ex. kläder, väggfärger, teckningar, målningar och bokillustrationer återges i rika färger.

Vilket ljus behöver jag till barnrummet?

De grundläggande elementen

En balanserad belysning i barnrummet består av grundbelysning och flera ljuszoner för olika aktiviteter, t.ex. för att läsa och göra läxor. Man kan också lägga till accentbelysning - det svaga, mysiga ljuset som barn älskar.

Grundbelysning

"Huvudljus" för att orientera sig och må bra genereras även i barnrummet av taklampor (eller rundstrålande hänglampor i barnrummet). Eftersom barn ofta leker intensivt och vänder världen "upp och ner", ska ljuskällorna aldrig blända när man tittar upp mot lampan. Dolda ljuskällor - t.ex. genom tygskärmar - säkerställer ett indirekt, bländfritt ljus. Vid spots med flera ljuskällor bör dessa vridas så att de inte kan ses framifrån.

Basinformation: <3 300 Kelvin färgtemperatur för maximal komfort och ca 100-150 lumen per m².

Taklampor för barnrum

Ljus för skrivbordet och för läxor

Att skriva sina första rader, lägga ihop siffror och lära sig nya saker - allt det är en del av vardagen för barn från 6 år och uppåt. Och för detta behöver barn en skrivbordslampa med riktat ljus. Det riktade ljuset bör vara universalvitt (3 300 - 5 300 Kelvin) och lite mer kallt än grundbelysningen, för att främja koncentrationen.

Trick för att undvika skuggor: För att det inte ska bli några störande skuggor, ska skrivbordslampan placeras till vänster för högerhänta och till höger för vänsterhänta.

Skrivbordslampor för barnrum

Trevligt och mysigt med dekorativa lampor

Ljusslingor, lysande kulor, LED-stearinljus och andra dekorativa ljuskällor gör barnrummet riktigt mysigt. Även här bör färgtemperaturen vara under 3 300 Kelvin - ju lägre desto mysigare, för då ökar den röda komponenten i ljuskällan och ljuset ger ett varmare intryck.

Trådlöst tips: Skrivbordslampa, sänglampa, stereoanläggning och tv-spelkonsol - även i barnrum är eluttagen begränsade. Men batteridrivna lampor finns idag i alla former och färger, t.ex. som en bärbar Light2Go.

Batteridrivna dekorativa lampor

Ljus för läsning

Att mysa bekvämt i sängen och fördjupa sig i den nya favoritboken blir snabbt ett spännande äventyr för många barn. För detta krävs en sänglampa vid sängen.

Den lilla skillnaden: I motsats till skrivbordslampans riktade ljus ska sänglampan avge ett rundstrålande ljus. Dessutom ska ljuset lysa mjukt och utan bländning genom en tyg-eller satinerad skärm.

Bordslampor för barnrum

Klassiska stickkontakt-nattlampor

De är fortfarande ett pålitligt val för säker orientering i mörker: stickkontakt-nattlampor. Från vilket uttag som helst - helst direkt vid dörren - avger de ett varmvitt ljus, vilket inte stör sömnen men som ger tillräckligt med ljusstyrka när man vaknar.

Säkerhetsplus: Stickkontakt-nattlampor är också särskilt viktiga i hallen nära en trappa.

Nattlampor för barnrum

Bärbara nattlampor

De är riktiga allroundkompisar: Nattlampor med lysande favoritmotiv. De behöver varken stickpropp eller sladd utan går på batterier, vilket gör dem lätta att ta med sig när man behöver gå på toaletten på natten.

Kompislampor: Eftersom bara ett fåtal LED-lampor lyser i dem, blir de inte så varma att barn inte kan ta med dem under täcket. Och som följeslagare när man leker kan de också vara med - beroende på produkt finns vissa även med harmonisk RGB-färgväxling.

Vad ska man tänka på när det kommer till barnrumsbelysning?

Tryggt ljus i barnrummet

 • Bländfria
  Välj lampor med "osynliga" ljuskällor eller ljuskällor med färre lumen

 • Varning, det är varmt!
  Välj lampor där barn inte kan röra ljuskällan

 • Endast intakta lampor
  Det är föräldrars ansvar att regelbundet kontrollera kabel, uttag, lampa och ljuskälla

 • Kvicksilverfria
  Energisparlampor har ingen plats i barnrum - LED-lampor är däremot ofarliga

 • Okrossbara
  Något går ibland sönder när barn leker och stojar, därför ska man undvika ljuskällor av glas och istället använda t.ex. LED-lampor av plast i barnrum

Vilka lampor passar till ett pojkrum?

Att bli pilot, fotbollsproffs eller polis - små pojkars (och flickors) drömmar upprepas ofta från generation till generation! Så varför inte helt enkelt integrera den drömmen i barnens värld i form av en barnrumslampa?

Ett flygplan som pendellampa i barnrummet - det är ett blickfång som både barn och vuxna kommer att älska! Om lampan kan ses från sängen kan propellerplanet integreras på ett underbart sätt i godnattsagan!

Shoppa lampor för pojkar

Det spelar ingen roll om det ska vara en tak-, vägg- eller bordslampa till barnrummet - motiven är så kreativa att många leksaker överskuggas av de ljusa höjdpunkterna. De olika motiven - från fotboll till hundar - ger i alla fall bra idéer för äventyrliga lekar i pojkrummet.

Barnlampor för pojkar


Vilka lampor passar för ett flickrum?

Det får gärna vara lite rosa i flickrummet! Gärna riktigt färgglatt med fina kombinationer av gult och grönt! Dekorera lekrummet med lysande färgklickar som inspirerar!

Med djurmotiv får du pluspoäng från de flesta barn! Genom att låta färgglada hästar, grodor och bin flytta in i din dotters rum skapar du en glad atmosfär!

Shoppa lampor för flickor

Älvor och prinsessor är ofta mycket populära och bör inte saknas i små flickors drömland. Som motiv på lampor ser de underbara ut och passar utmärkt för att förvandla det egna lekrummet till ett fantastiskt litet kungarike.

Barnlampor för flickor


Vanliga Frågor: Vanliga frågor om barnrumsbelysning

Låt dig inspireras av bilderna.

Tagga oss gärna på Instagram för att dela idéer och inspiration. Här kan snart din bild synas.

Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

15% Rabattkod

*Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.