Underskåpslampor

Våra rekommendationer från denna kategori

  Så avhjälper du enkelt brist på ljus under skåpen med bänklampor

  Är det för mörkt för att hacka grönsaker på arbetsytan under köksskåpen? Ser du ingen soppa i grytan utan bara en svart sörja? Och det trots att du har en stark taklampa? Då har du det typiska köksbelysningsproblemet.

  Trots att tusentals andra bostäder har samma problem finns det en snabb, bekväm lösning på det: bänklampor.

  Varför är det mörkt under skåpen (trots taklampan)?

  Det beror på att ljuset från taklampan inte når in under köksskåpen. Särskilt inte när du står i vägen. Med ryggen mot ljuset. Då skuggar du arbetsytan med din kropp. När skuggorna faller på arbets- och spisytan stör de ditt arbete.

  Den enda lösningen: Skaffa mer ljus, helst direkt under köksskåpen.

  Vilka typer av bänklampor finns det?

  Det finns två typer av bänklampor: ljuslister och spotlights.

  Ljuslister
  De är omtyckta därför att de ger jämnt ljus över en stor yta (de belyser alla spisplattor och inte bara en viss punkt). Därför används de lika ofta över arbetsbänken som i badrummet - i form av spegellampor.

  Viktigt: fundera över var lampan ska användas! På platser som är utsatta för fukt (dit hör både badrummet och diskhon) är det absolut nödvändigt med lämpligt fuktskydd. Fuktskyddet ser du vid produkten i fältet ”skyddsklass”.

  IP-koderna hittar du specificerade här:

  Siffriga IPX4
  0 Inget skydd
  1 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 50 mm
  2 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 12,5 mm
  3 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 2,5 mm
  4 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 1 mm
  5 Dammskyddad
  6 Dammtät
  Siffriga IP4X
  0 Inget skydd
  1 Säker mot vertikalt droppande vatten
  2 Säker mot lutande droppande vatten
  3 Säker mot sprutvatten
  4 Säker mot stänkvatten
  5 Säker mot vattenstrålar
  6 Säker mot starka vattenstrålar
  7 Säker mot tillfällig nedsänkning
  8 Säker mot kontinuerlig nedsänkning

  Spotlights
  De levereras oftast som set. Om man placerar dem bredvid varandra belyser de en yta väl. Ytterligare en sak som talar för dem: om ytan inte är så stor, t.ex. i en liten köksavdelning i en 1-rumslägenhet kan man använda färre spots.

  Hos många set är de enskilda spotarna kopplar man ihop dem med en kontakt. Från den utgår anslutningen till elnätet (antingen för inkoppling eller som stickpropp för eluttaget). Fördel: Man behöver bara en enda strömanslutning om man använder ett sådant set (oberoende av hur många spotlights setet innehåller)!

  Undrar du över hur produkten du hittat fungerar? Ta kontakt med vår rådgivning. De kan inte bara berätta om allt fungerar som du tänkt dig, utan även vid behov hitta alternativ. Intresserad? Telefon: 08-44 685 068 eller via kontaktformuläret.
  Vridbar LED-vägglampa Emma
  LED-underbyggnadslampa Sascha

  Finns det batteridrivna alternativ?

  Bänklampor fungerar antingen med ström från elnätet, med stickpropp eller är batteridrivna. Fördel för det senare: Du behöver inte dra några kablar vid monteringen.

  Och batteribytena minskas till ett minimum tack vare den använda LED-ljustekniken. LED-lampor skonar ackumulatorn - och skapar ändå ljus över diskhon. Ett bra alternativ om man helt enkelt inte har, eller kan inrätta, någon strömanslutning - i många hyreslägenheter t. ex!

  Hur monterar man bänklampor?

  Det ser du i monteringsanvisningarna för respektive produkt. De flesta produkter fästs med små skruvar under skåpet.

  Ja, det betyder att man måste borra små hål i köksskåpet. Om man inte vill göra det kan man pröva försiktigt med högkvalitativ, dubbelsidig tejp. De flesta bänklampor är mycket lätta. Bra tejp har därför ofta tillräcklig fästkraft. Men tänk på att vara noga, annars kan lampan plötsligt ramla ner!

  Andra möjligheter: ljuslister för väggmontering. De är strängt taget inte några bänklampor, eftersom man inte hänger dem under skåpet. Men under skåpet sitter de ändå! Och det gör även ljuset.

  Hur byter man lampa?

  Frånkoppla kabelanslutna lampor bakom skåpet från elnätet, skruva av täckskivorna: Byte av en halogenreflektorlampa är inte alltid lätt.

  Om du vill bespara dig det i framtiden väljer du lampor med fast inbyggda LED-lampor. Dem kan du inte byta ut, men det behövs inte heller.

  För LED-lamporna håller vid en normal användning av några timmar per dag (och vem behöver egentligen mer i köket) upp till 30 år och ännu längre. Och de tål att tändas och släckas många gånger. Det betyder att du utan problem kan tända din lampa flera gånger per dag, även för småsaker som att dra upp korken ur en vinflaska.

  Hur tänder jag bänklamporna i köket?

  Antingen ...

  • som vanligt med en strömbrytare på kåpan

  eller också ...

  • med rörelsesensor.

  Vill du arbeta vid arbetsbänken men händerna är helt kladdiga och du vill inte kladda ner lampan? Då tänder rörelsesensorn lampan automatiskt när du närmar dig.

  Ytterligare fördel: den släcker också lampan automatiskt när du inte längre arbetar i närheten av den. Det sparar ström, skonar ljuskällan, ökar livslängden och är dessutom den enda lösningen för alla som lätt glömmer att släcka ljuset överallt.

  För få eluttag i köket - det speciella komfort-tipset!

  Finns det inget eluttag för mixern (eftersom mobilen ligger på laddning där)? Då rekommenderar vi bänklampor med inbyggda eluttag. De är fast inbyggda i lampkåpan och man kan ansluta extra elektriska enheter i dem.

  Behöver du fler tips - eller passande rådgivning? Det får du av vår rådgivning. Ring bara 08-44 685 068 eller skicka in kontaktformuläret.
  • Fraktfritt från 500 kr*
  • Gratis retur inom 50 dagar
  • Betala med Klarna faktura

  Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

  Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

  15% Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.