Inomhuslampor Badrum

Våra rekommendationer från denna kategori

  Badrumslampor

  Man kan inte vara utan, men de kan så mycket mer än man tror!

  Badrum_7534073

  Badrummet förtjänar några bra lampor. Det är inte bara rummet där man gör sig redo, tvättar sig och borstar håret, det är ett av hemmets viktigaste rum!

  Låter det överdrivet? Testa att lägga smink eller raka dig utan bra belysning vid spegeln. Eller testa utan en ordentlig taklampa i badrummet att inte snubbla över tvättkorgen.

  Båda lamporna är nödvändiga. Det är dock detaljerna som gör badrummet till hemmets viktigast rum. Denna detalj kan vara LED-panelen som med hjälp av EasyDim enkelt kan dimras. Även andra smarta LED-lampor ger badrummet en personlig känsla tack vare funktionen som ändrar ljusets färg (och släcker man den, är badrummet vitt igen).

  Badrumslampor gör badrummet till mer än bara ett utrymme!

  Vilken lampa passar i badrummet?

  Badrummet ska vara ett rum i hemmet där man trivs, även om du just nu kanske mest tänker på vardagsrummet när vi säger så. Föredrar du att tillbringa din tid i andra rum i hemmet och badrummet har en uteslutande praktisk funktion? Helt ok. Men precis som i alla andra rum ska du ha lampor i badrummet som sörjer för minst två olika sorters belysning.

  • Allmänbelysning för att hitta (inte snubbla/gå på toa)
  • Områdesbelysning för speciella syften (sminka/raka sig)
  • Stämningsbelysning för att trivas (om du gärna vill det)

  När vi säger ”att hitta” menar vi när du ska gå på toa, samla ihop tvätten eller svabba golvet. Områdesbelysning används i badrummet oftast vid spegeln så att du kan sminka dig utan skuggor i ansiktet, raka dig eller tvätta dig. Stämningsbelysning förvandlar badrummet till ett spa och sörjer för en lugnande lila färg i hela rummet.

  För att möta dessa krav användas olika lampor på olika ställen i badrummet.

  Flavi - taklampa för badrummet, krom

  Badrumstaklampan

  Taklampan i badrummet sörjer för grundbelysning. Formgivningen är oftast vit med kromfärgade detaljer. Detta gör ett elegant och stilrent intryck, vilket passar bra i badrummet. Du tror inte riktigt på att det passar så bra i ditt badrum? Vad sägs om en taklampa i vintage- eller lantlig stil?

  Badrumsvägglampan

  I vanliga fall integreras vägglampor i badrummet i spegeln. Men det finns så klart också möjligheten att komplettera allmänbelysningen med kraftfulla vägglampor. Tänk i så fall på att välja lampor som inte bländar, dvs. att ljuskällan inte är direkt synlig och att lampan monteras i väggens övre tredjedel på ca 1,70 eller 1,80 meters höjd.

  Badrumsvägglampan
  LED-inbyggnadslampa Kamilla i vitt, IP65

  Badrumsinbyggnadslampan

  Speciellt i små badrum kan det vara en fördel med belysning som inte tar extra plats. Även i många hotell och simhallar används inbyggnadsspotlighter. De är nämligen helt enkelt snygga! Monteringen är dock något mer avancerad, eftersom inbyggnadsspotlighter måste infällas i ett gipstak.

  Spotlighter för badrummet

  En spotlight med flera lampor belyser badrummet jämnt. Kanske inte lika jämnt som en tunn LED-panel, men ändå ganska jämnt. I motsats till panelen (en tunn platta av ljus) spelar hos spotlighter formgivningen en viss roll (fina stommar och skärmar). Tänk även här på att välja en bländfri armatur. Det är svårt att slappna av i badkaret när man får bländade ljus direkt i ansiktet.

  Rund LED-badrumstaklampa Kara med räfflat glas
  Kantig badrums- och spegellampa Philippa

  Spegelbelysningen i badrummet

  Att spegelbelysning är ett måste i badrummet beror på att man kastar skuggor när man står i ljuset från taklampan. Du får skuggor i ansiktet och läppstiftet hamnar överallt utan på läpparna och rätt vad det var är skägget borta. För att förhindra det används en extra lampa som spegelbelysningen i badrummet. Denna måste ha en god färgåtergivning på minst Ra 80 och vara helt bländfri, annars blir det svårt att titta på sig själv i spegeln – och det har ingenting med dig att göra!

    » Till spegelbelysning för badrummet

  LED-belysning i badrummet

  Den är även det bästa valet för badrummet. Oavsett om det är en LED-inbyggnadsspot, LED-spotlight eller LED-taklampa: LED-lampor är energisnåla och tack vare den långlivade ljustekniken behöver de inte underhållas. Tänk på att välja en lampa med mycket god färgåtergivning och en ljusstyrka som passar till rummet, alltså ett gott ljusflöde som mäts i lumen, framför allt när lysdioderna är fast integrerade (dvs. de kan inte ersättas senare).

  Förkromad LED-badrumstaklampa Filina, easydim

  Hur många lumen behöver man i badrummet (per m²)?

  Det är svårt att ge ett generellt svar på frågan hur många ljuskällor du behöver i badrummet och hur kraftfulla de ska vara. Det är dock mycket lättare när man tar hänsyn till rummets förutsättningar. Till exempel vägg- och kakelfärgen eller dimensionerna, vinklarna, skåpen m.m. Belysningen måste anpassas efter rummet och det som passar bra i ett badrum passar kanske inte alls i ett annat. Det finns inget annat sätt än att planera belysningen noggrant.

  Du vet inte var du ska börja? Vi hos lamp24.se är här för att hjälpa dig så kontakta bara vår kundtjänst. Kontaktuppgifterna hittar du nedan.

  4529127

  Vilken kapslingsklass krävs för badrumslampor?

  Fukt och elektricitet är en dålig kombination! I alla fall om armaturerna inte har en passande kapslingsklass.

  OBS: Lamporna i badrummet bör installeras av en elektriker!

  Denna känner till alla säkerhetskrav vad gäller elinstallationer i våtrum.

  Badrummet indelas i olika IP-zoner. Områden utgår från duschen eller badkaret – zon 0. Varje IP-zon har krav på lamporna i detta område.

  Område 0: I självaste duschen eller badkaret. Maximalt tillåten spänning upp till 12 V och lägsta kapslingsklass IPX7.

  Område 1: Under och över badkaret eller duschen. Maximalt tillåten spänning upp till 12 V och lägsta kapslingsklass IPX4. Har du enbart ett badkar är området begränsat till upp till 120 cm ovanför duschhuvudet. Höjden begränsas i båda fallen till 2,25 m.

  Område 2: 60 cm bredvid område 1. Lägsta kapslingsklass IPX4. Vid strålande vatten exempelvis vid massagemunstycken är lägsta kapslingsklass IPX5.

  Dessutom får inga transformatorer användas i områden 0 och 1. Uttag och strömbrytare får inte placeras i områden 0, 1 och 2.

  Image

  Ring till vår kundtjänst om du vill veta mer om IP-zoner eller om du är osäker på vad som gäller för en bestämd lampa som du vill sätta upp i ditt badrum. Du når oss på telefonnummer 08-44 685 068 eller via kontaktformuläret. Vi ser fram emot att höra från dig!

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura

  Missa inte erbjudanden från Black Week!

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev.

  100 kr Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 750 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Gäller inte på vissa varumärken.