Hitta vägen genom trädgård och hem till huset med väglampor

Väglampan har en alldeles speciell plats i kategorin utomhuslampor dit vägglampor för utomhusbruk und de små sockellamporna också hör. Dessa små väglampor är också kända under namnet pollare. Vägbelysning är både praktis och dekorativ. Gångvägar är ett centralt område i trädgården. Vägar leder oss över tomten och hjälper oss att hitta hem. Gångvägar innefattar inte helt sällan trappor och enstaka trappsteg. Gångvägen kan också vara ojämn. Det är inget problem att gå på gångvägar under dagen, den oftast vita eller grå trädgårdsstenen står i tydlig kontrast till grönt gräs eller färgglada blomrabatter. Under natten kan det dock vara becksvart - gräsmattan, blomrabatten, ojämnheterna, trappstegen och trappan. Trädgården blir helt plötsligt en källa till olycka. Risken är lätt att underskatta: Ett enda litet snedsteg räcker för att förstöra en blomrabatt eller bryta ett ben - det kan handla om ett enda litet trappsteg man inte sett. För att göra tomten säker krävs det alltså god gångvägsbelysning.

Vägbelysning: inte bara en stilfråga

Stilen på lamporna spelar ofta en stor roll när det gäller trädgårdsbelysningen - den är precis lika viktig som belysningen vi väljer för inuti huset. Även utomhus är ett stilmedvetet utvald lampa en faktor som spelar roll för att tomtägaren ska kunna känna sig stolt över tomten. Bland väglyktorna hittar du lampor i lantlig stil. Olika designers har arbetat hårt med att skapa designerlampor som skulle kunna fungera som väglyktor. Armaturerna skapas i första hand för att besökare skall imponeras av iögonfallande design. Specialister inom utomhusbelysning lägger dock fokus på att väglyktor ska vara praktiska - lampor i rostfritt stål eller aluminium är de kändaste och mest älskade produkter inom denna kategori. Upptäck det egna märket från Lamp24.se och de mest högkvalitativa ljuskällor i enkel design och diskret formgivning med tyngd på maximal funktionalitet. Armaturerna tas fram med utmärkta material och framtidsinriktad teknik.

Väglampor från Lampenwelt.com och andra tillverkare och märken

Den perfekta, moderna väglampan är mellan 60 och 150 cm hög och har en rund eller kvadratisk stomme som sörjer för riktat eller kringspritt ljus. Fördelen med riktat ljus är att all fokus ligger på gångvägen - resten av tomten förblir i mörker. Detta innebär optimal vägvisning. En armatur med kringspritt ljus har fördelen att man inte bara ser vägen utan även omgivningen. Vilken man ska välja är en stilistisk fråga. Armaturer med kringspritt ljus går gärna "in i varandra" vilket är en fördel om man vill belysa så mycket av gångvägsområdet som möjligt. Lampenwelt.com och andra ledande tillverkare kombinerar olika material som robust plast, väderbeständigt rostfritt stål och solitt aluminium med diskreta färger som svart, antracit, silver eller grått. För användning utomhus krävs dessutom en viss skyddsklass (IP). Beroende på tomtplaceringen kan väderbeständighet hindra den livsfarliga kombinationen av fukt och elektronik. Högkvalitativt utarbetade armaturer har en klar fördel när det gäller detta.

Rätt ljuskälla för pollaren

Syftet med väglampan är bl.a. att sörja för säkerhet på tomten. Det är därför viktigt att välja rätt ljuskälla för armaturen. Det finns fortfarande väglampor som är utrustade med E27-fattning för glödlampor med 40 eller 60 Watt. Dessa är dock på väg bort från marknaden. Glödlampan är en föråldrad ljuskälla och har ersatts med bättre alternativ. "Bättre" ljuskällor betyder i detta fall: högre energieffektivitet, längre livslängd och därmed väsentligt lägre strömkostnader. Energisparlampor behöver en stund för att uppnå maximal ljusstyrka och lämpar sig ofta inte särskilt bra för väglampor, framförallt inte för väglampor med rörelsedetektorer. LED-lampan är att föredra. LED-lampan har 50 gånger längre livslängd än glödlampan, uppnår full ljusstyrka direkt när den tänds, är fri från kvicksilver och drar upp til 90 % mindre energi. Dessa fördelar gör LED-lampan till en ljuskälla att föredra för väglyktor. Många tillverkare har tagit fasta på detta och tillverkar sina armaturer med fast inbyggd LED. Du behöver inte säga adjö till dina vanliga pollare för att kunna gå över till LED - du kan faktiskt använda LED-lampor i äldre armaturmodeller med fattning E27 eller E14 för att dra nytta av fördelarna med denna ljusteknik.

Pollare med särskilda egenskaper: Rörelsedetektor och solarteknik

Faktumet att energisparlampan behöver lite tid på sig för att uppnå full ljusstyrka sätter käppar i hjulet för att den ska kunna användas tillsammans med visa väglampor med rörelsedetektorer. Rörelsedetektorer ser nämligen till att ljuskällan tänds automatiskt - men först när någon rör sig i närheten. Med rörelsedetektor blir alltså en gångväg bara belyst om det faktiskt är någon som rör sig på den. Om ljuset som sprids över gångvägen behöver tid på sig för att uppnå full ljusstyrka är hela poängen med väglyktor förstörd. Det är därför rekommenderat att använda produkter med rörelsedetektor tillsammans med LED-ljuskällor. LED är hög kopplingssäkerhet - ljuskällan tröttas alltså inte ut om man går ofta längs gångvägen. Rörelsedetektorer i utomhuslampor utgörs ofta av en infraröd sensor. En annan högkvalitativ teknik är solarteknken som använder solens strålar för att driva belysningsarmaturer. Detta innebär i praktiken: Ingen kabelläggning, ingen anslutning till strömnätet, inga strömkostnader. Solarlampor finns i alla möjliga former: Vägglampor, spotlights för garageinfarter eller pollare. Märket Steinel erbjuder särskilt högkvalitativ utomhusbelysning med integrerad modern teknik. Det lönar sig att ta en titt på nyheterna från Lampenwelt.com eller på våra aktuella erbjudanden.

Iscensätt trädgården med väglampor

Det är inte ofta man ser dekorativa pollare (om man jämför med hur ofta man ser andra typer av trädgårdslampor!) - det är kanske därför de är så iögonfallande och intressanta. Du vill antagligen inte dra blickarna till själva armaturerna utan lägga fokus på det som armaturerna belyser. Gångvägsbelysning i mörkret är ett perfekt sätt att presentera tomten och ge tomten en själ. Snyggt placerade pollare belyser gångvägar och omgivningen kring dessa och ger tomten en röd tråd som gör tomten levande i mörkret. Inredning handlar inte bara om inomhusinredning - trädgårdsbelysning och gångvägsbelysning spelar också en avgörande roll för ett representativt och snyggt intryck.

08-44 685 068

mån-tors. 9 till 17 - fre. 10 till 16

Hitta rätt belysning till ditt hem

Exklusivt införande i vårt nyhetsbrev

kr 75 Rabattkod

*Giltig till den 31.12.2018 vid ett beställningsvärde om 500 kr. Går inte att kombinera med andra kuponger.