Väglampor, pollare

Våra rekommendationer från denna kategori

  Väglampor och pollare: praktiska vägvisare i trädgården på natten

  Den som någon gång har skadat foten på häcksaxen i mörkret vet: smärtan kan undvikas. Hur? Helt enkelt med ljus. Och eftersom det finns många ställen i trädgården där det är lätt att snubbla bör alla gångar, infarter och trappor runt huset vara belysta. Särskilt praktiska och strömsnåla är lampor med rörelsesensor. För dem gäller: det blir ljust - när det behövs. Och dessutom sätter de ett streck i räkningen för inbrottstjuvar, som vill smyga sig in i skydd av mörkret.

  Väg- och pollarlyktor: praktiska vägvisare i trädgården på natten
  Väg- och pollarlyktor: praktiska vägvisare i trädgården på natten

  Var och hur ska väglyktor placeras?

  Risk att snubbla? Ska du minska risken med väglyktor - som även kallas pollare? Då ska åtminstone vägavsnitt som är särskilt ojämna, kurviga eller branta förses med ljus. Men helst ska ju hela vägen vara belyst. Därför säger vi: lamporna ska inte stå för långt ifrån varandra, så att inga starka kontraster mellan ljusa och mörka delar uppstår. För den som från ljuset kommer in i mörker ser först ännu mindre, innan ögonen har vant sig.

  Tips:Välj lampor som täcker så stor yta som möjligt. Hur gör man det? Genom att placera ljuspunkten - alltså platsen där ljuskällan sitter - så högt som möjligt. Ju högre lamporna är, desto färre behöver du alltså. Eller om man vänder på det: desto större kan avståndet vara. Väglyktor är i regel mellan 60 och 150 cm höga.

  Var och hur ska väglyktor placeras?

  Riktat eller rundstrålande ljus?

  Det beror på vad du föredrar. Detta bör du veta: med riktat ljus blir endast vägen belyst, resten av trädgården ligger i mörker. En optimal vägledning garanteras. Med rundstrålande ljus ser du även vad som finns omedelbart vid sidan av vägen. Dessutom överlappar de runda ljusområdena varandra bra - på så sätt kan du ge dina vägar mycket bra, täckande belysning.

  Vilka sorters väglyktor finns det?

  Väglyktor finns av olika material och i olika stilriktningar. Inte att förväxla med sockellyktor, stolplyktor och markspotlights. Det finns väglyktor med fast inbyggd LED-teknik eller med utbytbara lampor.

  För LED-lampor talar:

  • deras långa livslängd
  • en strömbesparing på upp till 90 procent
  • genast hundra procent ljus och därmed perfekta för rörelsesensorer

  Vilka material passar för väglyktor?

  Rostfritt stål och aluminium är väderbeständiga material som gärna används i väglyktor. Även koppar, mässing och sten används ofta till stommen. Ljuskällan omges antingen av glas eller plast. I slutändan är det din smak som avgör vad som passar bäst i din trädgård.

  Rätlinjig LED-gatlykta Rhine
  Svart väglykta Daphne
  Vilka material passar för väglyktor?
  Finns det även solcellsdrivna väglyktor?

  Finns det även solcellsdrivna väglyktor?

  För miljön och för din plånbok talar: solcellsteknik. För solcellsdrivna väglyktor slipper du dessutom tänka på eluttag och ett virrvarr av kablar. Allt solcell-pollarlampor behöver är solen. Utrustade med LED-teknik räcker ackumulatorn, som solen har laddat, många gånger längre. Om lampan bara tänds vid behov behöver du inte oroa dig för ackumulatorn. Hemligheten är ”rörelsesensorn”.

  Vad ska man tänka på när det gäller rörelsesensorn?

  Du börjar gå på vägen: Lampan tänds. Du kör längs infarten: Lampan tänds. Din besökare närmar sig: Lampan tänds. Med praktiska rörelsesensorer är det ingen magi. En skymningssensor förhindrar att väglyktan konkurrerar med solen under dagen. En avkänningsvinkel på 120 grader räcker för en väg. För vanligen kommer du inte från gräsmattan på natten. Grundläggande kan du dock utgå från en modell med 360 grader och avskärma vinkeln så att den täcker det önskade området.

  Har du fler frågor om tekniken? Då är vår rådgivning redo att svara på alla dina speciella frågor. Kontaktuppgifterna hittar du längre ner.

  Rörelsedetektor-väglykta Lennik med LED-lampor

  Vilka ljuskällor är optimala?

  Låt oss anta att du har utrustat dina väglyktor med rörelsesensorer. Då passar det inte med energisparlampor. De lyser oftast inte med full kraft direkt, utan behöver en starttid. Av denna och många andra anledningar är LED-lampor optimala för dina pollare. För att bara nämna några: LED-lampornas livslängd är upp till 50 gånger längre än för en glödlampa. LED-lampor förbrukar upp till 90 procent mindre energi och är fria från kvicksilver.

  Många väglyktor är utrustade med fast inbyggd LED-teknik. Det möjliggör särskilt smal utformning. Ett plus för din trädgård. Men även om du håller fast vid dina gamla pollare kan du byta till LED-lampor: LED-retrofit-ljuskällor gör det möjligt. De har normerade socklar, som exempelvis E27 och passar perfekt i fattningen på dina kära följeslagare.

  Fundament eller jordspett?

  För evigt eller för ögonblicket? Vi rekommenderar fast montering av dina väglyktor på frostsäkra fundament eller annat fast underlag. Då kan man garantera att din lampa står säkert. För dig som är särskilt förtjust i flexibilitet finns dock även väglyktor med jordspett. Stick bara ner dem i marken så kan du flytta dem när du får lust. Monteringen är superenkel - om man ens kan tala om montering.

  Jordspett
  Fundament (Juliane - gatlykta för utomhusbruk)
  Vill du ha ett eluttag som praktiskt extratillbehör?

  Ta fackmannen i båten
  När det gäller att förse fast monterade lampor med ström från nätet ska du prata med fackmannen. Du kan hjälpa honom med att gräva, för att försänka jordkablarna. Men själva anslutningen måste du absolut låta en fackman göra. Han vet vad man ska tänka på och hur allt ska installeras på ett säkert sätt. Även om frestelsen är stor: elektricitet är inget för en hemmafixare.

  Vill du ha ett eluttag som praktiskt extratillbehör?

  Om du redan har ström för dina väglyktor i trädgården kan du koppla in ännu fler enheter med extra eluttag. Välj en modell med ett eller flera eluttag i stommen. Radion, den elektriska häckklipparen, mobilen och gräsklipparen kan enkelt anslutas. Helt enkelt praktiskt.

  Hur säkrar man pollare mot skadegörelse?

  En väglykta som är fast förankrad i marken är förstås inte lika lätt att stjäla som en lampa med jordspett. Om du inte litar på din omgivning bör du välja fast monterade väglyktor. Även när det gäller materialen är många pollare mer robusta än andra. Om du är orolig för åverkan är du säkrare med kompakta modeller av metall och plast än med smäckra lyktor med glasskärm. Men även för dem finns naturligtvis en gräns för motståndskraften. Tips: Rörelsesensorer gör att ljuset tänds när någon närmar sig - kan avskräcka vandaler.

  Vilken IP-skyddsklass ska väglyktor ha?

  Låter du dina väglyktor stå ute i regnet? Eftersom knappast någon besvarar den frågan med ”nej” måste du vara försiktig. Elektricitet och vatten går inte ihop. Den så kallade IP-skyddsklassen informerar dig om vad din lampa kan klara när det gäller smuts och vatten. Första siffran visar skyddet mot främmande föremål, den andra gäller fukten. IP44 är den lägsta klass en väglykta måste ha. Då är den skyddad mot främmande föremål större än en millimeter och mot vattenstänk.

  Skulle du vilja ha mer information om väglampor och pollare? Ring gärna vår rådgivning. Du når den på telefonnummer 08-44 685 068 eller via kontaktformuläret.
  • Fraktfritt från 500 kr*
  • Gratis retur inom 50 dagar
  • Betala med Klarna faktura

  Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

  Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

  15% Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.