Saltlampor

Våra rekommendationer från denna kategori

  Saltlampan på, stressa av!

  Varje saltlampa är helt unik i formen, mönstret och färgen. Det finns en enkel förklaring till detta: lampan är en naturprodukt som tillverkas av salt från saltgruvor i Centralasien. Inte bara detta gör den orangefärgade, dels vita, dels röda, kristallen så pass speciell. I kombination med en ljuskälla ger den hemtrevligt ljus som skapar en lugn och positiv stämning.

  Vad borde man ta hänsyn till när man köper en saltlampa?

  Först och främst ska du tycka om den. Välj mellan stora, små, runda, slipade och kantiga modeller. Det finns allt från ett block eller hjärta till en svamp eller fotboll. Saltkristaller brukar ha en färg som ligger någonstans mellan vitt och mörkt orange. Även här gäller det att välja det som du tycker mest om. Ju orangeare lampan är, desto varmare blir ljuset. Annars behöver du inte tänka på så mycket mer, utöver att du ska ett eluttag i närheten.

  saltlampor
  saltlampor
  saltlampor

  Hur fungerar saltlampor?

  Det finns en förklaring till varför saltlampor bidrar till allmänt välbefinnande: Det varma ljuset som skapas av den naturliga färgen skapar en mysig atmosfär som vi förknippar med trygghet. Enligt färgterapin står kristaller i olika färger från vitt till rosa, orange och rött för en speciell stämning i rummet som hjälper oss att koppla av och trivas.

  Det sägs dessutom att saltlampor har speciella energetiska egenskaper – man tror att de är joniserande. Det innebär att de med hjälp av negativt laddade joner hjälper till att balansera luften i rummet som är positivt laddad av alla elektriska prylar vi har i hemmet. Denna effekt uppnår man med hjälp av ljuskällan som blir varm. En LED-ljuskälla är alltså för en gångs skull inget bra val.

  Dessutom sägs det att saltlampor har en helande effekt på oss. Sömnproblem, allergier och huvudvärk ska kunna lindras av saltlampor. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för detta.

  Hur länge håller saltlampor?

  Salt håller i och för sig för evigt. Innan saltet har blivit till en lampa har det ju trots allt lagrats i ett berg i miljontals år. Det borras bara ett hål i ett block eller en kula i vilket sedan fattningen sätts och till slut en liten glödlampa. Det händer förstås då och då att en glödlampa går sönder. I så fall kan du bara ersätta den med en ny.

  Hur rengör man saltlampor?

  Det räcker att damma av lampan med en torr mikrofibertrasa. Du borde aldrig rengöra en saltlampa med vatten eller till och med i diskmaskinen. Salt är vattenlösligt! Därför rekommenderar vi också att endast använda saltlampan i torra rum. Den orangea lampan hör alltså inte hemma i köket eller badrummet.  

  Hur stor borde en saltlampa vara?

  Det finns inga regler vad gäller storleken. Du väljer själv vad du tycker mest om. Stora modeller är så klart snyggast i stora rum, medan ett litet rum mår bäst av en modell som inte tar allt för mycket plats. 

  Kan saltlampor användas i sovrummet?

  En saltlampa är inte bara en bra idé i sovrummet, du kommer att trivas mer i alla rum som har en saltlampa. Det orangea ljuset från saltlampan i exempelvis kontoret har även en positiv inverkan på din kreativitet och ditt välbefinnande. Kom bara ihåg att rummet inte ska vara fuktigt.

  Har du flera frågor eller behov för hjälp angående saltlampor? Ring vår kundtjänst på 08-44 685 068 eller använd kontaktformuläret.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • Gratis retur inom 50 dagar
  • Betala med Klarna faktura

  Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

  Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

  15% Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.