Sängbordslampa

Våra rekommendationer från denna kategori

  Nattduksbordslampan- för sovrum med eller utan nattduksbord

  Ett sovrum utan nattduksbordslampa är som en ram utan tavla: det fungerar, men det saknas något.

  I sovrummet har den lilla lampan en stor effekt. Den fungerar nämligen underbart när man inte vill slå tån i sängstolpen varje natt. Den sörjer dessutom för värme och en mysig och lugn atmosfär, t.ex. när man bläddrar i en inrednings- eller modetidning, lyssnar på musik eller läser en bok.

  Nu tänker du säkert ”om jag inte har ett nattduksbord, behöver jag inte heller tänka på en nattduksbordslampa”. Det stämmer inte! Vad gäller monteringen står bara den klassiska nattduksbordslampan på nattduksbordet.

  Det finns alltså ingen anledning till att inte ha en sådan atmosfärisk och praktisk ljuskälla.

  Den klassiska nattduksbordslampan på bordet

  nattdukslampa

  Den populärasta varianten av nattduksbordslampan är faktiskt bordslampan. Nattduksbord är trots allt inte extremt sällan.

  Du har inte något nattduksbord? Gå direkt till avsnittet om vägglampor.

  Om du har ett nattduksbord är det bara att frossa i de många alternativen med koniska, (halv)runda eller cylindriska lampskärmar i tyg eller glas och en lampfot av trä eller metall.

  Det är nämligen så den klassiska nattduksbordslampan ser ut. Hundratals designer har använt denna modell och uppdaterat den på ett nytänkande och kreativt sätt. Till exempel med extra funktioner som en USB-port till mobilen.

  Den klassiska nattduksbordslampan har följande fördelar:

  • nedåtriktat, mjukt ljus med hemtrevlig atmosfär
  • en stickkontakt för att enkelt ansluta lampan
  • oftast en strömbrytare på sladden

  Tips: nattduksbordslampor med touch-dimmer!

  Det har nog hänt oss alla någon gång, att vi i mörkret letar efter strömbrytaren på nattduksbordslampa och inte hittar den. Det har hänt åtminstone en gång, men snarare två, tre gånger eller till och med varje natt. Om det irriterar dig, så är en nattduksbordslampa med integrerad touch-funktion något för dig. Allt som man måste göra är att sträcka ut armen och röra på lampfoten. Lampan tänds direkt och dimras även steg för steg i olika ljusstyrkor. Det kan nästan inte vara bekvämare!

  Nattduksbordslampan som ren läslampa

  nattdukslampa

  Nattduksbordslampan för alla bokälskare och som läser tidningen i sängen.

  Oavsett vad du läser, så behöver du riktat ljus för det. Denna lampa har nämligen inte som syfte att sörja för mysig belysning, utan praktisk sådan (men den får gärna se snygg ut!). Därför har denna form av lampa en skärm som koncentrerar ljuset.

  Faktiskt är den ganska lik skrivbordslampan.

  Fördelar med en läslampa som nattduksbordslampa:

  • riktat ljus för läsning
  • en justerbar lamparm helst med flera leder
  • nästan inget ljus i resten av rummet för att hitta i mörkret (dessutom bländar läslampan inte partnern när man ska upp på natten!)

  Tips: Rekommenderad ljusfärg för nattduksbordslampor

  Många moderna smartmobiler reducerar andelen blått ljus automatiskt när det blir mörkt ute. Anledningen till det är att blått ljus har en uppiggande effekt på vissa personer. Därför borde du välja en nattduksbordslampa med en varmvit, behaglig ljusfärg mellan 2 700 och 3 300 kelvin. Det något röda ljuset har en mer lugnande effekt än vitt eller blått ljus och är därför perfekt på kvällen.

  Riktiga designklassiker bland nattduksbordslamporna

  Bordslampan är extrem populär bland designerna. Riktiga designklassiker är dock något mer sällan. Men vem påstår att man inte kan ha en tidlöst modern lampa i Bauhaus-stilen på nattduksbordet?

  När man väl har förstått att i princip alla bordslampor kan användas på nattduksbordet har man oändliga möjligheter vad gäller designen.

  Det finns exempelvis:

  • kreativa tolkningar av märket Fontana Arte
  • stiliserade, iögonfallande konstobjekt av märket FLOS
  • moderna designklassiker av märket Oluce
  • världskända klassiker av märket Artemide (ädlare läsning än med lampan Tolomeo är nästan omöjlig!)
  nattdukslampa

  Tips: Nattduksbordslampor med lysdioder

  Många tillverkare och designer övergår till att använda LED-ljuskällor. I vanliga fall har man en nattduksbordslampa inte lika länge tänd som en taklampa, men om man nu någon gång skulle glömma att släcka lampan på natten, är det inte heller något problem för lysdioderna. Lamporna kräver inget underhåll, ger jämn belysning och är energisnåla. Tvekar du alltså att välja en lampa med integrerade lysdioder finns det ingen anledning till det. Ljuskällorna i en LED-nattduksbordslampa borde i idealfallet aldrig gå sönder. Om den nu faktiskt skulle gå sönder efter många år, hade du kanske ändå tänkt på att skaffa en ny lampa.

  Nattduksbordslampan … på väggen!

  Var kan man ha en nattduksbordslampa om inte på nattduksbordet? På väggen bredvid sängen så klart!

  Det är vanligare än du tror och många hotell satsar på belysning på det sättet. Oftast har man ändå ett nattduksbord så att gästerna har plats för en bok, mobilen och en klocka.

  En vägglampa är alltså också ett alternativ, när man har ett nattduksbord, men vill ha platsen för andra ting än en lampa.

  Oftast riktar vägglampan ljuset mot sängen.

  En vägglampa som nattduksbordslampa:

  • ger riktat ljus för läsning
  • har ett flexibelt justerbart lamphuvudet
  • avger nästan inget ljus i resten av rummet för att hitta i mörkret
  • behöver ett eluttag på väggen (eller två, när man vill ha en lampa på varsin sida)
  Vit LED-vägglampa Star, svängbar

  Den unika nattduksbordslampan: hänglampan

  Trendtaklampa Surrey i koppar

  ”Unik” eftersom hänglampor trots allt är rätt ovanliga alternativ vid sängen, men som det oftast är fallet med unika ting så lämnar de ett stort intryck!

  Varför denna form av belysning är rätt ovanlig är lätt att förklara: man behöver ett eluttag i taket och detta måste vara lika exakt placerat som sängen. Det betyder att du inte kan flytta sängen vid ett senare tillfälle. Innan man använder en hänglampa i sovrummet ska detta alltså planläggas. Därför används hänglampor oftare i hotell än i hemmet.

  En hänglampa som nattduksbordslampa:

  • ger riktad eller diffus belysning för läsning eller en behaglig atmosfär
  • är en otroligt stilren tolkning av sängbelysningen
  • behöver ett eluttag i taket (eller två, när man vill ha en lampa på varsin sida)

  Mångsysslaren: den spektakulära kombinationen av vägglampor

  Svart tygvägglampa Rebekka med LED-läslampa

  Denna form av belysning är avsedd för alla som vill ha allt – i alla fall vad gäller belysningen.

  Oavsett om du nu har ett nattduksbord eller ej: en vägglampa med integrerad, extra (!) läslampa är en riktig multitalang! Den kombinerar mjuk och mysig belysning från den klassiska lampan med riktad läsbelysning och behöver ingen extra plats på nattduksbordet.

  Det speciella med denna typ av nattduksbordslampa:

  • ger perfekt, riktat ljus för läsning i sängen
  • ger vackert, atmosfäriskt ljus för att kunna slappna av eller hitta i mörkret
  • båda lamporna kan tändas och släckas separat
  • kräver inte plats på nattduksbordet
  • ser hemtrevlig, modern och trendig ut

  Sist men inte minst: den platssnåla lösningen (eller övergångslösningen)

  Antingen finns det inget nattduksbord alls eller platsen används på ett annat sätt

  och att installera en vägglampa eller hänglampa verkar för krångligt. ”Jag vet inte hur”, ”jag vill inte”, ”jag får inte” (för att jag bor i t.ex en studentlägenhet) eller ”det är helt enkelt inte möjligt” är alla vanliga svar.

  Oavsett om det är på grund av platsbrist eller för att du behöver en övergångslösning eller både och: klämlampor eller sådana som sätts direkt i eluttaget är lösningen.

  Dessa belysningsmöjligheter för sovrummet är...

  • verkligen platssnåla
  • snabbt och flexibelt användbara
  • tack vare individuellt justerbara lamparmar flexibla
  Glansfull klämlampa Clone vit

  Valet mellan en klämlampa eller en till uttaget beror på var närmaste uttag eller fäste befinner sig. En lampa som kopplas direkt i eluttaget och sedan belyser golvlistorna har man inte riktigt någon nytta av när man vill läsa. En klämlampa som sitter på en bokhylla som står en meter bort från sängen är lika poänglös. Idealisk är en lampa till eluttaget om detta befinner sig på ca 60–70 cm höjd och lätt kan nås från sängen eller en klämlampa i samma höjd och strömbrytaren är lätt att nå.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • Gratis retur inom 50 dagar
  • Betala med Klarna faktura

  Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

  Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

  15% Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.