Kontorsbelysning

Våra rekommendationer från denna kategori

  Kontorsbelysning: Varför effektivt arbete (också) är en fråga om belysningen

  Jag mår bra på jobbet, oavsett vädret. Det spelar ingen roll om det är varmt och kvavt utanför eller om det regnar, snöar eller fryser: På kontoret är det trevligt (tack vare A/C och värme). I alla fall så länge belysningen stämmer. Den som jobbar fram till sent på kvällen och försöker att läsa vad som står på alla papper i pärmen i mörkret, blir snabbt trött ögon. Belysningen spelar en central roll i effektivt arbete. Den avlastar ögonen och gör hela arbetsprocessen enklare.

  Detta har så pass stor betydelse att det finns föreskrifter för kontorsbelysningen. Även om du nu inte skulle sitta i ett stort kontor och bläddrar igenom pärmar eller skriver tills fingrarna gör ont, kommer du att ha nytta av kontorsbelysningens föreskrifter. Det kan vara i hemmakontoret, när du går igenom räkningarna på kvällen eller skriver ett brev.

  Vilka krav måste kontorsbelysningen uppfylla?

  Arbetar du hemifrån? Då kan du lära dig något av reglerna för kontorsbelysning, men du behöver inte följa dem. Den stora skillnaden är att du själv kan välja belysningen till ditt hemmakontor. Företag ska istället följa vissa regler. Belysningen i kontor regleras enligt den europeiska standarden SS EN 12464-1. Dessutom har Arbetsmiljöverket några föreskrifter som ska följas. I andra länder kan det gälla något helt annat.

  Generellt kan man säga att belysningen för arbete vid bildskärm måste vara lämplig för alla arbetsuppgifter som man vanligtvis har på sin arbetsplats. Det kan vara ting som skrivning och läsning på en bildskärm eller skrivning och läsning av texter vid skrivbordet. Kraven på belysningen tas fram beroende på arbetsbeskrivningen, arbetsuppgifterna och rummet; lamporna väljs därefter.

  Nu kan man kanske undra varför man ska ha extra belysning för att läsa eller skriva på en bildskärm, när självaste bildskärmen lyser. Detta är nödvändigt, eftersom kontrasten mellan den ljusa bildskärmen och det mörka rummet är för stor för ögonen. Du ser: Belysning kan vara mer komplex än man tror och när det gäller kontorsbelysning måste den också vara det.

  kontorsbelysning

  Vad utmärker bra kontorsbelysning?

  Bara tänd ljuset, så är du klar? Tänk om det vore så enkelt! Tittar man lite närmare på föreskrifterna ser man vilka kriterier som spelar en stor roll och man inser också ganska snabbt komplexiteten i det.

  Ska du ha belysning till ditt hemmakontor? Vad bra, då behöver du bara följa kriterierna som verkar rimliga för dig, allt annat kan du skippa.

  Några kriterier för bra kontorsbelysning är bl.a.:

  • belysningsstyrka
  • luminansfördelning
  • rätt färgtemperatur
  • mycket bra färgåtergivningen
  • riktad belysning
  • förebyggande av direkt bländning och reflexbländning
  • förebyggande av flimmer
  • förebyggande av stora varianser i ljusets styrka och färg
  kontorsbelysning

  Hur många lumen ska kontorsbelysning ha?

  Kontorslampor har precis som alla andra lampor ett ljusflöde som mäts i lumen och som säger något om ljusstyrkan. Föreskrifterna för kontorsbelysningen avser dock belysningsstyrkan istället. Denna mäter hur mycket en yta belyses och mäts i lux (lx). 500 lx är lämplig belysning för en arbetsplats.

  I hemmet är det nog bäst att hålla sig till lumen(lux-värdet är inte helt lätt att beräkna), eftersom detta värde anges för alla ljuskällor och LED-lampor (med fast integrerad ljuskälla) på hemsidan.

  En bra skrivbordslampa har är ett ljusflöde på ca 500 lumen. Har lampan ett högre ljusflöde, rekommenderar vi en integrerad dimmer. Lampan markeras i så fall som ”dimbar” och ”dimmer ingår”. Med en sådan lampa kan du själv anpassa ljusstyrkan efter eget behag. Som sagt: Det finns inga föreskrifter som du måste följa – du bestämmer vilka krav du har!

  Vad väntar du på? Möjligheterna är oändliga!

  kontorsbelysning
  kontorsbelysning

  Varför är bländfri belysning så viktig?

  Kontorslampor som bländar är irriterande! Föreställ dig att du konstant tittar in i ljuskällan i takspotlighten i vardagsrummet, när du försöker att koppla av i soffan. Lika störande är bländning i kontor. Man skiljer mellan psykologisk och fysiologisk bländning.

  Fysiologisk bländning innebär en försämrad synförmåga. Detta sker exempelvis när man blir bländad av solen eller en strålkastare.

  Psykologisk bländning är en subjektiv störning. Om en kontorslampa uppfattas som bländande beror på olika faktorer. Dessa faktorer spelar en viktig roll i bländningen enligt UGR-metoden.

  Vill du ha mer information, kontakta vår kundtjänst. Kontaktuppgifterna hittar du nedan.

  Vår kundtjänst kan hjälpa dig med planeringen av den perfekta kontorsbelysningen

  Bra kontorsbelysning kräver nämligen mer än bara några lampor här och där i kontoret. En grundlig planeringen är avgörande för att följa alla föreskrifter. Vår kundtjänst hjälper dig med detta (och andra belysningsprojekt), så att du slipper för att lösa alla dessa problem själv.

  Rings oss på telefonnummer 08-44 685 068 eller skriv till oss via kontaktformuläret.

  Vi kan hjälpa med

  Vi ser fram emot att höra från dig!

  kontorsbelysning
  kontorsbelysning
  kontorsbelysning
  • Fraktfritt från 500 kr*
  • Gratis retur inom 50 dagar
  • Betala med Klarna faktura

  Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

  Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

  15% Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.