Kontorsbelysning

En god kontorsbelysning krävs för att arbeta effektivt

En ergonomisk utformning av arbetsplatsen går hand i hand med rätt kontorsbelysning för alla dem som arbetar framför en bildskärm hela dagarna. Det krävs rätt belysning på arbetsplatsen för att sköta de dagliga arbetsuppgifterna såväl på bildskärmen som på papper. När det gäller kontorsbelysning är det viktigt att tänka på belysningsstyrkan och bländfriheten. Enkelt förklarat innebär det att kontorsarmaturer måste uppnå en viss ljusstyrka utan att blända. Eftersom en god kontorsbelysning har en starkt koncentrationshöjande effekt och motverkar trötthet i förtid har den en avgörande positiv inverkan på arbetsresultatet.

Kontorsbelysning med olika typer av lampor

En lämplig kontorsbelysning består av två olika ljustyper: direkt och indirekt ljus. Allmänbelysningen – det indirekta ljuset – kan skapas med en taklampa, pendellampa, golvlampa och kompletterande vägglampor. Denna del av kontorsbelysningen bör ha en belysningsstyrka på ungefär 500 lux. Allmänbelysningen måste sedan kompletteras med en arbetsplatslampa samt en skrivbordslampa för direkt belysning av de enskilda arbetsplatserna med bildskärm. Dessa kontorslampor bidrar med ytterligare 200 till 300 lux och sammantaget bör då belysningsstyrkan på kontoret ligga på 750 lux.

Kontorslampor enligt DIN EN 12464

För att se till att de anställda erbjuds en god kontorsbelysning kan alla arbetsgivare använda sig av riktlinjerna i EN 12464 Ljus och belysning – Belysning av arbetsplatser inomhus. för Arbetsmiljöverket trycker även på vikten av dagsljus på arbetsplatsen. Det bidrar inte bara till minskad energiförbrukning, utan det är även viktigt för våra biologiska funktioner och därmed för medarbetarnas välmående och prestationsförmåga. En god kontorsbelysning bör därför bestå av en optimal kombination av artificiell belysning och infallande dagsljus.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura
08-44 685 068

Måndag till fredag
09:00 - 17:00

Hitta rätt belysning till ditt hem

Exklusivt införande i vårt nyhetsbrev

100 kr Rabattkod

*Giltig till den 31.12.2019 vid ett beställningsvärde om 750 kr. Går inte att kombinera med andra kuponger.