Sörj för säkerhet och iscensätt trädgården med sockellampor

Sockellampan ligger närmast väglyktan när det gäller utomhuslampor. Många tillverkare producerar armaturserier som innefattar sockellampor, väglyktor och t.o.m. kandelabers och vägglampor. Sådana armaturserier gör enhetlig gestaltning möjlig. Naturligtvis kan du kombinera en vägglampa i rostfritt stål med andra armaturer i rostfritt stål. En serie sörjer dock för att dina belysningslösningar blir enhetliga. Sockellampor och väglyktor liknar varandra väldigt mycket och sörjer för belysnings längd gångvägar, förslagsvis uppför en liten trapp eller på en tomtmur. Sockellamporna sörjer för perfekt belysning som gör att det blir svårt att kliva fel. Sockellampor är i regel små väglyktor: Sockellampans höjd uppgår till maximalt 70 cm.

Komplettera trädgårdsbelysningen med sockellampor

Sockellampan utgör en perfekt möjlighet för att komplettera belysningen i trädgården på olika ställen. Du har säkert redan funderat på att pryda en mur eller balustrad i trädgården med stämningsfull belysning. Du har säkert inspirerats av lyxiga hotellpromenader eller Medelhavsstränder. Men du kanske inte har hittat passande belysning än? En väglykta är alldeles för hög för att ge ett attraktivt intryck och en dekorationslampa kanske kan verka förtrollande med fungerar inte för att skapa det formade ljuset du är ute efter. I sådana fall passar sockellampan perfekt: Den levererar starkt ljus på låg höjd och på detta vis kan du iscensätta och säkra de områden du vill. Säkerheten spelar nämligen också stor roll på den egna tomten.

Optimera säkerheten med sockellampor på tomten

Sockellampan är en utmärkt hjälp när det gäller att kunna orientera sig på tomten. Perfekt orientering handlar om att kunna gå omkring utan att ramla. Har du tänkt på att din trädgårdsdamm ser ut som en platt yta när det är mörkt och vindstilla? Har du tänkt på att dina trappsteg är svåra att urskilja i mörkret, särskilt om de inte är markerade med en färgrand eller liknande? Å andra sidan vill du kanske inte förstöra utseendet på dina trappsteg med en färgrand. Då passar sockellampor perfekt. Armaturerna sörjer för iscensättning och formar trappstegen med ett ljusspel av ljus och skuggor. Enhetliga trappsteg leder också till säkerhet. När det gäller ålderdomshem och liknande inrättningar är detta kanske extra viktigt att tänka på. Vi är dessutom certifierade av en tysk organisation som representerar pensionärs och åldringars intressen. Se till att ljuset inte skapar skuggor på trapporna - detta kan nämligen bortleda uppmärksamheten på trappstegens rätta form. Komplettera genom att montera extrabelysning i form av ljus från utomhusvägglampor i närheten av entréer och fasader. För att undvika att utomhuslamporna leder till ökade strömkostnader har vi sammanställt ett par tips för att spara energi.

Spara ordentligt med ström med sockellampor och utomhuslampor

Det som egentligen skapar kostnader är inte själva armaturen utan ljuskällan. Du har säkert hört att glödlampan byts ut mot mer moderna alternativ. I djungeln av moderna ljuskällor förefaller den rätta ljuskällan kanske inte så enkel att hitta. I verkligheten erbjuder det stora urvalet av produkter och kategorier för ljuskällor faktiskt möjligheten att hitta en optimal ljuskälla som uppfyller de exakta behoven och som leder till sänkta kostnader. Glödlampan lämpar sig inte för utomhusbelysning - endast 5 % av energin blir till ljus, resten av energin går till att alstra värme. Du kan dessutom bara förvänta dig att en allroundlampa av denna typ håller i ca 1000 timmar. Nattbelysning med glödlampa? Nej, det är dags att byta ljuskälla! LED sörjer för energieffektivtet och har lång livslängd. LED-lampor håller i upp till 50 000 timmar och har en ljuseffekt om upp till 100 Lumen per Watt. LED-lampan sparar dessutom upp till 90 % ström. Med LED blir konstant belysning med sockellampor, väglyktor, pendellampor och vägglampor möjlig utan att det ska resultera i höga strömkostnader. Konstant belysning behövs dock oftast inte.

Ljus med sockellampa där det behövs

Ett sätt att få sockellampan - med LED eller utan – att bara lysa när det är nödvändigt är att använda tillbehöret rörelsedetektor. En rörelsedetektor registrerar en rörelse på en förändrad värmekälla, t.ex. en människa eller en bil, och tänds. Rörelsedetektorn gör att lampan tänds helt automatiskt - men endast om en rörelse registreras. Du kan nog hålla med om att belysning kring garageinfarten, entréen eller på annan plats på tomten inte behöver vara tänd hela tiden. Rörelsedetektorer utgör en optimal lösning för att skona ljuskällan och för att förhöja dess livslängd. LED i kombination med rörelsedetektor skapar bästa resultat: LED-lampan uppnår full ljusstyrka direkt när den tänds och kräver inte tid för att uppnå full ljusstyrka som t.ex. energisparlampor.

Vilken design ska mina sockellampor ha?

Innan du bestämmer dig för vilken sockellampa du ska köpa, ta först reda på vilken ljuskälla du behöver. Tveka inte att kontakta oss om du behöver hjälp. De flesta sockellampor är utrustade med skyddsklass IP44 för att skydda mot väder och vind. I områden som utsätts för starkt regn, snö och is bör du välja en högre skyddsklass som sörjer för optimal driftsäkerhet. Tveka inte att prata med en expert om du är osäker! Tänk på att utomhuslampor drivs av elektricitet och att det kan vara livsfarligt att utsätta dessa för vatten! Många material är bearbetade för att skydda armaturen mot väder och vind. Många moderna LED-sockellampor består av rostfritt stål eller aluminium. Vårt eget märke Lampenwelt.com erbjuder många produkter i särskilt robust och högkvalitativ plast. I svart utförande träder själva armaturen in i mörkret och fokus läggs istället för det formande ljuset. Hela poängen med sockellampan blir då självklar: att lägga fokus på det som skall belysas. Det kan man säga är perfekt iscensättning av trädgården. Förutom Lampenwelt.com finns också andra utomhuslampor att tillgå, t.ex. från märket STEINEL. Vill du hålla dig uppdaterad på utomhuslampor? Tveka inte och börja prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev och få information om de senaste nyheterna inom ämnet belysningsteknik och design, direkt och bekväm i din e-mailinkorg.

+46 (0) 8-44 685 068

mån-tors. 9 till 17 - fre. 10 till 16

Hitta rätt belysning till ditt hem

Exklusivt införande i vårt nyhetsbrev

kr 75 Rabattkod

*Giltig till den 31.12.2018 vid ett beställningsvärde om 500 kr. Går inte att kombinera med andra kuponger.