RÅDGIVNING

Tips för energibesparing

Tips för att spara energi i hemmet med rätt belysning

Belysning inomhus och utomhus i hyreslägenheter eller bostäder är inte bara en trivselfaktor utan också en kostnadsfaktor. Därför har energieffektiv belysning en stor besparingspotential. Sparsamma lampor kan installeras på nolltid. Dessutom finns det andra energibesparingstips som kan genomföras omedelbart för att minska kostnaderna och bidra till att bevara vår miljö.

Vad du behöver veta

Energieffektivitetsklass

Energieffektivitetsklass

Energieffektivitet måste vara begriplig för konsumenten. Det är vad energieffektivitetsklassen är till för. Sedan den 1 mars 2021 gäller en ny energimärkning som tar bort de förvirrande klasserna A+, A++ och A+++ och omvärderar alla ljuskällor med sikte på framtiden.

Livstid

Livstid

Ljuskällornas livslängd anger hur många timmar ljuskällan räcker. En LED-lampa med en livslängd på 25 000 timmar håller till exempel i mer än 10 år om den används 6 timmar om dagen. Detta sparar kostnader för nya inköp och minskar avfallsproduktionen.

Sockel och fattning

Sockel och fattning

Alla konventionella armaturer har ett uttag (E27, E14, GU10 osv.). En lämplig LED-lampa med lämplig fot kan sättas in i dessa utan problem. Eftersom alla människor behöver belysning varje dag kan man spara mycket genom att byta till LED-lampor.

Belysningsteknologi

Snabbkoll: Hur kan du spara energi i hushållet?

Du kan börja spara energi i hushållet med hjälp av belysning direkt: med en ny ljuskälla för de vanliga uttagen. Om du ändå letar efter en ny armatur, t.ex. en pendelarmatur för matsalen, välj en armatur med fast installerad LED-belysningsteknik i framtiden. Och du håller på att renovera bör du rådgöra med en belysningsplanerare - rätt placering av eluttag kan göra belysningskonceptet mer tillämpningsorienterat och därmed effektivare.

Exempel på energieffektivitet

En glödlampa omvandlar 95% av den absorberade energin till värme och endast 5% till ljus. Därför måste effekten vara mycket hög för att uppnå tillräcklig ljusstyrka. Detta gjorde bland annat glödlamporna mycket varma. Med nyare belysningsteknik förbättras förhållandet mellan watt och lumen, den så kallade ljusstyrkan, mer och mer. Detta innebär att: mer ljusstyrka är möjlig med mindre energi. Lumenvärdet används för att konsumenterna ska kunna göra jämförelser mellan olika belysningstekniker.

  Glödlampa Halogenlampa Energibesparande lampa LED-lampa
Livstid 1.000 h 2.000 – 4.000 h 10.000 h 15.000 – 100.000 h
Ljusstyrka Mindre än 15 lm/W ca 25 lm/W ca 50 lm/W Beroende på modell upp till
100 lm/W eller mer
Godkänd för handel Berörda av förbudet mot glödlampor sedan 2009. Berörda av förbudet mot glödlampor sedan 2016. Förbjudet enligt bestämmelserna om ekodesign sedan 2019. Oberörd av framtida bestämmelser.
Hur kan du spara ström

Jämförelse av belysningsteknologi

Utvecklingen av energisparlampor fokuserar alltid på hållbarhet och miljöaspekter. Längre livslängd och energieffektivare belysningsteknik minskar koldioxidutsläppen. Den mest energisnåla belysningstekniken på marknaden är LED. Förutom den höga ljuseffektiviteten (förhållandet mellan energiförbrukning och ljus) har lysdioden den längsta livslängden och ett högt kopplingsmotstånd - frekventa på- och avkopplingar (kopplingscykler) förkortar knappast livslängden.

  Byte av ljuskällor Byte av lampor Professionell ljusplanering
Elektrisk installation nödvändig Nej Ja Ja
Lämplig för hyreslägenheter Ja Ja Nej
Lämplig för ägarbostäder Ja Ja Ja
Smarta hem möjligt Ja Ja Ja
När är åtgärden meningsfull? Den energibesparande snabbstarten Dags för modern design Utrustad för framtiden

Byt ut ljuskällor och använd LED

Det enklaste sättet att spara energi med belysning är att byta ut glödlampan. Den mest energibesparande lampan är LED-lampan, som finns för alla vanliga fattningar. I det här fallet kallas det för LED-retrofitlampa. Det är enkelt och lönsamt att skifta till LED för alla konventionella belysningstekniker, inklusive halogenlampor och kompaktlysrör.

E27 LED-lampor

Upptäck nu

E14 LED-lampor

Upptäck nu

G9 LED-lampor

Upptäck nu

GU10 LED-lampor

Upptäck nu

GU5.3 LED-lampor

Upptäck nu

Alla LED-lampor

Upptäck nu

Hur läser jag av ljuskällans förpackning?

Tack vare modern belysningsteknik och fler valmöjligheter när det gäller ljusfärg, kontrollmöjligheter och dimbarhet innehåller förpackningen till en ljuskälla idag mycket mer information än tidigare. Vi har samannställt en guide för att förstå detta och som är användbar vid köp av ljuskällor.

Lampor med fast inbyggd LED-teknologi

En armatur är en elektrisk apparat i vilken lampan (ljuskällan) sitter. En armatur är t.ex. en pendel- eller bordslampa i vars sockel lampan sätts in. Med moderna LED-armaturer finns denna skillnad inte längre: lampa och armatur är en enda produkt. Förutom höga energibesparingar har den en lång livslängd och kräver därför inget underhåll - du behöver aldrig byta ut lampor igen. Avfallsproduktionen minskar därmed.

Vilka är fördelarna med LED-lampor?

Minimalistisk design

LED-belysningstekniken är mycket kompakt och möjliggör därför puristiska former som passar perfekt till den moderna livsstilen.

Till de moderna LED-armaturerna

Underhållsfri

Eftersom belysningstekniken är fast installerad behöver armaturen aldrig öppnas för att byta ut ljuskällan.

Alla LED-armaturer

Framtidens teknologi

Förutom höga energibesparingar är LED den teknologi som möjliggör smart ljusstyrning. Detta ger en ljusupplevelse som aldrig förr.

Till de smarta LED-armaturerna


Upptäck LED-armaturer nu och spara energi

När är en LED-lampa lönsam?

Om du funderar på att köpa en ny armatur (t.ex. för att den gamla armaturen inte längre passar in i inredningen) är LED-armaturer det bästa valet när det gäller energibesparingar och modern design. Den kompakta belysningstekniken möjliggör mycket tunna former, till exempel LED-paneler. LED-paneler är oslagbara när det gäller ljusfördelning över stora ytor, bekvämlighet, dimbarhet och andra smarta funktioner.

Spara på strömmen: Fler tips

Med dessa strömbesparande tips kan man spara ytterligare energi - oftast utan kostsamma renoveringar.

Solcellslampor

Solcellsteknologi i trädgården och runt huset är ett mycket bra sätt att spara energi när det gäller utebelysning. Förutom dekorativa solcellslampor finns det många praktiska vägglampor för utomhusbruk, pollare med mera.

Mer om solcellslampor

Rörelsedetektor

Ljuset med rörelsedetektor och automatisk avstängning kan ge en märkbar ändring i strömförbrukningen. Skymningssensorn ser till att ljuset bara tänds när ljuset i omgivningen är lågt och där människor är närvarande.

Mer om rörelsedetektorer

Smarta hem

Smart belysning i hemmet som även kan styras i farten minskar energiförbrukningen, eftersom du kan till ex. släcka ljuset när du på jobbet, när inser att du har glömt att göra det. Förutom manuell styrning kan ljuskällorna också kopplas till smarta sensorer.

Ljusknapp

Släck ljuset

Det är det enklaste energispartipset av alla: släck ljuset när det inte behövs. Ofta glömmer man helt enkelt att göra detta. Då fortsätter du att använda el i onödan. Om vägen till ljusknapparna är besvärlig, t.ex. för personer med gångsvårigheter, rekommenderas smart styrning via en app.

Ljusa lampskärmar

Ljusa lampskärmar av tyg eller plast, t.ex. polyeten, är mer genomskinliga. De "sväljer" inte lika mycket ljus som mörka nyanser. Detta leder till att mer ljus kommer in i rummet. Därför räcker det med en lägre ljusstyrka och därmed en minskad energiförbrukning från ljuskällor.

Upptäck ljusa lampskärmar

Ljusa tak och väggar

Ljusa färger som vitt eller pastellfärger på väggar och tak reflekterar mer ljus än mörka nyanser. På grund av den goda ljusreflektionen räcker det med mindre ljusstyrka för att skapa en behaglig omgivningsbelysning. En ljus inredning kan därför också spara energi.

Upptäck matchande stilar

Fläktar med vinterdrift

Den varma luften från elementet eller kaminen samlas under taket på vintern. Resultatet är kalla fötter. En takfläkt med vinterdrift ser till att den varma luften fördelas bättre i rummet. Detta kan avsevärt minska uppvärmningskostnaderna.

Smart värmestyrning

Ett smart värmesystem är ekonomiskt. Smarta element utvärderar användningsdata och reagerar på öppna fönster och närvaro, så att värmeenergin används mer effektivt. Detta sparar pengar och skyddar miljön - även i hyreslägenheter tack vare bärbara enheter.


Ljusplanering och renovering

Särskilt i äldre byggnader är fördelningen av elanslutningar inte anpassad till modernt boende. I regel planeras takarmaturer med en central anslutning i rummet, vägganslutningar inte alls och allt för få uttag. Om du renoverar, rådfråga en belysningsplanerare, för genom att placera uttagen på rätt plats kan belysningskonceptet utformas enligt användningsområdet och effektivt - rätt ljus tänds på rätt plats. Detta kan påverka både energiförbrukningen och känslan av välbefinnande. Ljusdesignen omfattar:

Anslutning i taket

Ett lamputtag i mitten av rummet räcker inte alltid för att skapa ett vettigt belysningskoncept, till exempel i en kombination av kök och matsal. Resultatet: en strömkrävande taklampa måste vara tänd hela tiden för att lysa upp alla områden. Bättre är flera uttag till vilka rätt armaturer med rätt ljusstyrka ansluts och som oberoende av varandra belyser olika zoner.

Vägganslutningar

Ofta finns det inga lamputtag i väggen alls. Men de kan ge en bra grundbelysning och bidra till ett vettigt tillägg till belysningskonceptet. I stället för en alldeles för ljus takbelysning som också upplevs som obehaglig kan väggarmaturerna bidra till att skapa en avkopplande atmosfär, medan en LED-läslampa kastar tillräckligt med ljus på boksidorna om så önskas.

Eluttag

Eluttag

Uttag är alltid viktiga vid belysningsplanering och hemrenovering eftersom de kan användas för att installera flexibla belysningslösningar, t.ex. golvlampor och bordslampor. Dessa kan vara lämpligare för många aktiviteter, som läsning och avkoppling. I dessa stunder kan den ljusa, obekväma och energikrävande "stora" lampan i taket utelämnas. Detta kan i sin tur spara energi.

Hos Lamp24 är professionell ljusplanering inte enbart reserverat för företagskunder. Kontakta vår kundtjänst för goda råd om belysning för ditt hem.

Kontakta vår kundtjänst


VANLIGA FRÅGOR: Vanliga frågor om att spara el

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura

Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

100 kr Rabattkod

*Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 750 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Gäller inte på vissa varumärken.