TIPS
spara energi med belysning

Tips för energibesparing Tips för att spara energi i hemmet med rätt belysning

Belysning inomhus och utomhus i hyreslägenheter eller bostäder är inte bara en trivselfaktor utan också en kostnadsfaktor. Därför har energieffektiv belysning en stor besparingspotential. Sparsamma lampor kan installeras på nolltid. Dessutom finns det andra energibesparingstips som kan genomföras omedelbart för att minska kostnaderna och bidra till att bevara vår miljö.

Vad du behöver veta

Energieffektivitetsklass

Energieffektivitetsklass

Energieffektivitet måste vara begriplig för konsumenten. Det är vad energieffektivitetsklassen är till för. Sedan den 1 mars 2021 gäller en ny energimärkning som tar bort de förvirrande klasserna A+, A++ och A+++ och omvärderar alla ljuskällor med sikte på framtiden.

Livstid

Livstid

Ljuskällornas livslängd anger hur många timmar ljuskällan räcker. En LED-lampa med en livslängd på 25 000 timmar håller till exempel i mer än 10 år om den används 6 timmar om dagen. Detta sparar kostnader för nya inköp och minskar avfallsproduktionen.

Sockel och fattning

Sockel och fattning

Alla konventionella armaturer har en fattning (E27, E14, GU10 osv.). En lämplig LED-lampa med motsvarande sockel kan enkelt sättas in i en lampa med den här sockeln och ersätta föråldrad teknik. Eftersom belysning är något som vi använder varje dag, innebär en konvertering till LED en enorm besparingspotential.

Jämförelse av belysningsteknologi

Jämförelse av belysningsteknologi

Utvecklingen av energisparlampor fokuserar alltid på hållbarhet och miljöaspekter. Längre livslängd och energieffektivare belysningsteknik minskar koldioxidutsläppen. Den mest energisnåla belysningstekniken på marknaden är LED. Förutom den höga ljuseffektiviteten (förhållandet mellan energiförbrukning och ljus) har lysdioden den längsta livslängden och ett högt kopplingsmotstånd - frekventa på- och avkopplingar (kopplingscykler) förkortar knappast livslängden.

Exempel på energieffektivitet

En glödlampa omvandlar 95% av den absorberade energin till värme och endast 5% till ljus. Därför måste effekten vara mycket hög för att uppnå tillräcklig ljusstyrka. Detta gjorde bland annat glödlamporna mycket varma. Med nyare belysningsteknik förbättras förhållandet mellan watt och lumen, den så kallade ljusstyrkan, mer och mer. Detta innebär att: mer ljusstyrka är möjlig med mindre energi. Lumenvärdet används för att konsumenterna ska kunna göra jämförelser mellan olika belysningstekniker.

Glödlampa Halogenlampa Energibesparande lampa LED-lampa
Livstid 1.000 h 2.000 – 4.000 h 10.000 h 15.000 – 100.000 h
Ljusstyrka Mindre än 15 lm/W ca. 25 lm/W ca. 50 lm/W Beroende på modell upp till 100 lm/W eller mer
Godkänd för handel Berörda av förbudet mot glödlampor sedan 2009. Berörda av förbudet mot glödlampor sedan 2016. Förbjudet enligt bestämmelserna om miljövänlig design sedan 2019. Oberörd av framtida bestämmelser.
spara energi med belysning

Snabbkoll: Hur kan du spara energi i hushållet?

Du kan börja spara energi i hushållet med hjälp av belysning direkt: med en ny ljuskälla för de konventionella fattningar i dina lampor. Om du ändå letar efter en ny armatur, t.ex. en pendelarmatur för matsalen, välj en armatur med fast installerad LED-belysningsteknik i framtiden. Och du håller på att renovera bör du rådgöra med en belysningsplanerare - rätt placering av eluttag kan göra belysningskonceptet mer tillämpningsorienterat och därmed effektivare.

Byte av ljuskällor Byte av lampor Professionell ljusplanering
Elektrisk installation nödvändig Nej Ja Ja
Lämplig för hyreslägenheter Ja Ja Nej
Lämplig för ägarbostäder Ja Ja Ja
Smart hem möjligt Ja Ja Ja
När är åtgärden meningsfull? Den energibesparande snabbstarten Dags för modern design Utrustad för framtiden

Byt ut ljuskällor och LED användning

Det enklaste sättet att spara energi med belysning är att byta ut glödlampan. Den mest energibesparande lampan är LED-lampan, som finns för alla vanliga fattningar. I det här fallet kallas det för LED-retrofitlampa. Det är enkelt och lönsamt att skifta till LED för alla konventionella belysningstekniker, inklusive halogenlampor och kompaktlysrör.

E27 LED lampor

E27-LED-lampor

E14 LED lampor

E14-LED-lampor

G9 LED lampor

G9 LED-lampor

GU10 LED lampor

GU10 LED-lampor

GU5 3 LED lampor

GU5.3 LED-lampor

G9 LED lampor

Alla LED-lampor

Vilken är den mest energieffektiva ljuskällan på marknaden?

Den mest energieffektiva lampan på marknaden är för närvarande en lampa från Philips. Den här LED-lampan är den första som uppnår effektivitetsklass A enligt den strängare, nya energimärkningen från 2021. Per watt ger LED-lampan en ljusstyrka på över 200 lumen. Som jämförelse kan nämnas att en glödlampa ger ungefär 10 lumen per watt.

Hur läser jag av ljuskällans förpackning?

Tack vare modern belysningsteknik och fler valmöjligheter när det gäller ljusfärg, kontrollmöjligheter och dimbarhet innehåller förpackningen till en ljuskälla idag mycket mer information än tidigare.

Vilka är fördelarna med LED-lampor?

Minimalistisk design

LED-belysningstekniken är mycket kompakt och möjliggör därför puristiska former som passar perfekt till den moderna livsstilen.

Underhållsfri

Eftersom belysningstekniken är fast installerad behöver armaturen aldrig öppnas för att byta ut ljuskällan.

Framtidens teknologi

Förutom höga energibesparingar är LED den teknologi som möjliggör smart ljusstyrning. Detta ger en ljusupplevelse som aldrig förr.


Upptäck LED-armaturer nu och spara energi

När är en LED-lampa lönsam?

Om du funderar på att köpa en ny armatur (t.ex. för att den gamla armaturen inte längre passar in i inredningen) är LED-armaturer det bästa valet när det gäller energibesparingar och modern design. Den kompakta belysningstekniken möjliggör mycket tunna former, till exempel LED-paneler. LED-paneler är oslagbara när det gäller ljusfördelning över stora ytor, bekvämlighet, dimbarhet och andra smarta funktioner.

Är det värt att konvertera huset till LED? - ett tillämpningsexempel

Det lönar sig redan att byta till LED-lampor i hyreslägenheter. Tack vare lampornas långa hållbarhet hör det till det förflutna att ständigt köpa nya lampor. Ju större bostadsyta, desto större är besparingsmöjligheterna. I ett normalstort hus med 100-120 m² bostadsyta plus uteplats finns det ofta fler ljuskällor än man tror. I följande exempel används mer än 40 olika ljuskällor varje dag. Besparingsmöjligheterna är enorma!

Att konvertera huset till LED - var ska jag börja?

Det lönar sig i princip att byta till LED i alla rum. Du bör dock börja i de rum där artificiell belysning används mest varje dag. Detta är vanligtvis vardagsrummet. I tider av hemkontor är fokus också härpå: den arbetstid som tidigare tillbringades på kontoret tillbringas nu hemma - med motsvarande extra kostnader för belysning. Förutom vardagsrummet bör man därför först och främst tänka på ett arbetsrum som används permanent när man ställer om.

spara energi hem

Översikt

 1. Taklampor

 2. Pendellampor

 3. Bordslampor

 4. Uplights

 5. Vägglampor (inomhus och utomhus)

 6. Underskåpsarmaturer / möbelarmaturer

 7. Väglampor

I ett normalstort hus med en boyta på 100-120 m² finns det många ljuskällor. I det här tillämpningsexemplet finns det över 40 armaturer - och därmed en stor besparingspotential.


Hur mycket kan du spara genom att byta till LED i vardagsrummet?

I vårt tillämpningsexempel lyser totalt 6 ljuskällor i vardagsrummet:

 • 1 taklampa (A)

 • 2 vägglampor (E)

 • 1 bordslampa (C)

 • 1 uplight (D)

 • Möbelbelysning (F) mit LED-lister är redan energieffektiv och möjliggörs i första hand av den kompakta LED-belysningstekniken.

Årliga kostnader för glödlampor

Om ljuskällorna drivs med glödlampor skulle alla armaturer tillsammans kräva cirka 450 watt Vid ett genomsnittligt kilowattimmepris på 32,16 cent (september 2022 i Tyskland) och en genomsnittlig användningstid på 6 timmar per dag förbrukar glödlampor därför 2,7 kWh per dag. Det är 985,5 kWh er år, vilket motsvarar en kostnad på 317 € euro.

Kostnad per år:
317 €

Årliga kostnader med LED

På grund av den höga energieffektiviteten skulle samma ljusstyrka med LED endast kräva drygt 70 Watt. Det skulle innebära en besparing på cirka 85%. Med LED förbrukas endast 0,42 kWh per dag i vardagsrummet, dvs. 153,3 kWh per år. Kostnaderna skulle därför bara vara cirka 49 euro. Du sparar över 250 euro – bara i vardagsrummet. Kostnaderna för nya ljuskällor skrivs därför vanligtvis av under det första året.


49 €

85% sparad energi och kostnader

I vårt tillämpningsexempel har vi ersatt gamla ljuskällor med armaturer med fast installerade lysdioder. Detta är alltid lämpligt om du ändå letar efter en ny, modern armatur och vill undvika att byta ut lampor och den därmed sammanhängande avfallsproduktionen i framtiden. Naturligtvis kan energibesparingar uppnås snabbare och utan installationsarbete genom att byta ut den gamla ljuskällan mot en LED-lampa.

Följande LED-armaturer ersätter gamla tak-, golv-, vägg- och bordsarmaturer med modeller med permanent installerade lysdioder.

Vi använde dessa produkter för beräkningen i vårt tillämpningsexempel:

LED-plafondlampa Noabelle från kvalitetsmärket Arcchio med en effektförbrukning på endast 27 watt och ett ljusflöde på 2 000 lumen. Den ersätter en taklampa med 5 x 40 Watt glödlampor.

Seppa LED-takstrålkastare från det moderna varumärket Lindby med en total effektförbrukning på 25 watt (20 W strålkastare plus 5 W läslampa, separat kopplingsbar och dimbar). Den ger 1 400 plus 340 lumen.

Aldrina LED-vägglampa, också från Arcchio. Det fint modellerade ljuset är endast möjligt med en punktljuskälla som LED. Den guldfärgade innerskärmen förstärker känslan av välbefinnande. 6 watt för 440 lumen mysigt ljus.

LED-bordslampa Marija från den utsökta kollektionen för vardagsrum från Lucande. Ljusobjektet producerar 500 lumen vid 10 watt. Det unika försäljningsargumentet är dock den moderna designen, som skulle ha varit otänkbar med glödlampor.


Spara på strömmen: Fler tips

Med dessa strömbesparande tips kan man spara ytterligare energi - oftast utan kostsamma renoveringar.

Solcellslampor

Solcellsteknologi i trädgården och runt huset är ett mycket bra sätt att spara energi när det gäller utebelysning. Förutom dekorativa solcellslampor finns det många praktiska vägglampor för utomhusbruk, pollare med mera.

Rörelsedetektor

Ljuset med rörelsedetektor och automatisk avstängning kan ge en märkbar ändring i strömförbrukningen. Skymningssensorn ser till att ljuset bara tänds när ljuset i omgivningen är lågt och där människor är närvarande.

Smarta hem

Smart belysning i hemmet som även kan styras i farten minskar energiförbrukningen, eftersom du kan till ex. släcka ljuset när du på jobbet, när inser att du har glömt att göra det. Förutom manuell styrning kan ljuskällorna också kopplas till smarta sensorer.

Släck ljuset

Det är det enklaste energispartipset av alla: släck ljuset när det inte behövs. Ofta glömmer man helt enkelt att göra detta. Då fortsätter du att använda el i onödan. Om vägen till ljusknapparna är besvärlig, t.ex. för personer med gångsvårigheter, rekommenderas smart styrning via en app.

Ljusa lampskärmar

Ljusa lampskärmar av tyg eller plast, t.ex. polyeten, är mer genomskinliga. De "sväljer" inte lika mycket ljus som mörka nyanser. Detta leder till att mer ljus kommer in i rummet. Därför räcker det med en lägre ljusstyrka och därmed en minskad energiförbrukning från ljuskällor.

Ljusa tak och väggar

Ljusa färger som vitt eller pastellfärger på väggar och tak reflekterar mer ljus än mörka nyanser. På grund av den goda ljusreflektionen räcker det med mindre ljusstyrka för att skapa en behaglig omgivningsbelysning. En ljus inredning kan därför också spara energi.

Fläktar med vinterdrift

Den varma luften från elementet eller kaminen samlas under taket på vintern. Resultatet är kalla fötter. En takfläkt med vinterdrift ser till att den varma luften fördelas bättre i rummet. Detta kan avsevärt minska uppvärmningskostnaderna.

Smart värmestyrning

Ett smart värmesystem är ekonomiskt. Smarta element utvärderar användningsdata och reagerar på öppna fönster och närvaro, så att värmeenergin används mer effektivt. Detta sparar pengar och skyddar miljön - även i hyreslägenheter tack vare bärbara enheter.


Ljusplanering och renovering

Särskilt i äldre byggnader är fördelningen av elanslutningar inte anpassad till modernt boende. I regel planeras takarmaturer med en central anslutning i rummet, vägganslutningar inte alls och allt för få uttag. Om du renoverar, rådfråga en belysningsplanerare, för genom att placera uttagen på rätt plats kan belysningskonceptet utformas enligt användningsområdet och effektivt - rätt ljus tänds på rätt plats. Detta kan påverka både energiförbrukningen och känslan av välbefinnande. Ljusdesignen omfattar:

Anslutning i taket

Ein Deckenanschluss in der Mitte des Raumes reicht nicht immer für ein sinnvolles Lichtkonzept, z. B. für eine Küche-Esszimmer-Kombi. Das Ergebnis: Eine viel Strom verbrauchende Deckenleuchte muss ständig eingeschaltet sein, um alle Bereiche zu beleuchten. Besser sind mehrere Anschlüsse, an denen die richtigen Leuchten mit der richtigen Lichtstärke montiert sind und verschiedene Zonen gezielt beleuchten.

Vägganslutningar

Ofta finns det inga lamputtag i väggen alls. Men de kan ge en bra grundbelysning och bidra till ett vettigt tillägg till belysningskonceptet. I stället för en alldeles för ljus takbelysning som också upplevs som obehaglig kan väggarmaturerna bidra till att skapa en avkopplande atmosfär, medan en LED-läslampa kastar tillräckligt med ljus på boksidorna om så önskas.

Eluttag

Uttag är alltid viktiga vid belysningsplanering och hemrenovering eftersom de kan användas för att installera flexibla belysningslösningar, t.ex. golvlampor och bordslampor. Dessa kan vara lämpligare för många aktiviteter, som läsning och avkoppling. I dessa stunder kan den ljusa, obekväma och energikrävande "stora" lampan i taket utelämnas. Detta kan i sin tur spara energi.

Hos Lamp24 är professionell ljusplanering inte enbart reserverat för företagskunder. Kontakta vår kundtjänst för goda råd om belysning för ditt hem.

Vilka lampor sparar mest energi?

Hur kan jag spara på belysning?

Sparar LED verkligen mer energi?

Varför bör man släcka ljuset?

Vilket är mest ekonomiskt: LED eller energisparlampa?

Vad innebär energieffektivitet?

Var kan du spara energi i hushållet?