GU5.3 / MR16 lampor

GU5.3 MR16-lampor

Lys upp där det behövs mest

Tack vare reflektorn i GU5.3 MR16-lamporna är det enkelt att rikta ljuset i vilken riktning du vill. Och eftersom GU5.3 LED-lampor har en standardsockel kan du säga hej då till dina energislukande halogenlampor och spara både energi och pengar på din nästa elräkning.

Vad är GU5.3 MR16-lampor?

En GU5.3 MR16-lampa är en lågspänningslampa med ett stiftavstånd på 5,33 mm. MR16 refererar till reflektorns diameter (16/8 tum).

En mindre vanlig version är GU5.3 MR11, som har en annan sockel och reflektorstorlek. Var alltid uppmärksam på vilken sockel och reflektorstorlek du väljer vid byte av glödlampor. Det finns även G53-lampor (utan punkt eller U), men dessa är betydligt större och drivs med 230 volt.

GU53 Philips

Sockeln på GU5.3 MR16-lampor är standard, så de kan enkelt bytas ut till LED-modeller.

Phillips LED-reflektorlampa GU53 vardagsrum laesa

GU5.3 MR16-lampor ger riktad belysning tack vare reflektorn och används huvudsakligen i spotlights och downlights.

Var används GU5.3 MR16-lampor?

Den vanligaste användningen av GU5.3 MR16-lampor är i spotlights och downlights, där ljuset kan riktas tack vare reflektorn. Lampan används även ofta i skensystem och i trånga utrymmen.

Den kanske mest berömda lampan med GU5.3 MR16-sockel är “One From The Heart” av Ingo Maurer, som den världsberömda designern ursprungligen designade som en bröllopsgåva.

Paulmann LED-skensystem

Många lågspänningssystem använder GU5.3 MR16-reflektorlampor.

Ingo Maurer hjaertdesign

Den världsberömda lampan “One From The Heart” av Ingo Maurer.

Vad är skillnaden mellan GU5.3 MR16 halogen- och LED-lampor?

GU5.3 MR16-lampor finns numera med modern LED-teknik. Men denna förändring påverkar inte kompatibilitet, stiftavstånd eller reflektorstorlek. GU5.3 MR16 LED-lampor är faktiskt en stor förbättring jämfört med konventionella halogenlampor, eftersom LED-lampor:

  • Använder mindre energi
  • Har en längre livslängd
  • Tål fler tändningscykler
  • Når omedelbart 100 % ljusstyrka

Och eftersom GU5.3 MR16-lampor används på så många olika platser i hemmet, inklusive downlights och skensystem, är det definitivt värt att gå över till LED.

Lampenwelt Niedervolt inbyggnadsspot GU5.3
Philips GU53 LED-reflektorlampa

Vad är skillnaden mellan en GU4 och GU5.3-lampa?

Skillnaden mellan de två är stiftavståndet och storleken på reflektorn. GU4-stift har ett avstånd på 4 mm, medan GU5.3 har ett stiftavstånd på 5,3 mm. Deras reflektorstorlek skiljer sig även enligt MR-numret.

Båda är lågspänningslampor, men de mindre GU4-lamporna används oftast infällda i möbler, skåp eller köksfläktar.

Behöver du praktiska råd om GU5.3-lampor? Har du andra frågor gällande olika ljuskällor och belysning i allmänhet? Då kan våra experter hjälpa dig: Fyll bara i vårt kontaktformulär.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • Gratis retur inom 50 dagar
  • Betala med Klarna faktura

Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

15% Rabattkod

*Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.