Filamentlampor

Våra rekommendationer från denna kategori

  Filamentljuskällor – som glödlampor, bara bättre

  Har du svårt för att säga farväl till den goda gamla glödlampan? Det behöver du inte heller. Med moderna filamentljuskällor känns det som om glödlampan fortfarande skulle finnas, bara med många flera fördelar än tidigare. Fördelarna som den moderna LED-tekniken för med sig: en lång livslängd, ljuskällor som klarar många tändcykler, en låg energiförbrukning och flexibel ljustemperatur.

  Tips: Oavsett vad: filamentljuskällor utstrålar nostalgi. För att skapa en ännu mysigare atmosfär rekommenderas speciellt en varm färgtemperatur från och med 1 800 kelvin. Testa dig fram och njut av ljuset.

  Vad är filamentljuskällor?

  Egentligen är det mycket enkelt. Man börjar med en gammal glaskolv och monterar stavformade LED-element i den. Det är allt som krävs. Filament är trådar, närmare bestämt LED-glödtrådar.

  Vill du veta mer? Inga problem: Vanliga LED-ljuskällor har en matt kolv och en grå kylkropp på den nedre delen. LED-filamentlampor har istället små lysdioder som sattes samman till något som liknar avlånga trådar. Värmen avges via fyllningsgasen till kolven. Därför klarar de sig utan en kylkropp.

  filament light bulbs

  Passar filamentljuskällor i alla armaturer?

  Det beror på vilken fattning din armatur har. Du kan filtrera ljuskällorna på hemsidan efter fattningen. Där kan du välja mellan E27, E14, G9 och många flera standardsocklar. Måtten på hela lampan hittar du i produktdetaljerna, där det står både lampans längd och diameter. Inte alla filamentljuskällor är trots allt lika långa och breda. Kom alltså ihåg att först kontrollera om ljuskällan passar. 

  Kan en LED-filamentljuskälla dimras?

  Vilken ljusintensitet som passar bäst beror helt på stämningen och situationen. Därför är det också viktigt att veta om din filamentljuskälla kan dimras eller ej. Står det på förpackningen att den är dimbar, står inget i vägen för att justera ljusstyrkan. Närmare information om vilken dimmer som krävs hittar du också på förpackningen eller i specifikationerna på hemsidan förstås. 

  filament light bulbs

  Vilken färgåtergivning borde ljuskällan ha?

  Maten ska inte bara smaka gott, utan även se god ut och ljuset spelar en viktig roll i det. Hur naturligt färger återges anges med hjälp av färgåtergivningsindexet. Detta är så klart inte bara av betydelse för maten som står på bordet, utan även kläderna som hänger i din garderob. Ser kläderna du har på dig helt annorlunda ut när du står ute på gatan än vad de gjorde i butiken, var färgåtergivningen nog rätt låg. Information om färgåtergivningen hittar du på förpackningen eller på hemsidan i specifikationerna. Hos glödlampor heter det ”Ra”, hos lysdioder ”CRI” (Colour Rendering Index). Med ett värde över > 90 kommer tingen att se ganska naturliga ut. 


  Behöver du råd angående ljuskällor? Kontakta gärna vår rådgivning. Du når dem på telefonnummer 08-44 685 068
  eller enkelt via kontaktformuläret.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • Gratis retur inom 50 dagar
  • Betala med Klarna faktura

  Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

  Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

  15% Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.