E14 lampor

Våra rekommendationer från denna kategori

  E14-ljuskällor – en liten sockel, men storslagen belysning

  Vad står E14 för?

  e14 lampor
  e14 lampor

  E14? Står det kanske för en fjorton gånger bättre effekt eller fjorton gånger lägre energiförbrukning? Nej, inte riktigt.  Det som verkar lite mystiskt är egentligen mycket enkelt och när du väl har lärt dig det här, kommer du garanterat inte att glömma det igen. Bokstaven ”E” står för Edison och inte vilken Edison som helst, utan Thomas Alva Edison, uppfinnaren av glödlampan. ”14” står för sockelns diameter. I detta fall har ljuskällan alltså en sockel som är 14 mm i diameter. Ganska logiskt, eller hur?

  Visste du att …? E14 säger endast något om sockelns storlek, inte om vilken teknik ljuskällan rymmer. Det innebär att det som en gång endast var glödlampor finns nu som halogenlampor, energisparlampor och givetvis också LED-ljuskällor (så kallade retrofits) med E14-socklar.

  Vilka former kan en E14-ljuskälla ha?

  Det finns bl.a. …

  • den klassiska glödlampan
  • kronljus och sådana i vindpustdesign – de ser speciellt häftiga ut i t.ex. ljuskronan i hallen
  • rörformen – t.ex. som små ljuskällor i kylskåpet
  • reflektorn
  • spiralformen (speciellt energisparlampor brukar ha denna form)
  e14 lampor
  e14 lampor
  e14 lampor

  Varför finns det så många olika former? Tillsammans med E27 är E14 den vanligaste sockeln för ljuskällor och används i de flesta armaturerna. Därför finns det inte heller en standardstorlek för E14-ljuskällor. De kan vara allt mellan 57 och 127 mm stora. Det är bra att veta när din lampa är mycket liten och bara en bestämt storlek eller form får plats i den. Dessutom kan självaste tekniken variera mycket. Det finns både halogenlampor, energisparlampor och LED-ljuskällor.

  Information om hur stor ljuskällan är och vilken teknik den använder sig av hittar du i produktdetaljerna och produktbeskrivningen.

  Finns det E14-ljuskällor med speciella funktioner?

  Ja, de finns. Det finns flera ting än storleken, formen och självaste tekniken (LED, halogen m.m) som skiljer de olika E14-ljuskällorna åt. Vissa ljuskällor kan även skifta färg, dimras eller är smarta.

  Funktionerna är följande:

  Dimbar

  Vi är vana vid att varje glödlampa som vi köper är dimbar – även sådana med E14-socklar. Det enda man skulle ha var en dimmer i hemmet. Halogenlampor fungerar än idag på det sättet och är allesammans dimbara. Med LED-ljuskällor ser det lite annorlunda ut. Inte alla lysdioder är dimbara. Information om vilka lysdioder som är dimbara och vilka som inte är det hittar du i produktdetaljerna. Titta där. Är du tveksam på vilken dimmer som är kompatibel med din nya LED-ljuskälla, kan du prata med vår kundtjänst. Kontaktuppgifterna hittar du nedan.

  ✔ Med färgväxel

  Rött, grönt eller känner du för vackert, kallt blått idag? Tycker du om färger och vill inte bestämma dig för en, är en E14-ljuskälla med integrerad färgväxel något för dig. Titta i produktdetaljerna under ljustemperatur, så vet du om din nya ljuskälla är lika färgstark som dig.

  e14 lampor

  Med fjärrkontroll

  Från grönt ljus till blått, från rött till gult, men vad är bästa sättet att göra det på? Det finns faktiskt olika möjligheter. En av dessa är en fjärrkontroll som exempelvis E14-ljuskällorna från iDual har. De kan inte bara lysa grönt eller blått, utan även skifta mellan olika ljustemperaturer som varmvitt och universalvitt. De kan dimras och även häftiga ljuseffekter samt en automatisk växel mellan färgerna är inga problem.

  Philips Hue

  Kylskåpet, tvättmaskinen, elementet och till och med rullgardinen är redan en del av ditt smarta hem. Varför inte också belysningen? Med t.ex. Philips Hue är det möjligt. Philips Hue har både lampor med fast integrerad LED-teknik i sortimentet och ljuskällor som du enkelt kan sätta i din gamla favoritlampa. Eftersom inte alla lampor har E27-fattningar, utan ibland E14-fattningar istället, finns ljuskällorna från Philips Hue så klart också med E14-socklar. Nu behöver du bara välja en ljuskälla, sätta den i lampan och njuta av smart belysning.

  e14 lampor

  Har du flera frågor? Vår rådgivning finns här för dig på 08-44 685 068 eller via kontaktformuläret.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • Gratis retur inom 50 dagar
  • Betala med Klarna faktura

  Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

  Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

  15% Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.