Adventsstakar

Våra rekommendationer från denna kategori

  Säg det med en ljusbåge: god jul

  Ingenting sprider julstämning som en ljusbåge i fönstret i jul. Den vackra belysningen skapar en festlig atmosfär i varje rum. Samtidigt finns det modeller för alla smaker: sådana som är så pass avskalade att de även kan användas några månader före och efter jul och sådana med motiv som änglar, snötäckta träd och hus samt renar – juligare blir det inte.

  adventsstakar
  adventsstakar

  Vad är skillnaden mellan en ljusbåge och en adventsljusstake?

  En klassisk adventsljusstake har oftast sju ljus i pyramidform. Vilken form en ljusbåge har, kan man redan höra på namnet: den har istället formen av en båge och pryds av ett juligt motiv under bågen. Dessa motiv kan variera mycket och är ibland också belysta för härligt julpynt för fönsterbrädan. 

  Varifrån kommer ljusbågen?

  För att få svar på detta ska vi gå på en resa till Erzgebirge, en bergskedja i Tyskland. I över 250 år har de dekorativa ljusbågarna varit en del av hantverkstraditionerna där. Det finns många olika historier bakom ljusbågen: Vissa säger att ljusbågen symboliserar himmelen i den kristna tron. Andra tror att det är en tradition som har sina rötter i gruvdriften. Det sägs att gruvarbetarna på sista arbetsdagen innan jul brukade hänga sina lampor i stollens ingång, så att en ljusbåge skapades.

  Hur länge ska ljusbågen står framme?

  Det är en ren smaksak och mycket individuellt. Det finns dock en sak som du kan göra för att ha glädje av din ljusbåge så länge som möjligt: välj en modell med en avskalad design. Väljer du nämligen en modell utan många små figurer, utan en enkel träbåge med ljus i skandinavisk stil behöver du heller inte försvara dig, när den även flera månader efter jul fortfarande inte ligger i någon låda längst bak på vinden. Självklart kan du också ha en ljusbåge med julmotiv ståendes framme så länge du vill. Det angår trots allt bara dig vad du gör i ditt hem och alla är vi olika.

  Varför ställer man ljusbågen i fönstret?

  En ljusbåge kan stå i fönstret, men behöver inte det. Den är också snygg på vardagsrumsbordet eller byrån. Fördelen med att ställa den på fönsterbrädan: Man kan beundra den från två håll: inomhus och utomhus.

  Vad utmärker moderna ljusbågar?

  Att de är försedda med lysdioder förstås. Vad gäller designen har traditionella ljusbågar oftast små hus, träd och figurer – till och med hela landskap – och kristna motiv, medan moderna ljusbågar tenderar till en annan formgivning. De är delvist så pass förenklade att de klarar sig helt utan några figurer eller självaste bågen står i bakgrunden. Ljusbågar i skandinavisk stil har under de senaste åren faktiskt blivit så pass avskalade och tidlösa att de kan användas för att skapa stämningsfullt ljus även i andra månader än i december.

  adventsstakar
  adventsstakar

  Fungerar ljusbågar med LED-teknik?

  Självklart gör de det. Lysdioderna används numera till de flesta lamporna. Den moderna LED-tekniken har fördelen att formgivningar som är mycket finare än med gamla ljuskällor är möjliga, vilket så klart är speciellt praktiskt när det gäller ljusbågar. Tack vare lysdioden är även de minsta detaljerna inget problem.

  Vilka andra fördelar har lysdioder? Denna sammanfattning ger dig överblick:

  • Med lysdioder sparar du 60 % energi jämfört med halogenlampor och 90 % jämfört med glödlampor
  • Du kan räkna med en livslängd på upp till 50 000 timmar
  • Med mindre energi alstrar lysdioder mycket ljus (lumen)
  • Lysdioder gör belysningen individuellare med hjälp av smart belysning

  Finns det reservlampor för ljusbågar?

  Så länge LED-ljuskällorna i din ljusbåge inte är fast integrerade kan du givetvis köpa reservlampor till den. Passande ljuskällor hittar du i produktdetaljerna på hemsidan. Dessutom kan du se på energieffektivitetsmärkningen om ljuskällorna i din ljusbåge är fast integrerade eller utbytbara. 

  I vilka material finns ljusbågar?

  Klassiska ljusbågar brukar vara tillverkade av trä och med täljda figurer. Faktiskt är de flesta ljusbågarna tillverkade av trä, men det finns även några i andra material som metall, krom och plast. I slutändan är det ditt beslut, vilket material du tycker mest om.

  Är du osäker på vilken ljusbåge du ska välja? Hör av dig till vår kundtjänst, så hjälper vi dig. Ring oss på 08-44 685 068  eller använd kontaktformuläret.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • Gratis retur inom 50 dagar
  • Betala med Klarna faktura

  Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

  Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

  15% Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.