Ljusnät, ljusförhäng

Ljusnät och ljusförhäng – vad ska du välja?

Ljusdekorationer sprider stämning och trivsel under mörka vinterdagar. Men vad ska du välja? Det finns ljusnät, ljusförhäng, dekorationsbelysning, ljusslingor och många andra typer av stämningsskapande julbelysning både för inom- och utomhusbruk. Läs mer om de olika alternativen här.

På våra breddgrader är det under flera månader mörkt stora delar av dygnet och därför väljer många att skapa mysig stämning med ljusförhäng, ljusnät och andra ljusdekorationer. Framförallt kring jul är vi många som pyntar rejält, men även när julgranen har kastats ut för länge sedan kan en fin belysning fortsätta att skapa trivsel – exempelvis framåt småtimmarna vid kräftskivan under bar himmel. Så vad bör du tänka på när du väljer?

Vad har du för behov och önskningar?

Innan du väljer den belysning som ska skapa en mysig stämning vid jul och under resten av året, kan du börja med att se över dina behov och fundera över hur belysningen ska användas. Du kan bland annat överväga följande saker: Ska det vara ett litet ljusförhäng eller ska det täcka en större yta? Vill du ha en ljusdekoration inomhus eller utomhus? Kan du ansluta till ett eluttag eller krävs ett batteridrivet alternativ? Vill du ha en timerstyrd lösning eller tända och släcka manuellt? Ska det vara vitt ljus eller föredrar du ett färgat ljusförhäng?

När du har fått en klarare bild av användningsområde och behov kan du enklare välja ett ljusförhäng som motsvarar dina önskemål och som du kan använda år efter år.

Grundtyperna

Ett ljusförhäng används och hängs upp ungefär som en gardin – ett förhänge – från en tvärgående ”gardinstång”. Inomhus kan fönsterkarmen fungera för upphängning, medan du utomhus kan ta hjälp av takrännan vid upphängningen av ljusförhänget.

SSnabb dekrotation med ljusförhäng

Ett ljusnät består av små lampor monterade i ett nät av ledningar. Ljusnätet är mycket flexibelt och ett ljusnät i plast kan till exempel spännas ut över en buske i trädgården eller sättas upp på fasaden. Både ljusnät och ljusförhäng finns i många olika storlekar.

Ljusdekorationer är uppbyggda som ljusförhäng, men de lysande elementen är inte ”bara” lampor utan roliga figurer som exempelvis stjärnor, istappar eller hjärtan.

Strömförsörjning och förbrukning

Även med tanke på strömförsörjningen är det viktigt att du funderar igenom dina önskemål. Hur är det med strömförsörjningen på den plats där du vill hänga upp din ljusdekoration? Är det inomhus eller utomhus? Finns det ett eluttag i närheten?

Du kan välja mellan:

  • Strömförsörjning på 230 V med transformator för inomhusbruk
  • Strömförsörjning på 230 V med transformator för utomhusbruk
  • Batteridrift både för inom- och utomhusbruk

Vid anslutning till ett eluttag måste du även undersöka hur lång kabel som medföljer ljusförhänget eller ljusnätet. Du kan inte använda vanliga förlängningssladdar utomhus på grund av risken för kortslutning.

Gå på upptäcktsfärd bland möjligheterna

När du har bestämt var du vill ha ljusförhänget eller ljusnätet och valt strömförsörjningsalternativ kan du botanisera bland alla oändliga valmöjligheter. De allra flesta av produkterna har idag LED-lampor och eftersom det finns både A+ och A++ att välja mellan kan du använda dem utan att behöva få en chock när elräkningen dimper ner i brevlådan.

Du kan välja ett stilrent kallt vitt ljus, varmvitt ljus eller färgade lampor. Du kan välja ljusförhäng som växlar i färg eller har en vattenfallsfunktion. Dessutom har flera produkter inbyggd timer och skymningssensor, vilket gör att de tänds och släcks automatiskt och på så sätt sparar du också energi utan att du behöver bekymra dig om den saken. Annars finns sådana saker också att köpa som tillbehör.

När det gäller att förhöja helhetsintrycket av din bostad är belysning ett av de enklaste och mest kreativa sätten. Ett LED-ljusnät är till exempel energieffektivt, stämningsskapande och enkelt att hänga upp.

Lamp24.se har ett brett sortiment inom alla kategorier. Läs mer om och utforska våra olika ljusförhäng och ljusnät här


  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 60 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura
08-44 685 068

Måndag till fredag
09:00 - 17:00

Hitta rätt belysning till ditt hem

Exklusivt införande i vårt nyhetsbrev

100 kr Rabattkod

*Giltig till den 31.3.2021 vid ett beställningsvärde om 750 kr. Går inte att kombinera med andra kuponger.