LED-utomhuslampor

Våra rekommendationer från denna kategori

  LED-utomhuslampor – det är ett slöseri med pengar och tid att inte använda dem

  Tiderna, där man regelbundet skulle böka med utomhusvägglampan eftersom glödlampan har gått sönder igen, är över. Detsamma gäller tiden då den årliga driften av en 40 watts glödlampa på fasaden kostade detsamma som en fin middag till två. Idag ljussätter man både huset och tomten med lysdioder.

  Med LED-utomhuslampor får du:

  • en hög energibesparing: 90 % lägre energiförbrukning jämfört med glödlampor med samma ljusstyrka
  • en lång livslängd: upp till 50 000 timmar utan underhåll
  • 100 % ljusstyrka direkt: viktig för rörelsesensorer och inbrottssäkring
  • en ljuskälla som klarar många tändcykler: det är inget problem att tända och släcka lampan ofta, t.ex. i genomgångar 
  LED utomhuslampor

  Vilken kapslingsklass måste min LED-utomhuslampa ha?

  LED-utomhuslampor måste kunna tåla en hel del: Myggor älskar ljuset. Sniglar kryper över markspettslampan. Regn slår mot höljet i rostfritt stål. Över natten begravs väglampan av en meter snö.

  Framför allt fukt är ett problem för många utomhuslampor, bara inte överallt i samma utsträckning. En utomhusvägglampa som monteras under ett tak bli inte lika ofta våt som en lampa i dammen som är konstant våt.

  Beroende på var lampan monteras krävs olika IP-kapslingsklasser (IP = ingress protection). De flesta lamporna har IP44 som skyddar mot vattenstänk och inträngande föremål som är mindre än 1 mm. Lampor till dammen måste istället ha IP68, så att de är skyddade mot damm och klarar längre stunder under vatten. Många markinbyggnadslampor har IP67, som innebär att de klarar att vara nedsänkt vatten i fall av ett skyfall. I produktdetaljerna på hemsidan hittar du mer information om kapslingsklassen.

  Vår tabell ger dig en överblick över vad de olika kapslingsklasserna innebär:

  Siffriga IPX4Skydd mot främmande föremål
  0 Inget skydd
  1 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 50 mm
  2 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 12,5 mm
  3 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 2,5 mm
  4 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 1 mm
  5 Dammskyddad
  6 Dammtät
  Siffriga IP4XSkydd mot fukt
  0 Inget skydd
  1 Säker mot vertikalt droppande vatten
  2 Säker mot lutande droppande vatten
  3 Säker mot sprutvatten
  4 Säker mot stänkvatten
  5 Säker mot vattenstrålar
  6 Säker mot starka vattenstrålar
  7 Säker mot tillfällig nedsänkning
  8 Säker mot kontinuerlig nedsänkning

  Vill du veta exakt vilken kapslingsklass du behöver för ett visst användningsområde? Vår kundtjänst hjälper dig gärna! Kontaktuppgifterna hittar du nedan.

  LED utomhuslampor

  Hur många watt måste min LED-utomhuslampa ha?

  Eftersom ljusutbytet (hur mycket ljus som alstras av varje förbrukad watt) kan variera och inte alla lysdioder har samma kvalitet säger effekten i watt inte så mycket om ljusstyrkan. Numera används lumen som riktmärke (information om detta hittar du i produktdetaljerna för varje LED-utomhuslampa och LED-ljuskälla).

  För att dra största möjliga nytta av din LED-utomhuslampa, dvs. en vägglampa, väglampa eller taklampa, borde den ha 500–1000 lumen. Eftersom inte alla ljuskällor har samma energieffektivitet drar de någonstans mellan 7 och 15 watt. En glödlampa drar istället 40–75 watt. Du sparar alltså riktigt mycket!

  För dekorativa utomhuslampor finns det inga regler. De lyser bara tillräckligt mycket för att skapa en vacker atmosfär. Oftast ligger de på omkring 10–20 lumen och en energiförbrukning på ca 1 watt. På grund av den låga energiförbrukningen drivs dekorativa LED-utomhuslampor ofta av solenergi. Detta innebär att de är helt gratis i drift!

  Vilka sorters LED-utomhuslampor finns det?

  LED utomhuslampor
  LED utomhuslampor
  LED utomhuslampor

  Bara för att man bestämmer sig för att belysa tomten med LED-utomhuslampor, betyder det inte att det bara finns en sorts lampa: Mer eller mindre alla lampor finns med lysdioder! Skulle du nu sakna en produkt, t.ex. i en specifik stil, kan du bara sätta en passande LED-ljuskälla i lampans fattning. På så sätt kan du även njuta av LED-teknikens alla fördelar med en vanlig lampa.

  • Precis som vanliga vägglampor är även LED-utomhusvägglampor ofta tillverkade med ett hölje i rostfritt stål. Detta material är robust och förutom högkvalitativ plast optimalt för utomhusbruk. Ett varumärke som tillverkar vägglampor med sensorer är bl.a. Steinel.
  • LED-väglampor har en stor fördel jämfört med vanliga väglampor: ljustekniken möjliggör en mycket kompakt och ny formgivning. Några LED-väglampor är t.ex. mycket tunna, en form som aldrig skulle ha varit möjlig med en glödlampa. Men även klassiska formgivningar kan kombineras med moderna lysdioder. Philips’ serie ”Robin” består av sådana kombinationer.
  • LED-spotlighter ljussätter infarten, så att du ser bättre, och har samtidigt en mycket lägre energiförbrukning. Varumärken som t.ex. Osram är alltid säkra bud.
  • LED-inbyggnadslampor framhäver infarten eller fasaden och har en avgörande fördel: Tack vare teknologins långa livslängd slipper du för att böka med trasiga markinbyggnadslampor.
  • Utomhustaklampor med LED-teknik används precis som vanliga taklampor, t.ex. på en terrass under ett tak. Även här är det värt det att satsa på den bästa ljuskvaliteten som dessutom gör att du slipper för att byta ut trasiga ljuskällor.
  • Otaliga dekorativa LED-lampor för utomhusbruk förutsätter numera inte ens en elanslutning. Den låga energiförbrukningen möjliggör både soldrift och batteridrift. Dekorativa lampor är exempelvis snygga ljusslingor eller flexibla ljusslangar. Många dekorationer kan dessutom ändra RGB-ljusfärgen med hjälp av en knapp på lampan eller en fjärrkontroll.

  Har du flera frågor om LED-utomhuslampor, kapslingsklasser, varumärken eller en specifik sorts lampa? Ring vår kundtjänst på telefonnummer 08-44 685 068 eller använd kontaktformuläret.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura

  Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

  Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

  15% Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 750 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Gäller inte på vissa varumärken.