Tips för trädgårdsbelysning

Praktiskt & dekorativt ljus för uterummet

Med rätt trädgårdslampor blir uteplatsen som ett vardagsrum ute i det fria. Med mysiga belysningsidéer blir trädgården en trevlig tillflyktsort under varma sommarkvällar. Den är också en sällskaplig plats där du kan umgås med vänner och familj, till exempel vid en grillfest. Vi ger tips för en stämningsfull trädgårdssäsong.

Bra att veta:

Belysning för uteplatsen

Solcellslampor

Utomhusbelysning som drivs av solenergi har många fördelar: inga elkostnader, ingen kabeldragning, inga stickkontakter. De dekorativa eller praktiska ljuskällorna är flexibla och kan enkelt anpassas efter trädgården.

Tips: För optimal laddning av solcellsbatteriet, rikta alltid solcellsmodulen mot söder och håll den ren från smuts eller skugga - t.ex. från löv.

Allt om solcellslampor

LED-belysning

LED sparar upp till 90 % energi jämfört med äldre belysningstekniker. Detta ger såväl kostnadsbesparingar som ett reducerat ekologiskt fotavtryck. Dessutom är tekniken nästan underhållsfri på grund av sin livslängd.

Tips: För lampor med sockel kan den gamla ljuskällan enkelt bytas ut mot en LED-lampa, t.ex. kan en E27-halogenlampa ersättas med en E27-LED-lampa.

Upptäck utomhusbelysning med LED

Smart Garden

Smart belysning har länge räknats som en viktig detalj för en modern, trevlig atmosfär. I uterummet inspirerar den med oändliga möjligheter. Du kan till exempel använda appen för att välja rätt ljusfärg och ljusstyrka för varje tillfälle. Med flerfärgsfunktionen blir det kreativt och färgglatt.

Tipp: Allroundsystem som Philips Hue erbjuder ett stort utbud av fascinerande utomhuslampor som skapar en trevlig atmosfär ute i det fria.

IP-skyddsklass

För att utomhuslampor i trädgården ska tåla alla väder är de skyddade mot främmande organ (t.ex. damm) och fukt (t.ex. regn). Detta indikeras av IP-skyddsklassen. För armaturer i damm- eller poolområden krävs den högsta IP-skyddsklassen.

Tips: Låt alltid en elektriker installera lamporna. Vår tekniska rådgivning hjälper dig gärna att välja rätt IP-skyddsklass.

Hur lyser du upp trädgården?

Belysning för varje hörn av din avkopplande utomhusoas

Mysig trädgårdsbelysning

Sommartid kan du göra trädgården, förutom balkongen och terrassen, till en mysig plats i det fria med hjälp av en inbjudande trädgårdsbelysning. För en behaglig atmosfär, bör ljuskällan ha en färgtemperatur på 3 300 Kelvin eller lägre. Detta ljus innehåller en högre andel rött och är därför lika mysigt som i vardagsrummet. Indikeringen av färgtemperaturen, även kallad ljusfärg, finns i varje ljuskälla och i lampor med inbyggda lysdioder.

Tips: Trädgårdslampor med batteri, laddningsbart batteri eller solceller kan försköna belysningskonceptet på ett mycket okomplicerat sätt.

Lämplig för trädgården:

Golvlampor

Med golvlampor utomhus skapar vi riktiga feel-good-ytor utomhus. De ger också tillräckligt med ljus för att grilla, läsa eller äta middag.

Upptäck golvlampor

Solcellsdrivna ljusslingor

Med solcellsdrivna ljusslingor kan du designa trädgården på ett individuellt sätt. Använd din kreativitet för att dekorera med färgglada eller enfärgade ljusslingor.

Upptäck solcellsdrivna ljusslingor

Loungemöbler

Upplysta trädgårdsmöbler skapar en mycket speciell atmosfär i trädgården såväl som på balkongen och terrassen, och är ett riktigt blickfång.

Upptäck trädgårdsmöbler

Dekorativa lampor

Dekorativa utomhuslampor finns alltid i ny, säsongsbetonad eller helårsdesign. Således kan du alltid inreda din trädgård på nytt.

Upptäck dekorativa lampor

Hur många lumen behöver min trädgårdsbelysning?

Hur starkt en utomhuslampa ska lysa beror dock i första hand på den avsedda användningen och vilken slags atmosfär du vill skapa. Självklart ska en spotlight för uppfarten lysa med ca 1 000 lumen mer, än extralampan på terrassen med en ljusstyrka på 100-400 lumen för grillkvällen.

Vilken ljusfärg passar bäst för trädgården?

Det beror på situationen. Mindre än 3 300 Kelvin ger ett mysigt feel-good-ljus i trädgården. Denna varmvita ljusfärg förvandlar trädgården till ett andra vardagsrum. En universalvit ljusfärg mellan 3 300 och 5 300 Kelvin är särskilt lämplig för spotlights till uppfarten och andra praktiska lampor. Dess motsvarighet i hemmet är t.ex. skrivbordslampan. I slutändan är det dock den personliga smaken som avgör.

Växt- och trädbelysning

Om du inte vill att den blommande trädgården ska försvinna i mörkret när skymningen faller, är markspett och spotlights en bra belysningsidé. Blombäddar och träd kan naturligtvis också vackert iscensättas med ljus.

Tips: På platser som kanske behöver lite mer ljus, är solcellslampor med markspett ett okomplicerat alternativ. Om belysningen är relevant för säkerheten bör dock en permanent strömkabel användas.

För belysning av träd och växter lämpar sig:

Utomhusspotlights

Växtspotlights för utomhusområdet som belyser träd och blombäddar med riktat ljus. Här skapas ett intressant spel av ljus och skugga som drar blickarna till sig.

Upptäck utomhusspotlights

Markspotlights

I likhet med utomhusspotlights avger också markspotlights ett riktat ljus för blombäddar och växter. De är ofta designade i en naturlig design, t.ex. i en autentisk stenlook.

Upptäck markspotlights

Markspett

Fördelen med markspett: De kan placeras var du än önskar, var det än blommar. Som solcellslampor kräver de inga kablar och du kan när som helst utöka ljuskonceptet.

Upptäck markspettlampor

Ljusslingor för trädgårdstrender

Ljusslingor för utomhusbruk ger din utomhusoas en särskilt mysig touch. I lövverket på ett träd eller en buske sätter de varma accenter och skapar en feel-good-atmosfär.

Upptäck ljusslingor för trädgården

Lys upp trädgårdsgångar

Även om du kan din trädgård utan och innan: Allt ser annorlunda ut i mörkret. Plötsligt dyker det upp ojämnheter som du har glömt fanns där. Och hur mår våra gäster? Förutom säkerhetsaspekten, är gångvägar som iscensätts med ljus mycket vackra.

Tips: Följande gäller för gånglampor: Ju högre ljuspunkter, desto större yta som är upplyst. Med storleksmässigt högre lampor behöver du alltså ett mindre antal.

Upptäck gånglampor

Lämpliga för gångvägar och trappor:

Sockellampor

Det finns sockellampor med och utan rörelsesensorer. De finns i både modern och klassisk design, och kan förutom vid gångvägar även monteras på räcken eller murar.

Upptäck sockellampor

Markinbyggd utomhusspotlight

Markinbyggda lampor utgör ingen kollisionsrisk för gräsklipparen eller vid lek och spel i trädgården. Vissa produkter kan köras över med fordon, så att de även kan användas vid infarten till huset.

Upptäck markinbyggda lampor och spotlights

Väglampor med sensor

Vägbelysning med rörelsesensor tänder alltid ljuset när du går på vägen eller stigen. Till skillnad från permanent tända väglampor sparar detta mer energi.

Upptäck pollare med rörelsesensor

Husväggs- & Trappbelysning

Moderna utomhusvägglampor lyser upp stigarna runt huset med ett behagligt ljus och fungerar som en funktionell belysning för husets entréområde. Vägglampor är också praktiska för källartrappor och friggebodar.

Tips: Hos utomhusvägglampor med rörelsesensor tänds ljuset bara när det verkligen behövs. Detta sparar energi.

Upptäck utomhusvägglampor

Lämpligt för husväggen:

Utomhusvägglampor med rörelsesensor

Om belysningen i första hand ska användas så att man kan röra sig säkert på tomten, är en utomhuslampa med rörelsesensor alltid rätt val.

Upptäck utomhuslampor med rörelsesensor

Upplysta husnummer

Ett permanent upplyst och väl synligt husnummer gör det lättare för gäster att hitta huset - och för ambulansen vid en nödsituation.

Upptäck upplysta husnummer

Utomhuslampor Uplight/Downlight

Utomhuslampor Uplight/Downlight är praktiska ljuskällor, som samtidigt har en mycket dekorativ effekt på grund av det modellerade ljusutsläppet.

Upptäck utomhusvägglampor med uplight/downlight

Belysning av trappor

Trappstegen är markerade med ljus, vilket gör att de syns bättre - för säkra steg i trappan

Läs mer om trappbelysning

Damm- & Poolbelysning

En upplyst trädgårdsdamm eller en pool är en uppskattad detalj på tomten. En rogivande tillflyktsort där du med rätt belysning kan sitta och koppla av i flera timmar efter solnedgången.

OBS:Skyddsklass IP67 krävs i omedelbar närhet av dammar och pooler – den ger skydd mot tillfällig nedsänkning. Skyddsklass IP68 (dammtät och skyddar mot permanent nedsänkning) krävs för användning under eller i vatten. Det maximala djupet måste också beaktas. Dränering krävs vanligtvis också.

Upptäck lampor för dammen

I och runt trädgårdsdammen och poolen är följande lampor lämpliga:

Dekorativa lampor som flyter på vattenytan

Spotlights under vattenytan

Strållastare i omedelbar närhet av och inuti trädgårdsdammen

Dammpumpar

Fler belysningstips för trädgården

Individuellt - utan ansträngning

Paulmann Plug & Shine

Ditt eget utomhusbelysningssystem - inga fackkunskaper behövs! Välj strålkastare, spotlights eller väglampor, anslut kablarna, välj transformator och njut av fullständig kontroll med din smartphone eller fjärrkontroll - så enkelt är det att skapa ett individuellt ljuskoncept med Paulmann Plug & Shine.

Upptäck Plug & Shine

Extra eluttag i trädgården

Stolpar med eluttag

Med eluttagsstolpar är förlängningssladdar i trädgården ett minne blott. De är fastmonterade på marken och har flera eluttag. Dessa kan t.ex. användas för laddning av bärbara lampor, för elektriska trädgårdsredskap, elektriska grillar, mobiltelefoner eller laptops.

Upptäck stolpar med eluttag

En avkopplande oas i trädgården

Lysande utomhustrender

När det är dags för varma sommarkvällar utomhus, behöver vi ge vårt uterum en riktig stiluppdatering! När det kommer till ljusdesignen kan vi välja bland det enorma urvalet av atmosfäriska, bekväma, praktiska och kreativa belysningsidéer.

Upptäck nyheter


Vanliga Frågor: Vanliga frågor om trädgårdsbelysning

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • Gratis retur inom 50 dagar
  • Betala med Klarna faktura

Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

15% Rabattkod

*Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.