Upp till 65 % rabatt + upp till 14 % extra rabatt (på nästan allt)
Du går ut i trädgården - då tänds ljuset. Du kör in på infarten - då tänds ljuset. Verkligen mycket uppmärksamt av dina väglyktor, eller hur? Det stämmer och är lätt att arrangera: bestäm dig bara för en modell med rörelsesensor. Då behöver du inte oroa dig för att snubbla. Även inbrottstjuvar som smyger omkring i mörkret jagar du lättare på flykten när de överraskas av ljuset. Dessutom skapar en rörelsesensor helt enkelt mycket mer komfort i vardagen. Och din plånbok och miljön skonar du dessutom, om ljuset inte lyser permanent.
Det är bara du som avgör om du ska installera dina väglyktor fast eller flexibelt. Frostsäkra fundament eller liknande, fast underlag passar för fast montering. Vill du hellre ha det flexibelt? Då ska du välja en modell med jordspett, som du kan flytta precis som du vill. Om lampan ska försörjas med ström bestäms radien där lampan kan placeras av kabelns längd. Med solardrift är den helt oberoende.
Tips: Har du bestämt dig för en fastmonterad lampa med nätström? Då måste en fackman utföra installationen. Du kan gräva ner jordkabeln, men själva anslutningen ska du överlåta till en elektriker.
I regel är väglyktor mellan 60 och 150 cm höga. Det är helt oberoende av om de har rörelsesensor eller ej. Tips: Ju högre ljuspunkten - alltså lampan - sitter, desto större är området som blir belyst. Och det betyder omvänt: Ju högre lyktan är, desto färre lampor behövs totalt för att belysa vägen bra. De kan då placeras på större avstånd från varandra.
Det gör att ljuset endast tänds när det är tillräckligt mörkt. Man behöver ju inte en väglykta när solen lyser. Det är inte bara onödigt, utan helt enkelt energislöseri. En skymningssensor registrerar hur ljust det är. Om en viss ljusintensitet understigs reagerar rörelsesensorn och väglyktan tänds. Alltså mycket användbart.
Tips: Även om din väglykta inte har någon rörelsesensor har du nytta av ett skymningsrelä. För tack vare det behöver du inte tända trädgårdsbelysningen manuellt på kvällen. Ett stort plus när det gäller komforten.
Praktiskt nog finns det även väglyktor som kan ställas om från rörelsesensor-läge till fast drift. Man kan tänka sig olika situationer då man vill ha fast ljus i trädgården. Exempelvis under en trädgårdsfest - en verkligt stämningsfull tillställning för dina gäster.
Om det rör sig om en solardriven väglykta har den också en ackumulator. För någonstans måste ju energin från solen sparas till natten. Tips: Solardrivna lampor måste alltid placeras så att de kan tanka tillräckligt med sol. Bara på så sätt kan de få full lyskraft till natten.
Båda sparar ström. Och båda skonar miljön. Man talar om LED-ljuskällor och rörelsesensorer. Och därför passar de så bra ihop. Väglyktor med rörelsesensor ska därför absolut drivas med LED-lampor om du kan välja. Eftersom det även finns väglyktor med fast inbyggd LED-teknik kan du välja mellan två positiva ting.
Fler fördelar med LED-lampor:
Livslängden är upp till 50 gånger längre än för glödlampor.
De förbrukar upp till 90 procent mindre energi.
De är fria från kvicksilver.
Bra att veta: Om du funderar över att satsa på energisparlampor säger vi: gör det inte. För det tar en stund innan de når sin fulla lyskraft. Av din väglykta förväntar du dig full lyskraft direkt när rörelsesensorn “slår till”. Det gäller säkerheten hos belysta vägar. God sikt kan inte skjutas på framtiden.
För en väg räcker en avkänningsvinkel på 120 grader. Men det finns även modeller som täcker mer. Från 360 grader kan du blända ner dem vid behov, med hjälp av bländskydd. Tips: Om avkänningsvinkeln är för stor kan det hända att rörelsesensorn aktiveras från grannens tomt. Det vill man naturligtvis inte. Men den ska inte heller vara för liten - om man exempelvis tänker på inbrottstjuvar. Dem vill man ju gärna avskräcka med ordentligt med ljus.
Vatten och elektricitet passar inte ihop. Därför ska du inte låta dina väglyktor stå oskyddade för väder och vind. För skydd mot fukt och främmande partiklar är utomhuslyktor vanligtvis utrustade med en så kallad IP-skyddsklass. Den första siffran ger information om skyddet mot smuts, den andra mot fukt. För väglyktor rekommenderas minst skyddsklass IP44. De är då skyddade mot främmande partiklar större än en millimeter och vattenstänk.
En lampa som bara ger ljus, räcker inte det? Tycker du om extra funktioner? Då får dina väglyktor gärna vara utrustade med extra eluttag. Lamporna monteras fast och ansluts till elnätet. Med eluttaget kan du använda el av hjärtans lust. Ladda mobilen, ansluta gräsklipparen, koppla in ljusslingor - inga problem. Den tid då man behövde oroa sig för att det inte fanns strömkällor i trädgården är alltså förbi.
Det kan man väl säga. Men materialet övertygar inte bara genom att vara robust. Det ser även bra ut och är väldigt lättskött. Även mot rost är rostfritt stål utmärkt. Förutom att det även är stabilt och temperaturbeständigt. Alltså absolut övertygande längs hela linjen.
Även aluminium är dock väderbeständigt och används ofta till pollarlampor. Andra vanliga material för stommen är koppar, mässing och sten. Lampskärmen är oftast av glas eller plast.
Behöver du råd om vilken lampa som passar bäst i din trädgård? Kontakta gärna vår rådgivning för mer detaljerade frågor. Du når dem på telefonnummer eller enkelt via kontaktformuläret.
De överstrukna priserna motsvarar tillverkarens rekommenderade försäljningspris.
Alla priser är inkl. 25 % moms fraktkostnader tillkommer.