ARBETSPLATSBELYSNING

Arbetsplatsbelysning för kontor och belysning för bildskärmsarbetsplatser

Miljontals människor tillbringar en stor del av sina liv på en kontorsarbetsplats eller sitt hemmakontor. Med anpassad belysning kan man minska eller till och med eliminera tecken på överansträngda ögon: trötthet, ögonproblem och huvudvärk. De kan istället ersättas av effektivitet, motivation och en övergripande fysisk och mental känsla av välbefinnande!

Toppkategorier hos Lamp24

LED-paneler

LED-paneler

› Upptäck nu

Golvlampor

Golvlampor

› Upptäck nu

Skrivbordslampor

Skrivbordslampor

› Upptäck nu

Pendellampor

Pendellampor

› Upptäck nu

Belysningskoncept för kontor

Några kriterier för en bra kontorsbelysning är bl.a.:

BELYSNINGSSTYRKA
LUMINANSFÖRDELNING
RÄTT LJUSFÄRG
MYCKET BRA FÄRGÅTERGIVNING
LJUSRIKTNING

VÅRA VANLIGA FRÅGOR

Vanliga frågor om arbetsplatsbelysning

Rättsliga bestämmelser

DIN EN 12464-1 "Belysning av inomhusarbetsplatser" är en europeisk riktlinje som föreskriver nödvändig användning av både dagsljus och artificiellt ljus.

 • Där beskrivs bland annat följande: harmonisk luminansfördelning, för ljusstyrka se tabeller för olika arbetsplatser, direkt och reflekterande bländning, ljusfärg och färgåtergivning, undvikande av flimmer och stroboskopiska effekter, ljusvariation
 • Belysningen ska inte bara motsvara arbetsuppgiften, utan också anpassas till medarbetarens individuella synförmåga. Man rekommenderar en högre ljusstyrka på 750 till 1 500 lux för äldre medarbetare och synskadade, medan en yngre medarbetare kan klara samma uppgift med 500 lux.
Rättsliga bestämmelser

TEKNISKA ASPEKTER

Ljusfärg och färgåtergivning

Olika ljuskällor skiljer sig inte bara i närvaro eller frånvaro av spektrala färger (resultatet är färgåtergivningen), utan också i intensiteten hos de spektrala färgerna som utgör ljuset (resultatet är ljusfärgen).

Ljusfärg/Färgtemperatur

Ljusfärgen eller färgtemperaturen mäts i Kelvin (K) och beskriver den individuella färgen hos en vit ljuskälla, som vanligen uppfattas som "svalare" eller "varmare". Specifikationen av ljusfärgen i Kelvin ska inte förväxlas med färgskiftande ljusteknik (RGB), där ljus till exempel kan ha en röd, grön eller blå nyans. Man delar in ljuset i tre huvudsakliga ljusfärger:

 • Varmvit (<3 300 Kelvin) = mysigt ljus för vardagsrum
 • Universalvit (3 300 - 5 300 Kelvin) = starkt ljus för arbete
 • Dagsljus (> 5 300 Kelvin) = blåaktigt ljus för källare, tvättstugor och grovkök
Kelvin

Färgåtergivning/CRI

Färgåtergivningsindex (engelska: Colour Rendering Index - CRI) anger hur naturliga färgerna på ett objekt ser ut när de avges av den associerade ljuskällan.

Ett CRI på Ra 100 betyder att färger återges som de skulle se ut i dagsljus. Ra >= 90 indikerar mycket bra färgåtergivning och Ra >= 80 bra färgåtergivning. Ljuskällor som ligger under Ra 80 rekommenderas inte för bostadsutrymmen, eftersom färgerna kan förvrängas eller se gråaktiga ut.

Färgåtergivning/CRI

BELYSNINGSEXEMPEL FÖR

enskilda arbetsplatser, grupper av skrivbord och kontor med öppen planlösning

Ett bra förhållande mellan indirekt ljus och riktat ljus säkerställer att ljusförhållandena är så behagliga som möjligt för ögonen och att hårda skuggor undviks. Av denna anledning används flera lampor för varje ljussituation, till exempel en LED-panel som ger omfattande ljus i rummet och en skrivbordslampa för belysningsstöd. Vissa lampor, bland annat uplight-golvlampor, kan producera båda typerna av ljus: ett indirekt ljus som lyser mot taket och reflekteras därifrån, och ett direkt ljus som lyser upp arbetsplatsen.

Taklampor

Ett alternativ till kontorets golvlampor skulle kunna vara taklampor. Med diffusorer eller galler är de helt bländfria och ljuset bryter igenom rummet mindre.

Hemmakontor

Ett hemmakontor som används regelbundet behöver ha samma ljusförhållanden som en enskild arbetsplats på ett företagskontor och kunna anpassas individuellt.

Skrivbordslampan

Ett platsbesparande alternativ till golvlampor är skrivbordslampan. Även här måste man beakta ljusfärgen och färgåtergivningen.

Andra toppfunktioner för arbetsplatsbelysning på kontoret

HCL/Dagsljussensor

HCL/Dagsljussensor

Ökar kvaliteten på arbete och avkoppling genom automatiskt anpassad färgtemperatur.

Akustisk isolering

Akustisk isolering

Filtskydd av skärmen för att absorbera ljud, till exempel på kundtjänstkontor med öppen planlösning.

Rörelsesensor

Rörelsesensor

Ekonomisk användning av ljuset och komfort för medarbetarna genom exakta närvarodetektorer.

Smart belysning

Smart belysning

Bluetooth, grupp-/svärmstyrning, sensorer för temperatur, ljudnivå och luftkvalitet

Din personliga kontaktperson

Dina fördelar

 • Oberoende av tillverkare
  400 leverantörer för att möta dina behov
 • Upp till 50 % rabatt
  Särskilda villkor för företagskunder
 • Upp till 5 års garanti
  Tryggt och säkert

Lamp24 Professional Team hjälper dig gärna om du har frågor om produkter eller tjänster.

08 44 688 652

foretag@lamp24.se

 • Fraktfritt från 500 kr*
 • Gratis retur inom 50 dagar
 • Betala med Klarna faktura

Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

15% Rabattkod

*Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.