Stilfull LED-belysning – sparsam, miljövänlig och bekväm

Vad ska jag tänka på när jag köper LED-lampor? Är LED-lampor även lämpliga för trädgården? Vilka inredningsmöjligheter skapar LED-lampor för min bostad? De här och ännu fler frågor besvarar vår inspirationssida om LED-belysning. Hitta intressanta fakta och låt dig inspireras av den moderna LED-teknikens praktiska och stilfulla användningsmöjligheter. Använd vår inspirationssida som guide och gör ditt eget hem till din helt individuella, bekväma oas av välbefinnande och skona samtidigt miljön och plånboken.

LED-belysning

Med modern LED-teknik öppnar sig många användningsmöjligheter med en hel rad fördelar - från möjligheter att spara till skydd för miljön. I jämförelse med glödlampor sparar LED-lampor upp till 90 procent energi och därmed också strömkostnader. Anskaffningskostnaden för en LED-lampa betalar sig mycket snabbt, framför allt för lampor som är tända en stor del av dagen. Med en livslängd på upp till 50 000 timmar fungerar LED-lampor nästan underhållsfritt. Till skillnad från energisparlampor är de kvicksilverfria.

För byte till LED-lampor talar också det faktum att de genast ger flimmerfritt ljus med maximal ljusstyrka. Denna pluspoäng är intressant, särskilt vid användning av rörelsesensorer. Praktiskt nog finns det LED-lampor i alla ljusfärger - från varmvitt för bostäder (upp till 3 300 Kelvin) över universalvitt för arbetsplatser (3 300 - 5 300 Kelvin) till dagsljusvitt för allmänna utrymmen och källare (från 5 300 Kelvin).

Enkelt och okomplicerat: byte till LED-lampor

Ett byte till LED-lampor är mycket enkelt - och du behöver inte ens göra dig av med armaturerna som du tycker om. Fattningarna på vanliga LED-lampor är samma som de gamla välkända fattningarna och betecknas i dag därför som retrofit. När du köper en LED-lampa, tänk på att den ska ha en passande fattning. Om du vill byta från glödlampa till LED behöver du oftast antingen E27- eller E14-fattningar. Om du ska byta ut en högvolts halogenlampa behöver du för det mesta en LED-lampa med E27-fattning eller också G9-, GU10- eller E14-fattning. Och även många energisparlampor har E27- och E14-fattningar.

För att få samma ljusstyrka ska du tänka på lumenvärdet på lampan. Du får det ungefärliga lumenvärdet om du multiplicerar wattalet som du säkert är bekant med från glödlampstiden, med tio. Jämförelsevärden hittar du också i vår butik, under produktdetaljer. På så sätt kan du lätt avgöra vilken ljusstyrka du vill ha i vardagsrummet. Behagligt ljus för bostaden får du med en varmvit ljusfärg på upp till 3 300 Kelvin.

Mångsidig lampdesign tack vare modernaste LED-teknik

Lampor med modern LED-teknik finns i två grundläggande utföranden: med utbytbara och fast inbyggda LED-lampor. Betänkligheter som att lampor med fast inbyggd LED-teknik måste bytas ut helt när livslängden är slut är huvudsakligen ogrundade. Mot bakgrund av att LED-lampor har en drifttid på upp till 50 000 timmar, vilket betyder nästan sex års ljus vid kontinuerlig drift, vilket faktiskt inte förekommer. I framtiden kommer längtan efter nya trender nog att vara den viktigaste motivationen för att köpa nytt. För lampor med fast inbyggda lysdioder finns det designtekniskt nästan inga gränser.

För bostadsrum passar lampor med LED-teknik lika bra som för utomhusbruk. För framtida belysningskoncept kan du tryggt lita på enbart LED-teknik.

Intressanta kategorier av LED-inomhuslampor

För inomhusbruk bör du skilja mellan tre olika sorter belysning: Grundbelysning fungerar för orientering i rummet eller kan användas för att avlasta ögonen när man ser på TV. Områdesbelysning använder du för att kunna se så bra som möjligt när du exempelvis lagar mat, läser eller arbetar vid skrivbordet. Slutligen atmosfärbelysning, som du använder för att skapa vackra accenter - exempelvis med dekorativa LED-band på dina möbler.

Ljus lika individuellt som du

Intelligenta LED-ljussystem som du kan styra med en app, som Philips Hue är bekväma och med dem kan du skapa individuella ljuskoncept i rummet. De höjer även säkerheten - med hjälp av appen kan du styra belysningen med din app, var du än är i världen. På så sätt ser det alltid ut att vara någon hemma. Med upp till 16 miljoner ljusfärger kan du skapa och spara en helt egen ljusatmosfär för varje situation. Även foton kan användas som förlaga för ljusstämningar. Tack vare en mjukt simulerad soluppgång i sovrummet slipper du nu helt den skrälliga ringningen från väckarklockan. Och till och med dina gamla välkända lampor - med rätt LED-ljuskälla - kan integreras i det smarta belysningskonceptet, som naturligtvis alltid kan utökas.

Om du vill styra ditt intelligenta ljuskoncept utan extra tillbehör som router och smartphone kan använda produkter som iDual, som ger belysningskomfort med fjärrkontroll. Du behöver inte bara använda dig av förinställda ljusscenarior. Även dina egna färgval kan du lätt skapa och spara med hjälp av ett färghjul.

Intressanta kategorier av LED-utomhuslampor

Även för terrasser, trädgårdar och entréer är LED-lampor det rätta valet - från gatlyktor och sockellampor över spotlights till markinbyggnadslampor. De ger inte bara större säkerhet genom bättre orientering, utan skapar även stilfulla accenter. Harmoniskt kombinerade sveper LED-utomhuslampor in vägar, växter, terrasser och trädgårdsdammar i en alldeles speciell ljusstämning - under ljumma sommarkvällar liksom på vintereftermiddagarna blir de verkliga blickfång.

Solarlampor med LED-belysning - stilfullt och effektivt

Solarlampor är i regel utrustade med långlivade, miljövänliga och kompakta LED-lampor. Tack vare deras låga strömförbrukning får solarlamporna en längre drifttid - eftersom ackumulatorn inte laddas ur så fort. Skymningssensorer sörjer för att lamporna inte aktiveras när det är tillräckligt ljust.

Solarlampor passar utmärkt som stilfulla dekorationsobjekt i trädgården - som lampklot, lyktor, facklor, ljusstavar och ljusslingor. Men även för tillförlitlig orientering i mörkret utomhus och därmed för större säkerhet passar moderna solarlampor bra. Urvalet sträcker sig från gatlyktor och sockellampor över vägglampor och spotlights till husnummerskyltar. Med inbyggd rörelsesensor kan du spara ännu mer energi, för då tänds lampan först när den verkligen behövs.

Gemensamma fördelar för alla solarlampor: De behöver inte anslutas till elnätet och kan lätt installeras utan tekniskt kunnande, med hjälp av jordspett eller hållare. Eftersom ingen kabel behövs kan solarlampor även placeras på ställen som är svåra att komma åt och helt enkelt flyttas vid behov.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura
08-44 685 068

Måndag till fredag
09:00 - 17:00

Hitta rätt belysning till ditt hem

Exklusivt införande i vårt nyhetsbrev

100 kr Rabattkod

*Giltig till den 31.3.2021 vid ett beställningsvärde om 750 kr. Går inte att kombinera med andra kuponger.