Taklampor utomhus

Våra rekommendationer från denna kategori

  Taklampor för utomhusbruk: praktiska, funktionella och stilrena

  Det är bara snyggare, när området runt huset inte är helt mörkt på natten. På så sätt slipper du också för att varken du eller dina gäster snubblar omkring i mörkret och riskerar att bryta foten. Dessutom gör du det svårare för inbrottstjuvar att ta sig in i huset osett. Därför rekommenderar vi funktionell och stämningsfull belysning på tomten. Taklampor för utomhusbruk är ett bra alternativ – helst med rörelsesensorer. På så sätt har du alltid belysning när du närmar dig huset.

  Var på tomten är taklampor speciellt smarta att ha?

  Taklampor kan användas överallt utomhus där de också kan monteras. Det innebär överallt där det finns ett tak. Möjliga alternativ är exempelvis:

  • carporten
  • terrassen
  • utomhusköket
  • bron

  Tips: För att slippa fumla efter strömbrytaren rekommenderar vi en rörelsesensor. Dessutom kan det plötsliga ljuset som tänds skrämma bort inbrottstjuvar.

  Vad är skillnaden mellan taklampor för utomhusbruk och inomhusbruk?

  Man skulle kunna tro att en taklampa kan hängas upp var man än vill. Det stämmer tyvärr inte. Taklampor för utomhusbruk ska uppfylla speciella krav. Bara då kan lampan också användas utomhus. Den ska exempelvis vara skyddad mot regn och damm.

  Tips: Följande tabell ger dig en bra översikt över vilken IP-kapslingsklass garanterar vad:

  Siffriga IPX4Skydd mot främmande föremål
  0 Inget skydd
  1 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 50 mm
  2 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 12,5 mm
  3 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 2,5 mm
  4 Säker mot fasta främmande föremål ≥ 1 mm
  5 Dammskyddad
  6 Dammtät
  Siffriga IP4XSkydd mot fukt
  0 Inget skydd
  1 Säker mot vertikalt droppande vatten
  2 Säker mot lutande droppande vatten
  3 Säker mot sprutvatten
  4 Säker mot stänkvatten
  5 Säker mot vattenstrålar
  6 Säker mot starka vattenstrålar
  7 Säker mot tillfällig nedsänkning
  8 Säker mot kontinuerlig nedsänkning
  taklampa utomhus

  Finns det taklampor för utomhusbruk med rörelsesensorer?

  Vill du att ljuset ska tändas när du kommer runt hörnet? Det låter rimligt, speciellt utomhus. För att hitta en utomhustaklampa med integrerad rörelsesensor kan du använda motsvarande filter. Sedan visas det bara modeller med rörelsesensor.

  Tips: En annan möjlighet är att installera en rörelsesensor vid ett senare tillfälle. Alternativen hittar du i motsvarande kategorin. Har du frågor om installationen, kan du kontakta vår kundtjänst. Ring oss på kontaktuppgifterna nedan.

  Kom ihåg: För att rörelsesensorn inte ska tända lampan mitt på dagen, ska den kopplas till en skymningssensor. På så sätt vet lampan när den ska tändas och när den ska förbli släckt.

  Vilka sorters rörelsesensorer finns det?

  Tycker du att det där med rörelsesensorer låter spännande? Då vill du nog gärna veta vilken teknik som gör det möjligt. Det är nämligen inte alltid samma teknik. Oftast används antingen infraröda sensorer (IR) eller högfrekvenssensorer (HF). IR-sensorer är vanligast för utomhusbruk, dock lite långsammare. HF-sensorer avkänner all rörelse och är bäst lämpade för inomhusbruk, men inte utomhusbruk. Det finns dock några smarta HF-rörelsesensorer som även fungerar utomhus.

  Tips för justeringen av rörelsesensorn: Enkla rörelsesensorer är redan konfigurerade och behöver inte justeras. Självklart finns det också lampor med rörelsesensorer eller externa rörelsesensorer som kan justeras individuellt. Möjliga inställningar är:

  • tiden: hur länge ska lampan lysa?
  • hur känslig skymningssensorn är: hur mörkt ska det vara innan lampan tänds automatiskt?
  • avkänningsområdets räckvidd
  taklampa utomhus

  Borde man satsa på lysdioder?

  Lysdioder övertygar bara på alla plan, oavsett om de används inomhus eller utomhus. Det finns en fördel som är speciellt praktisk för utomhusbruk: lysdioder tänds direkt till 100 % ljusstyrka. Har man en rörelsesensor är det så klart extra praktisk. Närmar man sig huset på natten vill man ha belysning meddetsamma och inte behöva vänta på den.

  taklampa utomhus

  Andra fördelar med den moderna LED-tekniken:

  • den möjliggör kompakta formgivningar
  • den är ljusstark
  • den har en lång livslängd – upp till 50 000 timmar
  • den är energieffektiv och därmed bra för både miljön och din ekonomi
  • den är fri från kvicksilver

  I vilka färger finns taklampor för utomhusbruk?

  Ska din utomhustaklampa ha en speciell färg? Antracit till exempel? Titta på vår hemsida vilka färger du kan välja mellan. Det gör du lättast med hjälp av filtret ”färg”. Förresten så är antracitfärgade lampor verkligen populära.

  Vilka material tillverkas taklampor för utomhusbruk av?

  Rostfritt stål är ett populärt material för utomhuslampor. Det är både robust och ser bra ut. Vilka andra material du kan välja mellan kan du ta reda på med hjälp av filtret. Bocka bara av materialen som tycker om.

  taklampa utomhus

  Har du frågor om installationen och användningsområden för utomhustaklampor? Vår kundtjänst kan hjälpa dig. Ring oss på 08-44 685 068 eller använd kontaktformuläret. Vi återkommer så snabbt som möjligt.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura

  Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!

  Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!

  15% Rabattkod

  *Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 750 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Gäller inte på vissa varumärken.