Taklampor utomhus

Precis som vägglampor för inomhusbruk är monterade på rumsväggar, sitter vägglampan för utomhusbruk placerad på husfasaden. Fasadbelysningen har därmed två viktiga funktioner: Å ena sidan ska dessa armaturer sörja för säkerhet i och med att de forser gångvägar, entréer och liknande områden med god belysning. Å andra sidan ska utomhusvägglampan sätta utomhusmöbler i fokus så att de iscensätts på ett högkvalitativt sätt i mörkret. Oavsett om det handlar om en privat tomt, en hyrd bostad, ett företagsområde eller en butik i innerstaden, spelar detta stor roll. Eftersom affärsmässiga områden kräver andra typer av belysningslösningar och ljuskällor, har vi sammanställt en separat kategori för detta på Lamp24.se. Våra ordinarie utomhusvägglampor erbjuder ett omfattande utbud av design och enastående ljuskvalitet så att du kan gestalta din tomt på ett stilfullt och säkert sätt.

Vägglampor inomhus och utomhus: En stilistisk skiljare

Vägglampan för inomhusbruk drar blickarna till sig från varje besökare där de sitter monterade på väggen. Denna kategori innehåller ett omfattande urval av olika stilar. Kristallampor, marininspirerade lampor, Medelhavsinspirerade lampor och olika typer av designerlampor gör det möjligt för husägaren att hitta sin favorit. Produkter från kända designers som t.ex. FLOS, Ingo Maurer, Tecnolumen, Menzel eller Kolarz gör det möjligt att inreda sitt hem på ett lyxigt, personligt och exklusivt sätt. Ovan nämnda stilinriktningar finns inte i lika stor utsträckning i trädgården: Svaret på varför det är så är enkelt: Utomhusvägglampor är utsatta för olika typer av väder och vind under hela året - från starkt solsken till regn, snö och is. En pendellampa i florentiansk stil med vackert bladverk av glas? Det räcker med en storm för att förstöra produkten. Bordslampor med textilskärm? De har ingen chans när det regnar. I motsats till inomhuslamporna måste utomhuslampor vara utrustade med särskilt utarbetat material, skyddsklass (minst IP44 för normala utomhusvägglampor, beroende på placering krävs högre skyddsklass) och så måste armaturen såklart innehålla en passande ljuskälla. Man blir tvungen att avstå från vissa inredningsstilar med det behöver inte betyda att designerlampor för utomhusbruk inte ska kunna göra intryck. De är helt enkelt en helt annan konstruktion i jämförelse med inomhuslampor. Omtyckta stilar för trädgården är den klassiska stilen, den lantliga stilen och den moderna stilen.

Utomhusvägglampor i stilfull design

Varje tomtområde återspeglar tomtägarens personliga stil. Utomhusvägglamporna måste väljas för att att passa den personliga stilen. Vägglampor för utomhusbruk kan också användas för att bekräfta och hålla stilen enhetlig. Utomhusvägglampor i klassisk stil för t.ex. tankarna till en nostalgisk lykta. I detta fall har många armaturer med koppar eller mässing som favorit eftersom de ger ett elegant intryck. Den glänsande metallen sörjer dessutom för optiskt tilltalande effekter på husväggen. Ju enklare utformningen på stommen, desto närmare rycker armaturen den lantliga stilen, särskilt om den har en mörkbrun eller antracitfärgad stomme. Grå, silvergrå, svarta och vita armaturer är snarare moderna utomhusvägglampor med raka linjer och elegant tilltalande armaturhus med rektangulär eller rund formgivning för en okomplicerad, modern stil. Men man måste inte bestämma färg - produkter i rostfritt stål ger ett mycket högkvalitativt intryck. Detta väderbeständiga material är utomhusvägglampornas favoritmaterial. Armaturer med material som aluminium, glas och plast resulterar i vackra armaturer om de är högkvalitativt utarbetade och utrustade med modern ljusteknik. Märken som Lampenwelt.com och Steinel är ett utmärkt val om man är på jakt efter högkvalitativa produkter för utomhusbruk. Den rätta ljustekniken avgör också vilken typ av ljus armaturen ger ifrån sig:

Rätt ljuskälla för utomhusvägglampor

Utomhusvägglampor måste ett viktigt krav i jämförelse med vägglampor för inomhusbruk: de måste vara särskilt energisnåla. I vardagsrumsljuset slappnar man av, läser och arbetar. Ljuset i trädgården skall vara av mer praktisk natur. Man är mindre benägen att betala mycket i strömkostnader för en praktisk armatur än för en armatur som skall underlätta under fritiden. Utomhusvägglampan tar hänsyn till detta och är utrustad med högkvalitativa ljuskällor som håller nere strömkostnaderna. Själva valet av ljuskälla skiljer sig dock inte så mycket från inomhusvägglamporna. Kom ihåg att glödlampan inte är ett särskilt bra alternativ för utomhusvägglampor. Denna ljuskälla är kortlivad och förbrukar mycket ström för att skapa god belysning på tomten. Sedan länge har LED-ljuskällan gått om de tidigare ljuskällorna i popularitet. Denna ljuskälla drar upp till 90 % mindre ström än en allroundlampa som glödlampan och har en lång livslängd. Spara upp till 90 % av kostnaderna med en LED-lampa. Utmärkt ljusstyrka med lågt Wattantal - det är LED-lampan. Energisparlampan fungerar också som ett mycket sparsamt alternativ för driften av utomhusvägglampor, pollare och andra typer av utomhuslampor. Energisparlampor kräver dock en viss tid för att uppnå full ljusstyrka. LED-lampan uppnår maximal ljusstyrka direkt och är alltså att rekommendera. Faktumet att energisparlampor behöver längre tid för att uppnå full ljusstyrka leder till att den inte fungerar så bra för användning i armaturer med rörelsedetektor - för sådana armaturer är det bättre att välja en LED-lampa.

Utomhusvägglampor med speciell teknik

Rörelsedetektorer sörjer för att utomhuslampan endast tänds när den behövs. Det kan handla om en person som närmar sig huset via tomtens gångväg. Belysningen tänds automatiskt för att skapa optimal säkerhet så att personen inte snubblar och ramlar. Ljuset släcks igen när det inte registreras någon rörelse i närheten av armaturen. På detta sätt skonas ljuskällan och energiförbrukningen. Utomhuslampor med rörelsedetektor sörjer, precis som väglyktor, för att endast skapa ljus när det behövs. Skymningssensorn har en viktig uppgift när det gäller utomhusbelysning - den ser till att ljuset tänds vid skymning.

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura
08-44 685 068

Måndag till fredag
09:00 - 17:00

Hitta rätt belysning till ditt hem

Exklusivt införande i vårt nyhetsbrev

100 kr Rabattkod

*Giltig till den 31.12.2019 vid ett beställningsvärde om 750 kr. Går inte att kombinera med andra kuponger.