Utomhusspotlights i trädgården: Riktad belysning

Till vad används utomhusspotlights på den privata tomten? Rent ljustekniskt uppfyller de samma funktion som spotlights för inomhusbruk: De belyser utvalda områden. Under din senaste biltur märkte du säkert att bilstrålkastarnas ljus är mycket begränsat och omgivningen är huvudsakligen mörk. Spotlights för inomhusbruk sörjer dock för att ljuset sprids i hela rummet. I vardagsrum och sovrum sörjer nämligen ljusets reflektion på väggar och tak att ljuset sprids i hela rummet. Naturligtvis kan du se till att ljuset bara sprids i ett visst område - reflektionen fungerar egentligen bara som avlastning för ögonen. Utomhus existerar dessa reflekterande ytor såsom väggar och tak i mindre utsträckning. Ögonen ansträngs därmed mer och ljuset framstår som mer "begränsat". Vi har valt att sätta begreppet inom citationstecken eftersom det "begränsade" ljuset från en utomhusspotlight egentligen har positiva egenskaper: Man kan välja fritt vilket område som skall belysas. Vi skall gå närmare inpå varför vissa områden kanske förtjänar mer ljus än andra.

Belys "rätt" områden med utomhusspotlight

Återigen använder vi cituationstecken för i slutänden är det ju bara du som kan bestämma vilket område som är det rätta att belysa med utomhusspotlighten. Vi på Lamp24 ger däremot gärna lite tips på användsområden för denna speciella utomhuslampa. Varje trädgård har områden eller delar som man antingen vill förbättra eller som man inte är nöjd med. Mörkret blir antingen till fördel eller nackdel. Fördelen är att områden du inte tycker om försvinner. Nackdelen är att helt enkelt allt försvinner. Med en utomhusspotlight motverkar du mörkret där du inte vill ha det. Med det starkt begränsade ljuset och som vi nämnts ovan, kan du bestämma vad som skall betonas och ej. På företagsområden handlar det oftast om en logotyp eller skylt som skall sättas i fokus. I den privata trädgården kan det handla om en blomrabatt, ett speciellt träd, en underbart vacker stenlagt område – eller så kan det handla om säkerhet.

Höj säkerheten utomhus med utomhusspotlights

Utomhusspotlights finns i olika utföranden. Vissa modeller sörjer för riktad belysning medan andra modeller sörjer för ljus över ett stort område. Spotlights som sprider ljus över en stor yta används oftast som väggspotlights för väggar utomhus. Utomhuslampor monteras för att belysa fasta områden som aldrig förändras. Detta kan vara bl.a. husentréer, mellan- och genomgångar eller garageinfarter. Väggutomhusspotlighs sörjer för att utsatta områden blir väsentligt säkrare: Trappor och trappsteg vid entréen blir belysa och förhindrar att man kliver fel. I mellan- och genomgångar tänds ljuset automatiskt med rörelsedetektor om obehöriga befinner sig i området. Spotlights säkrar garageinfarter genom att ljuset tänds med hjälp rörelsedetektor när en bil närmar sig. Tillverkaren Steinel tillverkare dessa och andra högkvalitativa utomhuslampor med den senaste tekniken och i en modern design.

Utomhusspotlights för iscensättning

Många av våra artiklar, speciellt lampor med jordankare, är också avsedda för att användas för iscensättning. Jordankaret gör det möjligt att sticka ner armaturen i jorden och därmed skapa ljus precis där det behövs. Ofta måste man arrangera med en kabel för att driva armaturen men det finns också solarlampor som får sin energi från solen. Detta innebär i praktiken: Inget snubblande över kablar, ingen mer planering för läggning av kablar och inga strömförbrukningskostnader. Känner du till den funktionella skillnaden mellan en utomhusspotlight för väggen och en utomhusspotlight med jordankare? Precis! Med jordankare kan du belysa objekt som kanske skall flyttas, med en vägglampa belyser du en fast plats. I trädgården kan flyttbara objekt vara t.ex. träd, blomrabatter eller en vacker bro över trädgårdsdammen. Sådana områden sätts bäst i fokus med flexibla spotlights och skulle någonting ändras eller du vill flytta på t.ex ett träd eller en blombaratt, då är det bara att flytta armaturen med jordankaret till en annan plats!

LED-utomhusspotlights: moderna belysning för tomten

LED är framtidens ljuskälla. LED-lampan är den mest energisnåla och långlivade belysningslösningen bland alla. LED är dessutom mycket kopplingssäker – LED-ljuskällan tar knappast skada av att den ofta tänds och släckts (när den t.ex. används med rörelsedetektor). Dessutom uppnår LED direkt maximal ljusstyrka och detta göra att ljuskällan passar optimalt för användning i utomhusspotlights med rörelsedetektor. LED sörjer för oerhört stark ljusstyrka trots lågt Wattatal - upp till 100 Lumen per Watt. Halogenlampor, energisparlampor och vanliga glödlampor får stryka mer och mer på foten. Glödlampor och halogenlampor blir omoderna p.g.a. sin korta livstid och den höga energiförbrukningen. Energisparlampor behöver i sin tur lång tid för att uppnå full ljusstyrka. LED kan dessutom erbjuda många olika ljustemperaturer och har en mycket bra färgåtergivning. LED-ljuskällan utvecklas i rasaden fart. Vi på Lamp24 sammanställer regelbundet nya erbjudanden och därför rekommenderar vi att du prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev för att alltid få de senaste erbjudanden via e-mail.

Varför har utomhusspotlights ofta en enkel design?

Syftet med utomhusspotlights är att sätta delar av trädgården i rätt fokus - själva spotlighten bör inte vara det som drar blickarna till sig. Själva spotlighten skall helst försvinna i mörkret när den används på idealt sätt. Om det inte handlar om att materialet rostfritt stål ger ett elegant intryck med sin silverfärgade yta, utan att man inte vill att spotlighten ska synas allt, då är det klokt att välja en utomhusspotlight i plast eller aluminium (gråfärgad, antracitfärgad eller svart) för att få armaturen att försvinna helt i mörkret för maximal konccentration på området som ska belysas. Du kanske istället vill att blickarna dras till utomhuslamporna och inte bara till trädgården? Vi har ett stort urval av pendellampor, vägglampor och väglyktor som kan användas för att gestalta utomhusområdet på en mängd olika sätt. Ta också en titt på våra dekorationslampor för trädgården eller besök oss på Facebook för ännu mer inspiration till din personliga stil.

+46 (0) 8-44 685 068

mån-tors. 9 till 17 - fre. 10 till 16

Hitta rätt belysning till ditt hem

Exklusivt införande i vårt nyhetsbrev

kr 75 Rabattkod

*Giltig till den 31.12.2018 vid ett beställningsvärde om 500 kr. Går inte att kombinera med andra kuponger.