Använd lågenergilampor på rätt sätt

 Förutom LED-lampan har lågenergilampan, även kallad kompaktlysrör, börjat användas i normala hushåll. Lågenergilampan har att tacka den vidareutveckling som skett grundat på feedback från förbrukarna. Resultatet är en ljuskälla som sörjer för optimalt ljus och utmärkt belysning i alla möjliga typer av rum och miljöer. Lågenergilampan utgör ett utmärkt alternativ tack vare olika varianter av färgtemperaturer, ljusnyanser och fattningar. Lågenergilampan är ett perfekt sätt att spara, och detta gäller inte belysningen utan kostnaderna.

Optimal ljusstyrka med lågenergilampor med låg strömförbrukning

Lågenergilampan är ett attraktivt alternativ till glödlampan som erbjuder enorma sparfördelar. Lågenergilampor sparar upp till 80 % mer ström än glödlampan. Detta beror på att effekten i Watt är upp till 80 % lägre. En lågenergilampa med 8 Watt sörjer för samma ljusstyrka som en allroundlampa med 40 Watt. En lågenergilampa med 12 Watt skapar samma belysning som från en glödlampa med 60 Watt. Beroende på tillverkare skiljer sig ljuseffekten (uppnådd ljuskraft per Watt) något. Produktdetaljerna kring ljuskällorna på Lamp24.se är en utmärkt översikt för att hitta en passande ljuskälla. Vi rekommenderar kvalitetsprodukter från märken som OSRAM, PHILIPS, MEGAMAN och LEDON. Det stämmer att energisparlampor innebär en högre anskaffningskostnad än glödlampor men kostnaderna har ganska snabbt betalat sig. Detta är bl.a. ett resultat av att energisparlampor håller längre än glödlamporna. När du måste handla ny glödlampa efter 1000 drifttimmar har energisparlampor med lång livslängd redan börjat spara in kostnadenra på allvar. Energisparlampor håller i upp till 10 000 till 20 000 timmar (vid förslagsvis 4-5 drifttimmar per dag innebär detta en total drifttid om upp till 13 år (beroende på ljuskällans kvalitet och information i produktdetaljerna). Du behöver inte anskaffa nya ljuskällor under denna tidsperiod och redan efter kort drifttid har anskaffningskostnaderna betalat sig.

Energisparlampan i form av en normal glödlampa

Glödlampans glödtråd som glimmar i tänt tillstånd befinner sig under en sluten kolv. Energisparlampors använda ljusteknik gör det omöjligt för denna typ av armatur att ha en glödtråd. Tillverkarna är dock medvetna om att det är den ansenliga kolvformen som fattas på energisparlampor i spiralform. Det är p.g.a. detta som energisparlampor nu tillverkas för olika fattningar och socklar med det klassiska utseendet. En E27-lampa innefattar därmed en sluten dekorationskolv och en E14-lampa får ett avlångt, stearinljusliknande utseende. En G9-energisparlampa påminner om utseendet på en halogenlampa med fattning G9. Detta gäller också energisparlamporna GU10, GX53 och GU5. Tack vare det driftdon (fastbyggt mellan ljuskällans spiral och sockel) som krävs för användning av lågenergilampa håller de längre än vanliga ljuskällor. Du hittar information om ljuskällans mått för alla produkter på Lamp24.se. För nyare produkter föreslås en passande ljuskälla.

Perfekt ljus för hemmet med kompaktlysrör

Om lågenergilampan passa bra är det naturligtvis en fråga om denna ljuskälla skapar liknande ljus som tidigare ljuskällor. I början störs människor ofta av  att ljuskällan upplevs som blåaktig. Anledningen till detta är en högra andel av blått. Glödlampor utstrålar ett rödliknande ljus med 2700 K i färgtemperatur. Detta ljus uppfattas som varmvitt. Tack vare utveckling inom området kan energisparlampor nu utan problem sörja för varmvitt ljus vilket skapar behaglig stämning i t.ex. vardagsrummet. En nackdel med energisparlamporna var den dåliga färgåtergivningen som får kläder och maträtter att verka oangenäma och gråaktiga.  Tillverkarna har arbetat hårt för att komma bort från detta. Nu kan energisparlampor uppnå upp till Ra 90 erreichen, en utmärkt färgåtergivning. Beakta färgåtergivning och ljustemperatur för att hitta optimal ljuskälla när du tittar runt bland märkesvarorna på våra produktdetaljsidor.

Välj rätt alternativ ur vårt stora sortiment av moderna ljuskällor

Det lönar sig att gå igenom alla alternativ när man ska köpa nya ljuskällor. Ett alternativ till energisparlampan är LED-lampan. Till skillnad från energisparlampan innehåller LED-lampan inte kvicksilver och når full ljusstyrka direkt vilket många uppskattar. Energisparlampor behöver lite tid för att nå full ljusstyrka. Denna är en klar nackdel vid användning av energisparlampor i kombination med t.ex. en rörelsedetektor. Rörelsedetektorer finns nämligen till för att tända ljuset direkt när en person närmar sig. Sådan direkt ljusstyrka passar särskilt bra vid entréer med många trappsteg eller i mörka utomhusområden. LED-lampor har hög kopplingssäkerhet passar för ändamålet: LED kan tändas och släckas ofta utan att det sliter på hållbarheten som på många andra ljuskällor med lägre kopplingssäkerhet.

Lågenergilampor kan också dimras

Många föredrar att ha dimbara armaturer i vardagsrummet och sovrummet. Man vill anpassa ljusstyrkan efter tid på dygnet, vad man gör eller hur man känner sig för att kunna slappna av, arbeta effektivtet eller bara sitta och prata med vänner. Beakta att energisparlampor i grund och botten ej är dimbara om inget annat anges bland produktdetaljerna. Dimbara energisparlampor finns samlade i en separat kategori. Beakta att dimbara energisparlampor måste dimras med en nivådimmer. Dimbara lampor måste dessutom brännas in vilket innebär att de första 100 timmarna körs på full ljusstyrka. Även efter dessa 100 timmar är det ej rekommenderat att dimra ljuset så lågt att ljuskällan börjar flacka eller att tända och släcka ljuskällan för ofta. Detta förkortar ljuskällans livslängd väsentligt. Håll dessa hänvisningar i åtanke när du använder dina dimbara energisparlampor. Detta gör att du kan använda dina produkter längre.

Vår service till dig

Vilken Wattandel måste min alternativljuskälla ha? Vilken ljuskälla används bäst på vilken plats? Lämpar sig denna produkt för sovrummet, vardagsrummet eller trädgården? Och hur kan jag göra för att spara mest energi och pengar? Våra sakkunniga kundservice svarar dagligen på dessa frågor. Målet: Vi vill att alla ska kunna hitta optimal belysning. Ta del av vår sakkunniga rådgivning.

+46 (0) 8-44 685 068

mån-tors. 9 till 17 - fre. 10 till 16

Hitta rätt belysning till ditt hem

Exklusivt införande i vårt nyhetsbrev

kr 75 Rabattkod

*Giltig till den 31.12.2018 vid ett beställningsvärde om 500 kr. Går inte att kombinera med andra kuponger.