När dagarna sakta blir kortare och eftermiddagarna blir mörka, ser vi till att vi med rätt belysning kan känna oss bekväma och slappna av hemma. Det blir särskilt mysigt och behagligt om du följer de små grunderna för mysig belysning:
Bra att veta: Tips för att få ett ljus som känns bra
Vilka är de rätta armaturerna för mysigt ljus?
För att skapa känsla och trivsel bör belysningskonceptet för vardagsrum och sovrum innehålla områdes- och accentbelysning utöver allmänbelysning. En golvlampa kan t.ex. användas för att förse läshörnan med mysigt ljus, eller LED-lister eller en ljusslinga på hyllan kan användas för att ge ännu mer varm atmosfär. Material som papper, textil och träfaner lämpar sig för själva lamporna, vars ljusfyllda lampskärmar, ser förtrollande ut. Perforerade mönster och präglat glas ger harmoniska mönster fulla av stil.
Vilken ljusfärg är rätt för en mysig atmosfär?
För att det ska bli riktigt mysigt hemma är varmt ljus, som vi känner det från glödlampan, helt rätt. Färgtemperaturen bör inte överstiga 3 300 Kelvin för ett behagligt varmvitt ljus. Med modern LED-teknik kan ljusfärgen numera anpassas individuellt efter situation och behov med hjälp av den så kallade CCT-funktionen. Även takarmaturen kan bidra till trivseln om den på kvällen är varmvitt och även dämpas försiktigt. Med smart teknik kan hela belysningsrutiner programmeras.
Vilken ljusstyrka på armaturerna är optimal för att öka trivseln?
Ett must-have när det gäller trivsel är möjligheten att dimma ljuset. På kvällen kan ljusstyrkan för varje armatur minskas individuellt, beroende på modell, t.ex. med en beröringsdimmer, väggbrytare, fjärrkontroll eller smartphone. Förutom ljusfärg och ljusstyrka är det viktigt att ljuset inte bländar för att skapa trivsel, t.ex. genom diffusorer och material textil och
papper. Indirekt ljus lämpar sig utmärkt som stämningsfull bakgrundsbelysning och för att skapa variation kan det kombineras med mysigt accentljus.
Mysig belysning i vardagsrummet
Skapa ljusöar med känsla
I vardagsrummet kan du koppla av och ladda batterierna. Förutom mysiga möbler och tillbehör är belysningen en viktig del för att skapa en känsla av välbefinnande. Det blir mysigt med flera ljuskällor som skapar varma ljusöar fördelade över hela rummet - till exempel
en mysig läshörna,,
varma hyllor och sideboards eller fönsterbrädor med bordslampor och hemtrevliga dekorationer. I vilket fall som helst ger samspelet mellan ljus och mörker, som skapas genom användningen av olika ljuskällor, atmosfären djup, lugn och trygghet.
Tak- och pendelarmaturer ger flair i vardagsrummet
Att göra vardagsrummet mysigare under den mörka årstiden och skapa en hemtrevlig atmosfär - detta kan göras med varmt lysande, fascinerande armaturer ovanifrån. Även om takarmaturer i första hand används som allmänbelysning kan de, beroende på modell, bidra till trivseln: om de är varmvita och dimbara eller om de till exempel reflekterar ljuset i taket med guldfärgade designdetaljer och på så sätt ger en mjuk indirekt belysning. Med pendelarmaturer som mysig områdesbelysning kan man skapa bekväma ljusöar som man kan njuta av.
För att skapa ett mysigt ljus i sovrummet gäller samma sak som i vardagsrummet: Flera olika ljuskällor och en kombination av bländfritt direkt och indirekt ljus är det bästa grundreceptet för välbefinnande. Det varmvita ljuset med en färgtemperatur som liknar stearinljus skapar en skön atmosfär. När det gäller design är armaturer som sprider ljuset mjukt högst upp på checklistan - till exempel med textil,
i papper, skiffer, träskärmar i papperstunn trä samt lampskärmar i opal- eller Murano-glas.
Sätt stämningen med tak- och pendellampor runt sängen
Mysigt ljus till sovrummet
Även om takarmaturer inte i första hand står för mysighet kan man med modern LED-teknik gå från praktisk allmänbelysning till mer mysig belysning. Utrustad med CCT-funktion är det möjligt att ändra ljusfärgen, så att det är lätt att byta till en mysig varm vit färg på kvällen. Om du också dämpar ljuset kan du njuta av en mysig ljuskänsla. Hängande armaturer, som kan ersätta den klassiska sänglampan när de placeras vid huvudändan, ger också stämning uppifrån.
Dekorativ belysning kan ge sovrummet en mysig atmosfär. Från LED-lister under sängen til smarta paneler med färgglatt ljus på väggen och klassiska nattbordslampor som sänglampor - så det finns säkert ett koncept som passar alla personliga smaker. Särskilt mysigt blir det med lätta och mjuka material som gåsfjädrar eller filtar. Men naturmaterial i varma trätoner skapar också en varm och behaglig atmosfär. Om du inte vill ha det kolmörkt är det också en bra idé att ha en mjukt lysande nattljus – särskilt för barn är nattljus i form av lampor med stickkontakt, som vanligtvis är lätta att koppla in i uttaget, bidrar till att göra sovrummet och kvällsstunderna mysiga.
Vilket ljus är mysigt och vilken ljusfärg skapar en behaglig atmosfär?
Ljus med en färgtemperatur på 3 300 Kelvin är mest behagligt. Det ligger närmast ljuset från den traditionella glödlampan som vi känner till, och ju lägre Kelvinvärdet är, desto mer liknar det det mjuka ljuset från ett stearinljus.
Hur många lumen har mysigt ljus?
Ljusstyrkan hos en lampa jämförs bäst i lumen. Följande gäller: för koncentrerat arbete vid skrivbordet ska det naturligtvis vara ljusare än för avkoppling i favoritfåtöljen. Det är inte möjligt att göra ett generellt uttalande om hur många lumen som är lämpliga för vilken situation. Allt beror på personliga preferenser. Inredningen spelar också en roll: finns det många fasta, mörka möbler? Är väggarna ljusa eller mörka? Hur många ljuskällor bidrar till ljuskonceptet i ett rum? Möjligheten att dimma är alltid ett måste för att göra ljuset i vardagsrummet ännu mysigare.
Vilket ljus är mest behagligt?
Varmvitt ljus som kan dämpas efter behov är det bästa valet för att känna sig bekväm, vila och ladda batterierna. Beroende på smak är lampor och armaturer med färgskiftande funktioner också en bra idé för att göra sovrum och vardagsrum ännu mysigare. Det finns ett brett utbud av färgglada ljusfärger, så att alla kan skapa sin egen personliga känsla av välbefinnande.
Vilka lampor ger varmt ljus?
Förutom en färgtemperatur under 3 300 Kelvin finns det andra faktorer som gör att ljuset verkar varmt. Detta beror på lampskärmens material och färger. Rödaktiga saltkristaller till exempel, får ljuset att verka mycket varmt, och detsamma gäller för en textilskärm i jordfärger. Även papper, träfanér och skiffer ger också ett varmt intryck och en behaglig ljusfördelning i rummet.
I vilka rum passar det mysiga ljuset inte in?
I köket, badrummet och på kontoret är belysning med enbart varmvitt ljus inte det bästa valet. När du arbetar vid datorn, i köket på arbetsytor eller till och med när du rakar dig och fixar håret i badrummet är det viktigt att undvika skuggor som stör dessa uppgifter. Universellt vitt ljus (3 300-5 300 Kelvin) är idealiskt för detta ändamål eftersom det neutrala ljuset har en positiv inverkan på förmågan att prestera och koncentrera sig. Gränserna är dock flytande. I köket och vardagsrummet kan mysbelysning integreras i belysningskonceptet för att göra det möjligt för människor att sitta bekvämt tillsammans efter jobbet. Även i badrummet är rätt avslappnande ljus mycket fördelaktigt för ett avkopplande bad. För kontoret: Om du vill byta till varmvitt ljus på kvällen ska du köpa skrivbordslampor med CCT-funktion - på så sätt kan du vara flexibel utan att behöva tänka på det.
Vilka ljuskällor lämpar sig för mysig belysning?
Varmvita ljuskällor är perfekta för att skapa maximal trivsel. Om lampan är byggd så att ljuskällan är synlig kan glödlampor eller toppmonterade glödlampor också övervägas för att ge extra flair.
Låt dig inspireras
Tagga oss på Instagram för att dela idéer och inspiration. Din bild kan snart finnas här. Mer information hittar du här.
Exklusiva, extra rabatter endast för nyhetsbrevsabonnenter!
Anmäl dig till Lamp24s kostnadsfria nyhetsbrev nu och få exklusiva förmåner!
15%
Rabattkod
Du kan förvänta dig exklusiva rabatterbjudanden endast för nyhetsbrevsabonnenter, belysningstrender och nyheter, råd och tips, samt inspiration för inredning med rätt belysning och mycket mer.
Som tack får du en rabattkod* på 15% till ditt nästa köp hos oss. Du kan avregistrera dig när som helst.
*Kan inlösas vid en ny beställning med ett minsta beställningsvärde på 1000 kr. Endast en rabattkod per kund och per beställning. Rabattkoden är giltig i 21 dagar, efter mottagandet av detta e-mail. Kan inte kombineras med andra rabattkoder och kan inte appliceras i efterhand på en beställning. Kan inte lösas in på produkter från varumärkena Homematic IP och Philips Hue.