Glödlampor: det tidigare enda alternativet för att skapa ljus

 Så här gick det till att byta ljuskälla förr i tiden under glödlampornas storhetstid: Välja riktig fattning - E27 eller E14 - släng ett åka på Watt-effekt, skruva i och tänd! Ljuskällan var väldigt alternativlös: Man var tvungen att leva med glödlampan precis som den var. Man hade vant sig vid den varmvita ljustemperaturen som bl.a. passade perfekt i vardagsrummet p.g.a. den behagliga atmosfären som ljuskällan skapade. Man man var dock också tvungen att vänja sig vid låg energieffekt. När en E27-glödlampa upptog 40 W effekt kunde lampan sörjer för ca 400 Lumen. Detta innebar en ljusstyrka på bara 10 Lumen per Watt. 95% av energi blev alltså inte till ljus utan till värme. Den korta livslängden om 1000 drifttimmar gjorde glödlampan till en ekonomiskt och miljömässigt oattraktiv ljuskälla. EU-kommissionens förbud mot glödlampor trädde i kraft den 1 september 2009. Glödlampor avskaffades i 4 steg fram till år 2012. 

Inget förbud utan alternativ: de moderna alternativen till glödlampan

Alternativa ljuskällor var tvungna att hävda sig mot de älskade glödlamporna. Detta var inte lätt i början och förklarar varför många istället använde halogenlampor som rent ljustekniskt hade likheter med glödlamporna. De första energisparlamporna togs inte emot med öppna armar trots högre energieffekt och sparfördelar samt längre livslängd och mindre behov av att byta ut ljuskällan. Den spiralformade designen skilde sig mycket från glödlampan. Ljuskällans ljustemperatur är heller inte lika varm som glödlampans ljustemperatur. Färgåtergivningen var inte lika bra. Tillverkare av ljuskällor reagerade snabbt och skapade ljuskällor med varmvitt ljus och med god färgåtergivning. Man skapade nya ljuskällor med dekorativa kolvar för att marknaden inte skulle tråna efter glödlampans utformning. Kolven var matt och skyddade energisparlampans spiral på ett utmärkt sätt. Energisparlampan som alternativ till glödlampan blir mer och mer accepterad.

LED som favoritalternativ till glödlampor

Ett ännu perfektare alternativ än energisparlampan för glödlampan är LED-lampan. För att kunna förklara detta och för att kunna bedöma en ljuskälla lönar det sig att jämföra olika värden. LED-livslängden uppgår till 50.000 drifttimmar. Glödlampans livslängd uppgår till 1000 drifttimmar. LED-ljuseffekten uppgår till över 100 Lumen per Watt. Glödlampors ljuseffekt uppgår till 10 Lumen per Watt. Glödlampors ljustemperatur är varmvit, hos LED-lampor finns alla tre ljustemperaturer representerade – varmvitt, universalvitt och dagsljusnyans. Glödlampors färgåtergivning uppgår till 100 %, på 2014 års LED-lampors färgåtergivning uppgår till 80 % vilket ger mycket goda resultat när det gäller inomhus- och utomhuslampor. LED-lampan går att få med varje välkänd fattning från E27 till E14 till G9 och GU10 – med en design som liknar den ursprungliga ljuskällan.. Detta innebär att LED-lampor kan efterlikna den glödlampans genomskinliga kolv.

När glödlampan når sin gräns

Glödlampan har ytterligare två nackdelar som LED-lampan bemästrar. Trots god ljusstyrka kräver glödlampan en hel del plats i eller på armaturen. LED-lampor är mer kompakta och kan integreras i den mest moderna designen. LED-lampor sörjer också för något dolt och attraktivt, modellerande ljus i moderna armaturer för inomhusbruk. Modern LED-ljusteknik används regelbundet i de högkvalitativa produkterna från vårt eget märke Lampenwelt.com. Här kan du ta en titt på det omfattande sortimentet av armaturer och ljuskällor från märket Lamp24.se. Glödlampor uppnås snabbt en gräns vid användning i armaturer där ljuset tänds och släcks ofta, t.ex. utomhus i kombination med en rörelsedetektor. Frekevent tändning och släckning av glödlampor leder till att de går sönder snabbare och knappast uppnår sina normala 1000 drifttimmar. LED däremot är kopplingssäker och passar därmed perfekt för användning med rörelsedetektor. Liksom glödlampan uppnår LED-lampan maximal ljusstyrka direkt när den tänds. Energisparlampan kräver en viss tid för att tändas ordentligt och försvårar därmed oftast användning med rörelsedetektor.

Bästa tillverkarna av glödlampor och LED-lampor

Förutom vårt eget märke Lampenwelt.com, som även tillverkar högkvalitativa LED-ljuskällor, är våra andra leverantörer både kända och framgångsrika. Hit hör företaget Osram. Du har säkert sett deras logga på både ena och den andra glödlampsförpackningen. Osram har lång erfarenhet av produktion av passande ljuskällorna och har blivit en känd tillverkare av LED-lampor. Philips har gjort sig ett namn med sina högkvalitativa och moderna ljuskällor. Kort sagt: det är energieffektiviteten - alltså det effektiva upptagandet av energi och den där med uppnådda ljusstyrkan som är intressant att ta reda på när du letar efter alternativ till glödlampan.

Alltid uppdaterad kring glödlampans efterträdare

Belysning av rum inomhus och områden utomhus är ett ständigt återkommande tema. Våra experter har tagit fasta på att följa de senaste trenderna – och att informera dig om dessa. Med vårt kostnadsfria nyhetsbrev får du direkt och aktuell information via e-mail om de senaste trenderna och LED-erbjudanden.  Följ oss gärna på Facebook eller Google Plus om du vill ha ännu mer information och inspiration från belysningens värld! Vi ser fram emot ditt besök!

  • Fraktfritt från 500 kr*
  • 30 dagars öppet köp
  • Betala med Klarna faktura
+46 (0) 8-44 685 068

mån.-fre., 09:00 - 17:00

Hitta rätt belysning till ditt hem

Exklusivt införande i vårt nyhetsbrev

kr 75 Rabattkod

*Giltig till den 31.12.2018 vid ett beställningsvärde om 500 kr. Går inte att kombinera med andra kuponger.